Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 67

Google Ads

Vergi

İşletme Aktifine Kayıtlı Taşınmazın Alacaklı Bankaya Devredilmesi

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile bankalara borçları nedeniyle kanuni takibe alınmış veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna borçlu durumda olan kurumlar ile bunların kefillerinin ve ipotek verenlerin sahip oldukları taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının, bu borçlara karşılık bankalara veya bu Fona devrinden sağlanan hasılatın bu borçların tasfiyesinde kullanılan kısmına isabet eden kazançların tamamı kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

2017 Gelir Vergisi Tarifesi Vergi Dilimleri Hatalı mı Belirlendi?

27 Aralık 2016 tarihli Resmi gazetede yayınlanan Tebliğlerle 2017 yılında uygulanacak bir çok maktu vergi ve harçlarda artışlar yapılmıştır. 296 sayılı Tebliğ ile de Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86, 89/15 ve 103 üncü maddelerinde yer alan ve yeniden değerleme oranında artırılan maktu had ve tutarlar, basit usule tabi mükelleflerde toplu belge düzenleme uygulaması ile 1/1/2006 tarihinden önce ihraç edilen bir kısım menkul kıymetlerden 2016 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iradının beyanında dikkate alınacak indirim oranı uygulamasına ilişkin hususların açıklanması olarak belirtilmektedir.

Vergisini Doğru ve Zamanında Ödeyenlere İndirim

Sık sık çıkarılan vergi aflarının kamu vicdanında yarattığı yıpranmanın bir nebze olsun giderilebilmesi için vergisini doğru ve zamanında ödeyenler için ödeyecekleri vergide indirim imkânı getirilmesine ilişkin çalışmalar son aşamaya gelmiş gibi görünmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 09.02.2017 tarih ve 2/1585 esas numaralı Kanun teklifinde konu ile ilgili bir düzenlemeye yer verilmiştir. Teklif edilen düzenleme bünyesinde bir takım haksızlıkları, dengesizlikleri ve çelişkileri içermektedir.

Çekiliş ve Yarışmalarda Kazanılan İkramiyelerin Vergilendirilmesi

Günlük hayatımızda televizyon yayımlanan bilgi yarışmalarında kazanılan ikramiyeler veya yarışma programlarına katılanlara verilen arabalar, evler, eşyalar ve nakit paralar birçok insanın hayalini süslemekte ve iştahını kabartmaktadır. Ayrıca, son yılarda futbol müsabakaları üzerine oynanan oyunlar, at yarışları ve müşterek bahis oyunlarında dağıtılan ikramiyeler ve bu kurumların düzenledikleri bu tür oyunlarda elde ettikleri gelirler büyük bir pasta haline gelmiştir. Dolayısıyla, yarışmayı düzenleyen ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından verilen bu ivazsız ikramiyelerin vergilendirilmesi önem arz eder hale gelmiştir.