Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Berkay KARAKAYA
Berkay KARAKAYA
1796OKUNMA

Üretmek Serbest, Satmak Yasak!

Türkiye’de artan Koronavirüs vaka sayısının önüne geçmek amacıyla alınan tam kapanma kararıyla birlikte çiftçinin mahsulü elinde kaldı. 17 günlük kısıtlama sürecinde semt pazarlarının kurulmayacak olması sonucunda piyasadaki tek alıcı olarak marketler kalırken, ciddi oranda düşen fiyatlar ve alımın olmaması sebebiyle de çiftçiler mahsullerini ya çöpe döktü ya da tarlada sürdü.

Antalya Kumluca Merkez Toptancı Hali tarafından ilan edilen fiyatlara göre, kapanma kararı alınmasının bir gün öncesi olan 25 Nisan’dan 4 Mayıs’a; domatesin kilogram fiyatı %29, fasulyenin %50, dolma biberin %60 düşerken, salatalığın kilogram fiyatı tam %85’lik bir düşüş gösterdi. Ancak üreticiyi düşük fiyatın yanında, ürününün alınmaması da zora sokuyor.

Üretmek Serbest, Satmak Yasak!
Kaynak
: Kumluca Merkez Toptancı Hal Sebze Fiyatları

“Semt pazarlarının kapanması bize çok zarar verdi”

Expres TV’ye açıklamalarda bulunan Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, 17 günlük kapanma sürecinin çiftçiyi olumsuz şekilde etkilediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti.  “Biz çiftçiler olarak kapanmadan olumsuz etkilendik çünkü tam malımızın çıktığı bir zamandı. Kısıtlama sürecinde semt pazarlarının kapanması bize çok zarar verdi. Bizim malımızın bu hava şartlarında bir gün dahi bekleme şansı yok.” 

“Birkaç gündür tonlarca ürünümüz çöpe döküldü”

“Birkaç gündür tonlarca ürünümüz çöpe döküldü” diyen Kökçe “Lüks malı ihracatçı veya zincir market alıyor ancak orta malı ve alt kalite malı kimse almıyor. Bu da bizim emeklerimizin heba olmasına sebep oluyor. Ayrıca zincir marketlerin de buradan 1,00-1,50 TL’ye aldığını mağazalarında 10-15 TL’ye satması bizi çok fazla üzüyor. Zincir marketler açık, semt pazarları kapalı. Biz pandemiden dolayı devletin aldığı kararların arkasındayız ancak bu kadar emeğin heba olması, dünyada bunca açlık çeken insan olmasına rağmen bu ürünlerin çöpe dökülmesi bizi kahrediyor.

“Bu daracık marketlerde koronavirüs yok da metrelerce uzunluktaki pazarlarda mı var?”

Dünyanın hiçbir yerinde maliyetinin altına, zararına satılan bir ürünün olmadığını, kendilerinin şu anda 2,50-3,00 TL’ye mâl ettiği domatesin, biberin, patlıcanın fiyatının şu anda 50 kuruş, 1 TL olduğunu aktaran Hidayet Kökçe, “Bu fiyatlar işçi masrafımızı dahi karşılamıyor. Biz gerekli önlemlerin alınarak semt pazarlarının açılmasını istiyoruz. Bu daracık marketlerde koronavirüs yok da metrelerce uzunluktaki pazarlarda mı var? 17 günlük kapanmanın ardından olur da eğer semt pazarları hala açılmamış olursa ürün de bulunamayacak. Çünkü sezon bitiyor. Mahsullerimiz de dalında çürüyecek. Bizler bugün çiftçilerimizin ürünlerini çöpe attığını görüyoruz. Ancak burada hale gelen kısım, çiftçimizin en fazla %10’luk kısmı. Çünkü komisyoncularımız bize talep olmadığı için mahsulünüzü toplamayın diyor. Hale gelenler de yarına dayanamayacak ürünler. Onlar da getirmekte mecbur. Dün belediyede çalışan çöp taşımadan sorumlu arkadaşa hale kaç kez gelip çöp taşıdığını sordum, 70 kez cevabını aldım. Tabi bunlar sadece ürününü çöpe dökenler için. Büyük çoğunluk da döküm için başka alanları kullanıyor” dedi.  

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor