Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Emre BEYAZ
Emre BEYAZ
2924OKUNMA

Kaplumbağa Terbiyecisinin Amortismanı

1910 yılında hayata gözlerini yuman merhum ressam, arkeolog, müzeci ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı Osman Hamdi Bey’in(1) meşhur yağlıboya tablosu olan Kaplumbağa Terbiyecisi’ni hepiniz duymuşsunuzdur. Türk Ressamların yaptığı tablolar içerisinde en değerli eserlerden biri olan bu tablonun zaman içerisinde değerini yitirdiğini ya da aşınmaya uğradığını kimse düşünemez sanırım.

İşte tam da bu noktadan hareketle, piyasa değeri yüksek sanat eseri niteliğindeki benzeri tabloların şirketin aktifine girdikten sonra amortisman yoluyla itfa edilerek gider kaydedilebileceğini söylemek oldukça güç. Peki bu konu ile alakalı vergi mevzuatı ve maliyenin görüşü nasıl şekillenmiş birlikte bakalım.

Vergi Usul Yasası'nın 313. maddesi uyarınca "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin söz konusu yasanın değerleme hükümlerine göre tespit edilen bedelleri üzerinden yok edilmesi" amortismanın konusu oluşturmaktadır.

Aynı yasanın 315. maddesi uyarınca da "Mükellefler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığı'nın tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa ederler. İlan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır."

Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Ancak amortismana tabi malın, işletmede ilke olarak bir yıldan fazla kullanılması gerekmektedir.(2) Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 23.01.2012 Tarihli Özelgesinde(3) ise; şirket ofisinin tefriş ve düzenlenmesi amacı ile satın alınan tabloların, kullanma dolayısıyla yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunmadığından amortisman mevzuu yapılmasının mümkün bulunmayacağı, ayrıca, söz konusu tablolara ilişkin harcamaların aktifleştirilmesinde bir sakınca bulunmayacağı ancak, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış bir harcama niteliğinde olmadığından, söz konusu harcamaların kurum kazancından indirim konusu yapılmasının mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.

Dolayısı ile, şirketiniz kayıtlarına aldığınız değerli yağlıboya tablolarına ilişkin maliyetleri amortisman yolu ile giderleştiriyorsanız ya da amortismana tabi tutmadan alım yılında tüm alım bedelini giderleştirip kurum kazancından indirdiyseniz, olası bir vergi incelemesinde eleştiri riski ile karşılaşabilirsiniz. Tabi bu risk artık 2010 yılı ve önceki dönemlerde kurum kazancından indirilen harcamalar için geçerli olmayacak.(4)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor