Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Arzu YURTTAŞ
Arzu YURTTAŞ
1014OKUNMA

TÜRİB Tarımsal Ürün Endeksi 2021 Performansı Açıklandı

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) tarafından Tarımsal Ürün Endekslerinin 2021 yılı fiyat performans endeksleri açıklandı. Böylece TÜRİB, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) piyasasında gerçekleşen işlemlerinde oluşan fiyatlar kullanarak tek bir tarımsal ürünün veya bir grup tarımsal ürünün fiyat performansını ölçmek için tasarlandı. Bu endeks verilerine göre, Türkiye içi fiyatlarda oldukça hareketlilik yaşandı. Özellikle işlem hacminde buğday, arpa, mısır ve hububat yer almaktadır. 2021 ikinci altı aylık dönemde fiyatlar hızla arttığı görülmektedir.

Endekslerde yer alan ürün ve ürün grupları şu şekilde sıralayabiliriz:

HububatBuğdayMısırArpa
ArpaBuğday ekmeklikMısır 1. Sınıf 
BuğdayBuğday makarnalıkMısır 2. Sınıf 
Mısır   

Aşağıda TÜRİB Tarımsal Ürün Endekslerinin 31 Aralık yıl içinde fiyat artış oranları şu şekilde açıklandı.

  • TÜRİB Hububat Endeksi, son 1 yılda yüzde 107,01 arttı.
  • Buğday Endeksindeki artış yüzde 105,29 olurken, Buğday Ekmeklik Endeksinde yükseliş oranı yüzde 107,15 oldu. Buğday Makarnalık Endeksi ise son 1 yılda yüzde 94,48 yükseldi.
  • TÜRİB Mısır Endeksi ise son 1 yılda yüzde 124,50 artış kaydederken, TÜRİB Arpa Endeksi ise yüzde 136,37 arttı.

TÜRİB Tarımsal Ürün Endeksi 2021 Performansı Açıklandı

https://www.bloomberght.com/turib-tarimsal-urun-endekslerinin-2021-performansi-aciklandi-2295927

Hesaplanan TÜRİB tarımsal ürün endekslerinin, gösterge aracı, karşılaştırma ölçütü ve yatırım aracı olarak üç farklı şekilde kullanılması hedefleniyor.

ELÜS kullanılarak tek bir veya bir grup tarımsal ürünün fiyat performansları değerlendirilebiliyor.  Böylelikle fiyat dinamiklerinin anlık, anlaşılabilir ve şeffaf olarak sunulması verilere anında ulaşma imkanı sağladı.

TÜRİB Tarımsal Ürün Endeksi 2021 Performansı Açıklandı

ELÜS borsada işlem gören tarımsal ürün endeksleri çeşitli gruplar içinde yarar sağlamaktadır. Bu şekilde tarım ürünlerinde fiyat değişimleri hakkında tahmin etmek, analiz yapmak isteyen çiftçilere, üreticilere, gıda endüstrisiyle finans sektöründeki paydaşların, ürün performans ölçümlerinde kullanabileceği yeni bir gösterge niteliği sunmaktadır.

Sistem ile tarımsal faaliyette bulunan kesim için ortaya çıkan fırsatların doğru ve kapsamlı şekilde uygulanabilmesi, maliyetlerin ise doğru analiz edilmesi zararın ortaya konulmasıdır. Bunun yanında farklılaştırılmış ve geniş kapsamlı ürün fiyat endeks serilerinin (bileşik ürün grubu endeksleri, basit ürün endeksleri) oluşturulması diğer bir yararıdır. Diğer yararı ise, binlerce farklı ürün kodu (ISIN) ile temsil edilen aynı ürünlerde oluşan fiyatların kullanılmasıyla ürün grubu, ürün ve ürün alt grubu bazında kıyaslama göstergelerinin oluşturulması, bir ürün sepetinin fiyatının ve yatırım getirisinin izlenmesi uygulanan sistemin getirileri arasındadır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor