Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Osman ARIOĞLU
Osman ARIOĞLU
4092OKUNMA

Konut Satışlarında Mutfak ve Banyo Aksesuarlarının KDV Karşısındaki Durumu

Konut inşaatlarında giderek ankastre mutfak ve banyo yapılması standart hale geldi. Artık neredeyse tüm inşaatlarda en azından davlumbaz, ankastre ocak konulması standart hale geldi. İnşaatın lüks seviyesi biraz arttığında, mutfaklarda bulaşık makinası, bazı inşaatlarda da ilaveten buzdolabı konulması da mutad hale gelmeye başladı. Aynı şekilde biraz lüks sayılan inşaatlarda banyolarda çamaşır makinası ve kurutma makinası konulması da yine sık karşılaşılan bir durum haline geldi.

Bütün bunlar tamam da, müteahhit daire satışında doğal olarak konutun durumuna göre bir metrekare fiyatı belirler. Elbette birim fiyatlar belirlenirken konutun bulunduğu yer inşaatın kalitesi görünüm durumu gibi diğer birçok etkenin yanında maliyetin bir unsuru olarak mutfak veya banyolara konulan aksesuarlar da etki ediyordur. Ancak işin gerçeği esas fiyat belirleyici bu aksesuarlar değil, konutun inşaat kalitesi ve bulunduğu mekan ve görünüm ağırlık taşır. Dolayısıyla belirlenen birim fiyat içerisinde konulan aksesuarların etkisi neredeyse yok mesabesindedir.

Mutfak ve banyolara konulan davlumbaz ve ankastre ocaklar artık mutfak ve banyo dolapları ve evye ve bataryalar gibi mutad olmaya başladı. Nasıl banyoda küvet veya duşa kabin olmaksızın veya mutfağa evye konulmaksızın bir inşaatın tamamlanmış olacağını düşünemezsek bu unsurlar da aynı duruma geldi. Muhtemelen ileriki zamanlarda bulaşık makinası ve çamaşır makinası ve hatta kurutma makinası konulması da bu duruma gelecektir.

Yapılan konutun satışında, ister konut tamamlanıp satılsın ister inşaat aşamasındaki satışlar sırasında alıcı mutfakta ve banyoda neler olacağını bilerek alışını yapmaktadır. Daha doğrusu müteahhit bunu opsiyonel olarak değil inşaatın standardı olarak sunmaktadır. Kimse bu aksesuarları birincil değerlendirme kriteri alarak daire alışını yapmıyor. Fiyat pazarlığı içerisinde bu unsurlar hiç dile bile getirilmiyor. Hal böyle olunca aslında müteahhit açısından satılan şey daire, alıcı açısında da alınan şey yine daire oluyor, daire artı bu aksesuarlar olmuyor.

Uygulamada durum ne?

Gelir İdaresi Başkanlığınca yaklaşık 10 yıl öncelerde verilen görüşlerde bu aksesuarların özellikle %1 oranında KDV ye tabi konut satışları sırasında, satış faturasında ayrıca gösterilip %18 (o ürünün ait olduğu oranda) KDV’ne tabi tutulması gerektiğini ifade ediyor. Uygulamada da inşaat sektörü bu görüşü dikkate alarak faturalarında bu unsurları ayrı ayrı göstermek suretiyle işlem yapıyorlar.

Sonuç ve öneri

Bu uygulama nedeniyle doğal olarak tapu işlemi yapılırken de tapu harcına esas bedel bu aksesuarlar hariç kısım itibarıyla değerlendiriliyor. Bu durum bir anlamda daire alıcısı için bir kafa karışıklığına neden oluyor. İdare bir yandan KDV kaybı endişesiyle bu ürünleri faturada ayrı göstertmek suretiyle farklı oranda KDV uygularken diğer yandan tapu harcında ise bu ayrım olmasa daire satış bedeli içerisinde değerlendirilecek bir fiyat unsuru fiyat harici tutulmuş oluyor. Sonuçta müteahhit açısından genel oranda KDV nedeniyle %15 fazla vergi yükü taşınırken idare açısından elde edilen ilave gelir %13 seviyesinde kalıyor. Çünkü tapu harcını alıcı da bu unsurlar hariç kısım üzerinden ödüyor. Hal böyle olunca da, sanki daire ile başka mallar da satılıyormuş anlayışıyla yaklaşılan bir durum esasen yarattığı kafa karışıklığına değmeyecek bir boyutta gelir sağlar bir durumda kalıyor. Bize göre İdare bu görüşü yeniden revize ederek günün koşullarında mutad hale gelen mutfak ve banyo aksesuarlarının faturada ayrıca gösterilmesi ve farklı KDV uygulanmasından vaz geçmelidir.

(İstanbul Ticaret Gazetesi)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor