Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ozan BARDAKÇI
Ozan BARDAKÇI
718OKUNMA

Amir, memura kurban bıçağı bileyletebilir mi?

Ego tatlıdır, dizginlenmemiş ego daha da tatlıdır. Özellikle lise öğrenim sürecini asosyal ve baskıcı bir ortamda tamamlayanlar yetkilerini kalıcı sanıp amiri oldukları insanları ise "azap"(1) gibi görebilirler.

Maiyetinde çalışanları azap gibi gören amirlerin de haliyle rahatsız edici davranışları olabilir. Ve dahi bu kişiler rahatsız edici davranışlardan haberdar olmayabilir. Bilemeyiz.

Aday memurlar ve uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı gibi arafta belli süreler geçiren kamu görevlileri bu tip rahatsız edici davranışlara maruz kalabilir.

Kamu görevlisi, kamu otoritesini kullanarak iş gören kişileri tanımlayan bir anlama sahiptir. Bu nedenle kamu görevlisi aynı zamanda devleti temsil yetkisini elinde bulundurur. Kamu görevlisine karşı yapılan davranışlar da devlete karşı yapılmış sayılır.

Lakin bazen idareciler kendilerine verilen yetkiyi, maiyetinde bulunan memurun eğitimine, bilgisine, görgüsüne bakmaksızın anlamsız taleplerle kullanma eğilimine girebilir.

Bu eğilimler kimi zaman aday memuru kurban bölüşümü için bıçak bileyletmeye göndermek, bazen de uzman yardımcısına arabadan çanta aldırmaya göndermeye kadar varabilir.

Bu davranışlar iş kanuna göre haklı sebeple fesih imkânı doğurduğu gibi memurlar için ikramiye hakkı da kazandırabilir.

En nihayetinde bir imza ile isminizin önüne gelen unvanlar geçicidir de ardınızdan söylenenler sizi yaşatır.

(1) Azap Gaziantep yöresi’nde kullanılan hizmetçi anlamındaki söz.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor