Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Bülent AK
Bülent AK
9105OKUNMA

Yeminli Mali Müşavirler Corona Virüse Karşı e-Karşıt Bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz yıl yeni bir uygulama başlattı. Yeminli mali müşavirlerin tasdik raporları vergi dairesine artık elektronik ortamda iletiliyor. Buna göre, önümüzdeki günlerde vergi dairesine iletilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi Tasdik Raporları ile KDV İadesi Tasdik Raporlarının elektronik ortamda gönderilmesi gerekiyor.

Yeminli mali müşavirlerin çoğu yaşını başını almış insanlar, üstelik hatırı sayılır bir kısmı yüksek tansiyon veya şeker hastalığından muzdarip. Corona virüsle mücadele ettiğimiz şu günlerde e-YMM Tasdik Raporu uygulaması bulunmaz bir nimet, yeminli mali müşavirler ofislerinde oturup raporlarını yazacaklar ve internet vergi dairesine gönderecekler, bu kadar basit ve bu kadar kolay.

Ancak, ufak bir sorunları var.

Yeminli mali müşavirlerin yazdıkları raporlarda müşterilerinin naylon fatura kullanmadığını ortaya koymaları gerekiyor. Bunun için de yeminli mali müşavirlerin geçtiğimiz yıl için KDV hariç tutarı 36 bin lira, bu yıl için ise 44 bin liranın üzerinde olan her bir faturayı tek tek incelemeleri gerekiyor.

Peki bu inceleme nasıl yapılıyor derseniz, şöyle oluyor efendim; yeminli mali müşavirin faturayı veren firmalara yazı yazması, 15 gün süreyle cevap ve randevu verilmesini beklemesi, karşıdaki firma sahiplerine kimliğini ve elindeki sözleşmeleri göstermesi, gittiği yerlerde muhasebe kayıtlarını incelemesi, bunlara ilişkin olarak karşı firma sahipleriyle birlikte imzalamak suretiyle tutanak düzenlemesi, hele bir de müşterisinin mal aldığı yerler farklı şehirlerdeyse, bir şehirden öbürüne elinde çanta dolaşması gerekmektedir.

Eeee, ne var bunda gidip baksınlar dediğinizi duyar gibiyim. Efendim bu konuda da iki ufak sorunumuz var. Birincisi, yeminli mali müşavirlerin yüzde doksanı büyükşehir belediye sınırları içerisinde yaşıyor. Bunların şu an itibariyle bulunduğu şehirlerin dışına giriş çıkış yapmaları mümkün değil. Hadi diyelim Devletten izin aldılar, inceleme için başka illere gidip gelecekler, bu da anlamlı değil.

Neden diyecek olursanız, bugünkü karşıt inceleme sistemi 20 yıl öncesinin şartlarına göre kurulmuş. 20 yıl önce yasal defterler kağıt ortamında tutuluyor ve kullanılmadan önce noterlere tasdik ettiriliyordu. Faturalar Maliye Bakanlığınca yetki verilmiş matbaalarca basılan ve seri numaraları vasıtasıyla sıkı bir şekilde kontrol edilir durumdaydı. Yeminli mali müşavirler kağıt faturaların, kağıttan yasal defterlere kaydedilip kaydedilmediğini kontrol ederlerdi.

Artık başka bir dünyada yaşıyoruz, günümüzde e-defter ve e-fatura uygulamaları son derece yaygın hale gelmiştir. İnceleme için gittiğiniz şirketlerde artık kağıttan defter ve belgeler yok. Kontrol etmek istediğiniz bilgilere ancak ekrandan bakabilecek, gördüğünüz verileri tutanağa aktaracak, eğer şansınız yaver gider karşınızdaki mükellef anlayışlı ise bu verilerin elektronik dosyalarını da teslim alacaksınız.

Oysa, bunları yapmak için kilometrelerce yol alıp, hem kendi canınızı hem de karşınızdaki insanların sağlığını tehlikeye düşürmeye gerek yok. Karşıt inceleme yapılacak mükellefe; yapılacak incelemenin maksadı, incelemenin dayanağı olan tasdik sözleşmesine ilişkin bilgiler, taraf olduğu işlemlere ilişkin fatura örneği, kendilerinden istenilen veri setinin neler olduğunu gönderip, sağlıklı bir şekilde yanıt almanız durumunda, aylarınızı alacak bir uğraşıyı birkaç saat içerisinde çözmüş olacaksınız.

e-YMM tasdik raporlarının yanı sıra bunların eki olan karşıt inceleme tutanaklarının manyetik ortamda elde edilmeleri ve manyetik ortamda raporlara eklenmesi sağlanırsa, yeminli mali müşavirlik yapanlar işlerini daha kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde yerine getirebilecekleri gibi, karşıt incelemeler için fiziki olarak daha az temas kuracakları için, bir nebze da olsa korona virüs kapma risklerini azaltmalarına yardımcı olacaktır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor