Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 54

Google Ads

Vergi

Kâr Yedeklerine Dayanan Bedelsiz İştirak Hisselerinin Vergilendirilmesinde Son Durum

Kurumlar Vergisi Kanunu yenilendikten sonra çıkarılan ve kanunun uygulaması ile ilgili olarak açıklama ve yönlendirmeler içeren 1 numaralı Kurumlar Vergisi Tebliği birçok sorunun çözümüne yönelik önemli düzenlemeler içermektedir. Bunun sonucu olarak da tebliğin bazı açıklamaları yargıda dava konusu edilmiştir. Dava konusu edilen konulardan birisi de kâr yedeklerinin sermayeye eklenmesi sonucu bedelsiz verilen hisse senetlerinin alan kurum nezdinde kâr payı olarak dikkate alınacağı ve geçerli olduğu durumlarda iştirak kazançları istisnasından yararlanılabileceği yönündedir. Tebliğde yer alan açıklama aynen aşağıdaki gibidir.

İnternet Sitesi İçin Ödenen Bedelin Gider Yazılması

Dünyada değişen veya gelişen pazarlama teknikleri ile birlikte ticari hayatın bir sonucu olarak şirketler yeni pazarlama yöntemlerine yönelmişlerdir. Şirketler mal ve hizmetlerini sanal ortamda tanıtmak veya pazarlamak amacıyla WEB sitesi temin etme veya güncelleme harcamaları yapmaktadırlar. Şirketler tarafından yapılan WEB sitesi harcamalarının doğrudan gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı makalemizin esas konusunu teşkil etmektedir.

Süre Uzatımı Sonrasında, 7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu’nda Yeni Başvuru Süreleri

31/07/2018 tarih ve 30495 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 7 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2, 3, 4, 7 ve 8 inci maddeleri ile 10 uncu maddesinin altı, yedi ve sekizinci fıkralarından yararlanmak için öngörülmüş olan başvuru, bildirim ve beyan süreleri 27/08/2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar uzatıldı.

7143 sayılı Yapılandırma Kanunu Başvuruları Devam Ediyor

7143 sayılı Yapılandırma Kanunu ile mükelleflere ve vatandaşlara; kesinleşmiş ve dava aşamasındaki borçları, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezası borçları, idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları, beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, eczanelerde kayıt düzeltme, matrah ve vergi artırımı ile yurt içi ve yurt dışı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması gibi birçok imkan ve kolaylık getirilmiştir.