Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Bülent TAŞ
Bülent TAŞ
12482OKUNMA

Vatandaşın Poşete Ödediği Para Nereye Gitti?

Anadolu Ajansı 15.12.2019 tarihli haberinde,

  • Plastik poşetlerin 1 Ocak'tan itibaren ücretlendirmesiyle kullanım oranının yüzde 77,27 düşerken, 11 ayda yaklaşık 150 bin ton plastik tasarrufunun sağlandığı,
  • AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de 2019'a kadar yılda 35 milyar adet plastik poşet piyasaya sürüldüğü ve kişi başına ayda yaklaşık 35 plastik poşet kullanıldığı,
  • ve Şehircilik Bakanlığınca, 1 Ocak'tan itibaren başlatılan plastik poşetlerin ücretli olması uygulamasıyla, kullanımın yüzde 77,27 oranında düştüğü

belirtilmektedir.

Buna göre 2019 yılına kadar yıllık 35 milyar adet olan plastik poşet kullanımı 2019 yılında %77,27 oranında azalarak 8 milyar adete düşmüştür.

Bilindiği üzere vatandaşımız poşet başına 25 kuruş ödemekte bu tutarın 15 kuruşu devlete aktarılmaktadır.

Buna göre 2019 yılında kullanılan 8 milyar poşet nedeniyle devlete aktarılması gereken katkı payı tutarı 1,2 milyar TL olmalıdır.

2019 yılı bütçe uygulama sonuçlarına baktığımızda poşet kullanımı nedeniyle Bütçeye aktarılan katkı payı tutarı sadece 256 milyon TL’dir.

Bütçeye aktarılması gereken 1,2 milyarken aktarılan tutarın 256 milyonda kalması dikkat çekicidir.

Ortaya çıkan farklılık Nasrettin Hocanın kedi ciğer fıkrasını akla getirmektedir. Ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Anadolu Ajansına verdiği bilgilerde sıkıntı var ya da vatandaşın ödediği poşet paraları bütçeye gitmemektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının baş başa verip konuyu araştırması ve kamuyu doğru bir şekilde bilgilendirmesi gerekir.

Yorumlar

  • C
    Celal Çelik
    Rakamlar arasında büyük çelişki var. Şayet bu kadar poşet satılıdğı doğruysa, çok büyük bir oranda vergi kaçağı var demektir. Tedbir alınması ya da çelişkinin ortadan kaldırılması şart. Diğer taraftan, uygulama oldukça yerinde. Kendi gözlerimizle birlikte, etrafta uçuşan çöp miktarında bir azalma olduğu çok açık. Umarım PET, alüminyum ve cam şişelerde de benzer uygulamalar kısa süre içerisinde yürürlüğe girer.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor