Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 23

Google Ads

Vergi

7326 Sayılı Kanunla Getirilen Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesi İmkanı

116/7/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 530 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3/6/2021 tarihli ve 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 11 inci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine eklenen hükümle, uygulama kapsamındaki mükelleflerin 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini, maddede yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla, 31/12/2021 tarihine kadar yeniden değerleyebilmelerine imkân tanınmıştır.

Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde Yapı Denetim Hizmet Bedeli Müteahhit Tarafından Gider ya da Maliyet Olarak Dikkate Alınabilir mi?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde farklı uygulama şekillerine rastlanmakla beraber genel olarak taraflar noterde düzenlenen sözleşme ile inşa edilen konut ve işyerlerinin nasıl bölüşüleceğini, yapı sahibinin arsa karşılığında kaç adet konut ve işyeri alacağını, kalan bağımsız bölümlerin tapuda ne şekilde yapı müteahhidi veya onun göstereceği kişilere devredileceğini, sigorta, resim ve harçların kim tarafından ödeneceğini, inşaatın teknik koşullarını, inşa süresini, inşa sürecinde ortaya çıkacak maliyetlerin kim tarafından karşılanacağını, gecikme durumunda ödenecek ceza miktarını, uyuşmazlık durumunda yetkili olan mahkeme ve diğer ayrıntıları belirlemektedirler.

Enflasyonun Bilanço Varlıklarında Yarattığı Tahribatı Gidermek İçin Önemli Bir İmkân: Yeniden Değerleme

Enflasyon ortamında şirket varlıkları satın alma bedelleri ile kayıtlarda yer aldığından bu varlıkların yarattığı gelirin enflasyondan etkilenerek şişmesi bilinen bir gerçektir. Şirket varlıklarının tarihsel değer üzerinden amortismana tabi tutulmasının bir sonucu olarak şirketler enflasyon ile şişmiş gelirleri üzerinden bir nevi enflasyon vergisi öderler.

İşverenler Tarafından Yurtdışında Görevlendirilen Personelin Yurt Dışında Ödediği Verginin Türkiye'de Ödenen Vergiden Mahsubu

Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyette bulunan bir işverene bağlı olarak çalışan ve ücretleri Türkiye'deki işveren tarafından tevkifat yapılarak ödenen kişinin geçici süre ile yurtdışında görevlendirilmesi sonucunda, elde ettiği ücret geliri için yurt dışında ödediği verginin Türkiye'de ödenen vergiden mahsubu veya iadesi konusu incelenecektir.

Adli Tatil ve Mali Tatil Sürelerinin Özel Dava Sürelerine Etkileri

Çalışmamızda 6183 sayılı Kanun’da yer alan ödeme emri, ihtiyati haciz gibi genel dava açma süresinden (Danıştay ve idare mahkemeleri için 60 gün, vergi mahkemeleri için 30 gün) ayrılarak, daha kısa dava süresi (ödeme emri ve ihtiyati haciz için 15 gün) öngörülmüş (özel dava süresi) işlemlere karşı açılacak davalarda, dava sürelerinin çalışmaya ara verme ve mali tatil sürelerine denk gelmesi durumunda, bu sürelerin uzayıp uzamayacağı konusu, güncel yargı kararları da paylaşılarak ele alınacaktır. 

2016-2020 Döneminde Beyan Edilmemiş Kira/Ücret/Değer Artış Kazancı Gibi Gelirlerde Matrah Artırımı

Bilindiği üzere, 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu’nun 5’inci maddesi ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine getirilen matrah ve vergi artırımı imkanına ilişkin başvuruların 31.08.2021 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Gelir/kurumlar vergisi için matrah artırımı, katma değer vergisi ve gelir ve kurum stopaj vergisi için vergi artırımı düzenlemesi getirilmiştir.