Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1423OKUNMA

Yine Yeni Yeniden Yapılandırma

20 Nisan’da Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye sunulan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile kesinleşmiş bazı kamu alacakları için yeniden bir yeniden yapılandırılma getiriliyor.

Tasasıyla; mükelleflerin 1 Temmuz 2016 ila 31 Mart 2017 tarihleri arasında oluşan vergi, prim ve benzeri borçları ödeyebilmelerini sağlamanın yanısıra daha önceki yapılandırmadan yararlanamamış olan mükelleflere yeniden bir hak veriliyor.

Ancak, önceki yeniden yapılandırmadan (6736 sayılı Kanun) yararlanmış olan ve taksit ödemeleri devam eden borçluların yapılandırılan borçları kapsam dışında tutuluyor.

Kısaca özetleyecek olursak;

  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Kanun kapsamındaki kesinleşmiş alacakları yapılandırma konusu ediliyor.
  • 31 Mart 2017 tarihi itibarıyla kesinleşmiş olan vergiler (213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na tabi vergiler), gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası, gibi asla bağlı (fer'i) alacaklar yapılandırma kapsamında olacak.
  • Alacak asıllarının tamamı ile bu asıllara bağlı türlü faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi asla bağlı (fer'i) alacaklar yerine, Kanun'un yayımı tarihine kadar Yurtiçi – ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, ödenmemiş alacağın sadece fer'i alacaktan ibaret olması halinde bu alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi yeterli olacak. Sonuç itibariyle gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası, gibi asla bağlı (fer'i) alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
  • Öte yandan 2016 asım ve aralık ayları ile 2017 ocak, şubat ve mart ayları için, bu aylarda gerçekleşen yurt içi ÜFE oranları yerine 2016 temmuz ila ekim aylarında gerçekleşen yurt içi ÜFE oranlarının ortalamasını esas alınacak. (Temmuz 2016 ve Mart 2017 döneminde gerçekleşen yurt içi ÜFE oranı yüzde 12,68 iken bu dönem için yani 1 Temmuz ile 31 Mart arası dönem için yurt içi ÜFE oranını toplu olarak yüzde 3,17 alınacak)
  • Vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezaları ile iştirak nedeniyle kesinleşmiş olan vergi cezalarının, 4458 sayılı Kanun ile ilgili diğer Kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergisi asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş olan idari para cezalarının ise %50'sinin ve bunlara bağlı gecikme zammı yerine, Kanun'un yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi yeterli olacak. Sonuçta cezaların kalan %50'si ile bu cezaların tamamına daha önce uygulanmış olan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.
  • Matrah ve vergi artırımı, stok ve kasa farklarının düzeltilmesi bu Kanunda yer almıyor.
  • Kanun hükümlerden yararlanmak isteyen borçlular 30 Haziran 2017 tarihi sonuna kadar ilgili idareye başvurması gerekiyor.
  • Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 31 Temmuz 2017 tarihine kadar, SGK'ya ilişkin ödenecek tutarların ilk taksitini ise 31 Ağustos 2017 tarihine kadar, ilk taksiti takip eden diğer taksitleri ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler itibariyle azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekiyor.
  • Hesaplanan tutarların ilk taksit ödeme süresinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu tutarlara Kanunun yayımı tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak ve fer'i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacak.

Önce Kanun Tasarısı sonra Kanun Teklifi

Yukarıda kısaca özetlediğimiz 1/833 Esas Numaralı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı” henüz Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeden bu kez AK Parti Kayseri milletvekili Mustafa Elitaş tarafından 2/1703 Esas Numarası ile 4 Mayıs 2017 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verildi. Yani 20 Nisan’da Hükümet, alacakların yeniden yapılandırılması için bir kanun tasarısı vermişken 4 Mayıs’ta bu kez bir aynı partiden Sn. Elitaş alacakların yeniden yapılandırılması için kanun teklifi vermiş oldu.

Sn. Mustafa Elitaş’ın Kanun Teklifinde Hükümet tarafından verilen Kanun Tasarısındaki hükümler yer aldığı gibi yeni bazı hükümler de yer alıyor.

Yeni hükümler şunlar:

  • 6183 sayılı A.A.T.U.H.K.'un 48. maddesinden sonra gelmek üzere “vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili” başlıklı 48/A maddesi ekleniyor. Bu suretle, 6183 sayılı Kanun'un 48/6 maddesindeki doğal afetler nedeniyle ilan edilen mücbir sebep hali kapsamındaki kesinleşmiş kamu alacaklarının faizsiz veya düşük faizli tecil uygulaması genişletiliyor. Artık sadece mücbir doğal afet nedeniyle uygulanan faizsiz veya düşük faizli tecil uygulamasında mücbir sebepler de ekleniyor.
  • En az 3 yıl süre ile gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olan, başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıl boyunca vergi kanunlarına göre vergi dairelerine verilmesi gereken her türlü vergi beyannamesini süresinde vermiş, son bir yıllık borcunu, borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödeyememiş mükellefler yararlanabilecek. (Ticari, zirai ve mesleki kazancı olan mükellefler kapsamda)
  • Vergi dairesi vergiye uyumlu mükellefin vadesi bir yılı geçmemiş borçlarını 500 bin liraya kadar teminat almadan taksitlendirebilecek
  • 500 bin lirayı aşan kısımda bir teminat istenecekse o zaman da borcun yüzde 25’i kadar bir teminat alınacak.
  • Bakanlar Kurulu’na teminat oranlarında yüzde 50’den yüzde 25’e kadar indirme ve gecikme zammı oranlarını da yurt içi ÜFE’den daha düşük olmamak üzere indirme konusunda yetki veriliyor.
  • Birleştirilen tek bir bildirgede birleştirilmiş olan muhtasar beyannameleri ile SGK bildirgelerinde bildirim yapılmazsa her iki usulsüzlük cezasının değil birinin uygulanmasına ilişkin düzenleme yapılıyor.
  • e-tebligat kapsamındaki mükelleflere Kamu idarelerince kesilen idari para cezalarının e-tebligat aracılığıyla yapılması imkanı getiriliyor.
  • 1997 model ve daha eski olan taşıtlarda aracın trafikten çekilmesi ve terkin edilmesi kaydıyla bunların geçmişe dönük olarak motorlu taşıtlar vergisi cezalarını, vergilerini ve faizlerini terkin ediliyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor