Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 22

Google Ads

Vergi

Şirket Birleşme ve Satın Almalarında Damga Vergisi

Şirket birleşmeleri ve satın almaları (İngilizcesi “merger and acquisitions” M&A) aslında bir hisse devridir. Satın almada şirketin mevcut ortakları hisselerinin bir kısmını veya tamamını satarken, şirket birleşmelerinde şirket hisseleri başka bir şirket tarafından devralınır ve mevcut ortaklara ellerindeki devredilen şirketin hisselerine karşılık devralan şirketin hisseleri verilir. Konuya damga vergisi açısından bakacağımızdan her iki durumu da hisse devri olarak değerlendirebiliriz.

İşveren Tarafından Çalışana Fazla Ödenen AGİ’nin Geri Alınma Süreci

5615 sayılı Ka­nunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen düzenleme ile ücre­tin ger­çek usulde ver­gi­len­di­ril­me­sin­de getirilen “As­gari ge­çim in­di­ri­mi” uygulaması 2008 yılından bu yana uygulanmaktadır. Ücret gelirlerinin diğer gelir unsurlarına göre vergilendirilmesinde vergi hukukunda yer alan “ayırma kuramı” gereğince sağlanan avantajlardan bir tanesi olan asgari geçim indirimi uygulaması, çağdaş vergi kanunlarının çoğunda yer alan ve mükellefin medeni halini de vergileme yönünden dikkate alan bir sistemdir.

Yeniden Değerlemede Mükellefin Hakkı Kısıtlanıyor mu?

İşletmelerin varlıklarının bilançodaki değerleri enflasyonun etkisiyle aşınır. Bu aşınmayı önlemek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Enflasyonun varlıkların kayıtlı değerlerindeki etkisini azaltmak adına mevzuatımızda bir zamanlar mevcut olan “yeniden değerleme” uygulaması 2003 yılındaki bir yasal düzenlemeyle kaldırılmış ve yerine “enflasyon düzeltmesi (muhasebesi)” getirilmiştir.

ÖTV İstisnasından Yararlanılarak Satın Alınan Taşıtın Veraset Yoluyla İktisap Edilmesi Halinde Hangi Durumlarda ÖTV İle Karşılaşılır?

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15’inci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (a) bendi hükmü gereğince, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmayacağı belirtilmiş olup Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği çerçevesinde açıklamalar yapılacaktır.

7326 Sayılı Kanunla Getirilen Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesi İmkanı

116/7/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 530 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3/6/2021 tarihli ve 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 11 inci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine eklenen hükümle, uygulama kapsamındaki mükelleflerin 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini, maddede yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla, 31/12/2021 tarihine kadar yeniden değerleyebilmelerine imkân tanınmıştır.