Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1434OKUNMA

Maliye Kimlere Yüksek Tutarlı Vergi İnceleme Raporu Düzenledi?

Bu sorunun cevabını 2 – 30 Eylül tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden halkın öğrenebilmesi mümkün.

Bu tarihlerin dışında bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması vergi mahremiyetinin ihlali sayılıyor. Yani halkın anlayacağı dilde ifade edecek olursak, bu bilgiler diğer zamanlarda sır kapsamında. Ve bunların ilgililerce açıklanması Türk Ceza Kanunu kapsamında suç mahiyetinde.

Yüksek tutarlı vergi inceleme raporlarının açıklanma nedeni

Amerika Birleşik Devletleri vb. gibi gelişmiş ülkelerde vergi kaçakçılığının önlenmesinde idarenin/denetimin gücü, cezaların caydırıcılığı, yargı sisteminin adil ve güvenilir olmasının yanı sıra ceza alanların kamuoyuna duyurulması da (teşhir edilmesi) en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. (NOT: ABD sistemine ilgi duyanlar için internette e-kitap olarak ulaşabilme imkanı olan “ABD Gelir İdaresi IRS’te Vergi İncelemesi” kitabımızı önerebiliriz.)

Vergi incelemesi neticesinde eksik vergi ödediği tespit edilen kişilerin ya da şirketlerin kamuoyuna duyurulması diğer vergi mükellefleri açısından caydırıcılık içeren bir uygulama olarak görülmekte. Bu sayede vergi idarelerinin etkin bir şekilde çalışıp çalışmadıklarını, vergi incelemelerinin tüm mükellef gruplarını kapsayıp kapsamadığını halkın öğrenebilmesi mümkün hale gelmekte.

Türkiye’de bu uygulama, kamuoyunda büyük yansımalar doğuran 4369 sayılı Kanun’la, vergi mahremiyetini düzenleyen Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesine yapılan ekleme ile 1998’de, yılda bir ayda olsa mümkün hale geldi.

Bu Kanunu, Türkiye’ye “nerden buldun?” sorusunu getirmeyi amaçlayan Kanun olarak ifade edecek olursak pek çok okurumuzun hatırlayacağını düşünüyoruz.

Esasen kayıt dışı ekonomi ile mücadele, gelir idaresinin güçlendirilmesi, denetim sisteminin etkinleştirilmesi konularında Türkiye’ye tavsiyelerde bulunan pek çok IMF ve Dünya Bankası raporunda da bu tür ifadelere rastlamak mümkündür. 

Hangi bilgiler açıklanıyor?

Yapılan vergi incelemesi neticesinde talep edilen vergi ve cezalardan, bir önceki yılın 1 Haziran’ından bu yılın 31 Mayıs tarihine kadar uzlaşma yoluyla ya da yargıda nihai karar verilerek veyahut da inceleme sonucunda mükellefin idari ya da yargısal herhangi bir yola başvurmamış olması nedeniyle kesinleşmiş olan raporların sonuçları açıklanmakta.

Kesinleşmiş vergi, ceza ve gecikme faizi toplamı bu yıl için 1 milyon lirayı aşan vergi mükelleflerine ilişkin bilgiler 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında her bir vergi dairesinde panoya asılmak suretiyle ilan edildi.

Şimdi de 2 Eylül tarihinden itibaren ay sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (www.gib.gov.tr)  internet sitesinde her bir mükellef için vergi dairesi bazında oluşturulan listeye ulaşmak mümkün.

Toplam 1340 vergi mükellefinin isimlerinin, kesinleşen vergi, vergi cezası ve gecikme faizlerinin duyurulduğu listeyi merak ediyorsanız siteye erişim için son tarih 30 Eylül 2013.

Ayrıca şunu da unutmamak lazım. Yayınlanan veriler kesinleşmiş, artık ödeme aşamasına gelmiş olan raporları ifade ediyor. Yani geçen yıl yazılmasına rağmen henüz uzlaşması yapılmamış incelemeler ile mükellef tarafından itiraz edilerek vergi yargısına giden incelemelere ilişkin veriler bu listelerde yer almıyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor