Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Makaleler

Mesut KOYUNCU
Mesut KOYUNCU
445OKUNMA

Bizi verimlilik kurtaracak

Türkiye’de tasarruf miktarımız yetersiz. Hal böyle olunca yatırımlarımızı önemli ölçüde borçlanarak karşılayabiliyoruz. Yıllardır süren cari işlemler açığı göz önüne alındığında, dış kaynak yaratmakta da zorlandığımız ortada. Hal böyle olunca yatırımlara nereden kaynak aktaracağız, nasıl yatırım yapacağız, nasıl büyüyeceğiz? Daron Acemoğlu’nun Türkiye’de verdiği bir konferansta, Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) artırılabilmesinin en önemli anahtarının “verimlilik” olduğunu belirtmişti.

Makro düzeyde ortaya konulan bu doğru, mikro düzeyde, işletmeler için de geçerlidir.

Hesap Uzmanlığı dönemimde yaptığımız bir incelemede firmanın yıl içinde firelerinin anormal şekilde arttığını görmüş, açıktan satış yaptığından şüphelenmiştik. Olayı araştırınca ücret anlaşmazlığı nedeniyle işçilerinin işine son veren firma, yeni işçiler ile yoluna devam etmiş ve üretim fireleri artarak, karın tamamını götürür hale gelmişti.

İyi eğitilmiş operatörlerin, uyumlu bir ekiple makinelerini, üreticinin garanti ettiği performanslara kısa zamanda çıkarttıklarına, tersi bir durumda üretim rakamlarının inanılmaz derecede düştüğüne çoğu kez şahitlik ettim.

Pratiğin getirdiği tecrübeyle gerek üretim artışının ve gerekse düşük fire oranlarının en önemli noktasının yetişmiş insan gücü olduğunu, verimliliğin yüksek yeterlilikte çalışanlardan geçtiğini söyleyebilirim.

Diğer önemli bir nokta üretim tesislerinin bakım konusudur. Makinelerine yeterli bakım zamanı ve kaynak ayırmayan tesisler onarım için hem daha fazla zaman hem de daha fazla kaynak kaybına neden olurlar.

Bu noktada önemli unsurlardan birisi bakım ve onarında kullanılan yedek parçalardır. Kullandıkları son model otomobiller için orijinal olmayan yedek parça kullanmayan, bakım ve onarımda yetkili servisleri tercih eden işletme sahipleri, otomobillerinden çok daha değerli makineleri için aynı duyarlılığı göstermeyebiliyorlar.

Verimliliğin önemli unsurlarında birisi de üretim sürecinde günlük olarak da kendini ortaya koyan planlamadır. İyi bir planlama altyapısı ve ekibi üretim verimliliğini üst seviyelere çıkaracaktır.

Ne yazık ki işletmelerde planlamanın önemi hala tam anlaşılamamış durumda. Hammadde tedarikinden üretime konu malın müşterinin belirttiği yer ve zamanda hizmetine sunulması sürecinin etkinliği hem makine verimliliklerini artıracak hem de müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkaracaktır.

İyi bir planlamanız yoksa geri kalan hiçbir şeyiniz iyi değildir.

Bu noktada kullanışlı, esnek, yeterli yurtiçi desteği olan ERP sistemleri verimlilik için altın anahtar konumundadır.

Verimliliği artırıcı başkaca hususları da aktarabiliriz. Ancak üretim tesislerinde ben bu üç unsuru, her zaman diğerlerinden daha fazla önemsemişimdir.

Verimlilikle birlikte bizi ilave yatırımlardan kurtaracak unsur artı kapasitenin ortaya çıkışıdır. Kuşkusuz burada da ortaya koyduğunuz artı kapasitenin kullanılması, kapasite kullanım oranlarının %100 lere yaklaşması gerekir.

Yüksek kapasite kullanım oranları düşen sabit ve yarı değişken maliyetlerle bizi gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı piyasalarda rekabet üstünlüğüne taşıyacaktır.

Kapasitenizin ne olduğu değil kullanım oranınız daha önemlidir….

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor