Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Makaleler

Furkan Musa DOĞAN
Furkan Musa DOĞAN
667OKUNMA

Düşündüğün için mi varsın? Yoksa var olduğun için mi düşünüyorsun?

"Cogito, ergo sum"
Descartes

Klasik yaklaşıma göre insan rasyonel bir varlıktır. Tam bilgiye sahip olup tercihleri ve kararları sabit, tam ve geçişkendir. Peki? Klasiklerin iddia ettiği gibi gerçekten rasyonel miyiz? Bu yazıda yapay zekâya göre insanoğlunun rasyonel ve rasyonel olmayan davranışlarındaki değerlendirmeyi ele alacağız.

Yapay zekânın insana olan bakış açısı

Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesiyle beraber insanoğlu tüketen bir varlık haline geldi. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki tüketim çılgınlığı altında birçok faktör (doğadan kopuş, asgari yaşam standardına ulaşmak…) yatıyor. Bu durumda faydasını maksimize etmeye savaşan bireyler yapılan bu tüketimleri rasyonel olarak mı yapıyor? Bu sorular belirli başlı ampirik (deneysel) çalışmalara göre farklı sonuçları doğuruyor. Yapılan ampirik (deneysel) çalışmaya yerine yapay zekaya soralım:

Soru insan rasyonel midir?

Cevap:Düşündüğün için mi varsın? Yoksa var olduğun için mi düşünüyorsun?

Soru: İnsanın rasyonel ve rasyonel olmayan davranışları nelerdir?

Cevap:Düşündüğün için mi varsın? Yoksa var olduğun için mi düşünüyorsun?

Yapay zekânın yanıtladığı ilk cevapta görüldüğü üzere farklı iki disiplini karşılaştırdığını ve diğer taraftan verdiği ikinci cevaba baktığımızda rasyonel olarak listelediği davranışlar insanın düşünen bir varlık olduğunu; rasyonel olmayan davranışlarda sadece var olan bir varlık olarak değerlendirdiğini görmekteyiz.

Peki değerli okuyucum, düşündüğün için mi varsın?

Yoksa var olduğun için mi düşünüyorsun?

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor