Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Bülent TAŞ
Bülent TAŞ
1214OKUNMA

Zorunlu Trafik Sigortasına Getirilen Tavanın Yarattığı Mağduriyet

Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 10.04.2017 tarih ve 2017/1 sayılı genelge ile zorunlu trafik sigortasına ilişkin olarak Başbakan Yardımcılığı Makamından alınan 10.04.2017 tarihli onay ile 12.04.2017-31.12.2017 tarihler arasında uygulanmak üzere bir takım usul ve esaslar yürürlüğe konulmuştur.

Getirilen usul ve esaslar özü itibariyle primlere getirilen tavan tutarlarıdır.

Bakan onayı 10.04.2017 iken uygulama 12.04.2017 tarihinden itibaren başlatılmaktadır.

Genelgede belirtilen uygulama süresini nasıl dikkate almak gerekir? Bu tarihler arasında düzenlenen poliçeler için mi tavan uygulanacaktır? Yoksa bu tarihlere isabet eden sigorta süresi için mi?

Genelgedeki 7. madde Genelgenin yürürlük tarihinden önce akdedilmiş poliçelerin iptalini ve yeniden düzenlenmesini yasaklamaktadır. Buradan da niyetin daha çok bu tarihler arasında düzenlenen poliçeler için olacağı anlaşılıyor. Bu durumda zorunlu sigortası 11.04.2017 tarihinde dolan ve bu tarihte sigortasını yenileyen birisinin tavan uygulamasından yararlanması, fazladan ödediği prim tutarını iade olarak alması mümkün olamamaktadır.

Genelgede birçok Kanuna veya yönetmeliğe atıfta bulunulurken hangi Kanunun verdiği yetki ile üst tavan uygulamasının getirildiği, bundan da öte bu uygulama için süre sınırlaması getirerek aynı durumda olan sigortalı için farklılık yaratabilme yetkisinin nereden kaynaklandığı, poliçelerin iptal edilip tekrar düzenlenmesini yasaklama yetkisinin nereden kaynaklandığı anlaşılamamaktadır.

Genelgede de yer verildiği üzere 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 12. maddesi, zorunlu sigortaların teminat tutarları ile tarife ve talimatlarının Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından tespit olunacağını ve Resmi Gazetede yayımlanacağını belirtmektedir. Tavan getirilmesi bir tarife belirlemesi midir? Genelgenin Resmi Gazetede yayımlanmamış olması bunun bir tarife belirlemesi olmadığını ortaya koymaktadır.

Genelge eşitler arasında farklılık ve mağduriyet yaratmaktadır. Hakkaniyetsizdir ve hukuki ihtilaflar yaratmaya müsaittir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor