Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Mehtap Banu AKSOY
Mehtap Banu AKSOY
1784OKUNMA

Vergi, Yaşam Kalitemizi Yükseltir

Gelir İdaresi Başkanlığı 1990 yılından bu yana Şubat ayının son haftasını Vergi Haftası olarak kutluyor.

Ülkemizde kutlanan diğer özel gün ve haftalardan biraz farklı olarak, Vergi Haftası vergi çalışanlarından ziyade vergi mükelleflerine yönelik çalışmaları içeriyor.

Gelir Vergisi beyan dönemi olan Mart ayının hemen öncesinde başlayan Vergi Haftasının temel amacı, farkındalık yaratmak, bilinç geliştirmek ve İdare ile vatandaş arasında karşılıklı güven ortamı oluşturmak.

Vergi, yaşamımızın her alanında karşılaştığımız bir kavram. Temel ihtiyaçlarımız için yaptığımız alışverişlerde, araba ve eve sahip olduğumuzda, bankadaki bir işlemde, modern hayatın getirdiği her türlü yaşam alanında vergi ödüyoruz. Kimi zaman, gelir elde ettiğimizde olduğu gibi, ödemekle kalmıyor, gelir ve giderleri hesaplama ve beyan etme gibi vergi işlemlerini de yapmamız gerekiyor.

Aslında farkında olsak da olmasak da ödediğimiz vergilerle devlet yönetimine katılmış oluyoruz. Devlet yönetimine dolaylı olarak da olsa bu katılım, talep ve beklentilerimizi de beraberinde getiriyor. İyi bir eğitim, güvenli ulaşım, her durumda erişilebilir sağlık istiyoruz. Bunları sağlamak için gerekli vergileri de zahmetsizce ödemek istiyoruz.

Günümüz bilgi toplumundaki dönüşümün klasik devlet anlayışını değiştirmesiyle sadece vergileri toplayan değil aynı zamanda hizmet sunan bir kurum olarak ortaya çıkan Gelir İdaresi Başkanlığı da, vergilerin asıl sahiplerine kaliteli hizmet sunmak için her türlü çabayı harcıyor.

Geliştirilen elektronik uygulamalar mükellefin hayatını kolaylaştırıyor

Bilginin dijitalleşmesi ile dijital araç kullanımında yaşanan hızlı ve büyük artış, vergi idarelerini beyan, ödeme ve inceleme gibi vergi süreçlerini destekleyecek yeni uygulamalar geliştirmeye yöneltti. Dünya genelinde vergi idareleri hizmet çeşitliliği ve dijitalleşme konularında devletin öncü kurumları oldular.

Ülkemizde de Gelir İdaresi Başkanlığı, 2000’li yıllarla başlayan sürecin sonunda, vergide otomasyonu büyük ölçüde sağlayarak vergi ödeme ve toplama maliyetini azaltmıştır. e-Beyanname, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-Bilet ile başlayıp Hazır Beyan Sistemi, Defter Beyan Sistemi ve son olarak da İnteraktif Vergi Dairesi ile her mükellef grubuna vergi ile ilgili işlemlerinde kolaylık sağlayan uygulamalar hayata geçirilmiştir.

Sunulan bu e-hizmetler, vergi gelirlerini artırırken, mükelleflerin de vergi yükümlülüklerini birkaç tıklamayla yapmalarını sağlayarak hayatlarını mümkün olduğunca kolaylaştırmaktadır.

Bankalarla yapılan protokoller sonucu ödeme yöntemlerinde de çeşitlilik sağlanmış ve artık vergi dairelerinde sıra beklemek gerekmeden internet bankacılığıyla pek çok vergi türü ödenebilir hale gelmiştir.

Çok kapsamlı bilgilendirme faaliyetleri ile mükelleflere ulaşılıyor

Haklarını bilen, gerekli bilgilere ulaşan ve vergi yükümlülüklerini yerine getirirken yardım alan mükelleflerin gönüllü uyumu daha yüksek olur.

Mükelleflerin doğru bilgiye hızlıca ulaşmalarını hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, sade ve anlaşılır bir dille hazırladığı rehber ve broşürlerle mükellefleri vergisel hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendiriyor. Vergi dairelerinden basılı olarak ve internet sitesinden online olarak ulaşılabilen bu yardımcı kaynaklar, ortaya çıkan ihtiyaçlara göre de yenileniyor.

Vergi mevzuatında yapılan değişiklikler ya da yeni geliştirilen uygulamalar, tanıtım kampanyaları düzenlenerek kamuoyuna duyuruluyor. Bu konuda özellikle kamu spotu ve sosyal medya paylaşımları sayesinde daha fazla mükellefe ulaşılıyor.

Kamunun ilk çağrı merkezlerinden olan Vergi İletişim Merkezi (VİMER 189) , mükelleflerin her türlü vergi sorununa cevap arıyor.

Geleceğin vergi mükellefleri de bilgilendiriliyor

Bugünün çocukları ve gençleri yarının vergi mükellefleri olacaklar. Bu gerçekten hareketle, 2010 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma yapılarak ilk, orta ve liselerde yaş gruplarına uygun olarak vergi bilincini geliştirme eğitimleri veriliyor.

Ayrıca gençlerde vergi bilinci ve gönüllü uyum kültürü oluşturmak amacıyla üniversitelerde bilgilendirme seminerleri düzenleniyor.

Vergi, yaşam kalitemizi yükseltir

Kamu hizmetlerinin sunulmasında büyük önemi olan vergilerin etkili bir şekilde toplanabilmesi için İdarenin yapması gerekenlerin sonu yok, ama dönüp dolaşıp gelinen nokta hep vergi bilinci olacaktır.

İyi bir yaşam ile kamu yararı arasındaki bağı iyi anlarsak, vergilerimizi topluma yatırım ve yaşam kalitesini yükseltmek için ödersek, refah içinde çağdaş bir toplum hayalimizi devam ettirebiliriz. 

Bu yıl 25 Şubat -3 Mart 2019 tarihleri arasında Vergi Haftasını kutlayalım, ama yılın her gününü de vergi bilinci ile dolu geçirelim.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor