Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 19

Google Ads

Vergi

Gelir vergisinde beyan edilmeyecek gelirler konusunda değişiklik yapılması gereği üzerine bir değerlendirme

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gelir vergisine tabi gelir elde eden gerçek kişi tam/dar mükellefler, aksine bir düzenleme olmadığı sürece yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar. Gelir vergisi mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettirilmektedir. Gelir vergisinin beyanları; yıllık, muhtasar (muhtasar ve prim hizmet beyannamesi) ve münferit beyanname ile yapılmaktadır. Ancak, bir takvim yılında elde edilen kazanç ve iratların beyanı dendiğinde ilk akla gelen yıllık beyannamedir.

7326 sayılı Kanunla Getirilen Taşınmazlar ile Amortismana Tabi Diğer İktisadi Kıymetlerin Yeniden Değerlenmesi İmkanı

16/7/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 530 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3/6/2021 tarihli ve 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 11 inci maddesi 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine eklenen hükümle, uygulama kapsamındaki mükelleflerin 9/6/2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini, maddede yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla, 31/12/2021 tarihine kadar yeniden değerleyebilmelerine imkân tanınmıştır.

Sosyal Medyadan Kazanç Elde Edenlere Vergi İstisnası Getirildi

Son yıllarda gerek ticari hayatta gerekse özel hayatta sosyal medya kullanımı oldukça yoğun bir hal almıştır. Özellikle, ticaretin sosyal medya platformları üzerinden aktif olarak yürütülmesi hem arz hem de talep tarafında yeni davranış biçimleri ortaya çıkarmıştır. Bu durum, kısaca fenomenler/youtuberlar olarak adlandırılan ve sosyal medya platformları üzerinden elde ettikleri gelirler ile hayatlarını idame ettiren bir grubun da ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Varlık Barışı uygulamasında son aya girerken özellik taşıyan durumlar

7256 sayılı Kanunun genel gerekçesinde de belirtildiği üzere; yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılmasına ve gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak işletmelerin kayıtları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların kanuni defterlere kaydedilmesine imkan verilmektedir.

Yurtdışında Görevlendirilen Personelin Yurt Dışında Ödediği Verginin Türkiye'de Ödenen Vergiden Mahsubu

Bu çalışmada, Türkiye’de faaliyette bulunan bir işverene bağlı olarak çalışan ve ücretleri Türkiye'deki işveren tarafından tevkifat yapılarak ödenen kişinin geçici süre ile yurtdışında görevlendirilmesi sonucunda, elde ettiği ücret geliri için yurt dışında ödediği verginin Türkiye'de ödenen vergiden mahsubu veya iadesi konusu incelenecektir.