Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Hasan Halil GÖNÜL
Hasan Halil GÖNÜL
1525OKUNMA

The Economist Dergisinin İlginç Köşe Adları

2 Eylül 1843’te ilk sayısını yayınlayan İngiliz haftalık haber dergisi (kendi ifadeleriyle gazete) okurlarından gelen sorular üzerine bu kez kendisi hakkında açıklamalarda bulunmayı gerekli gördü ve dergide yer alan ve istisnalar hariç, diğer tüm yazılarda oluduğu gibi anonim olarak hazırlanan köşelerin (sütunların) ve blogların adlarının nereden geldiğini açıkladı. Belirli adlarla yayınlanan köşelerin öncelikle her hafta genellikle aynı yazar tarafından hazırlandığını belirttikten sonra bunlardan bazılarını aşağıya alıyoruz.

Bagehot: İngiltere hakkında bir sütundur ve 1861 ve 1877 arasında derginin editörlüğünü yapan ve derginin en iyi editörlerinden birisi olan Walter Bagehotun (okunuşu Bajut) adını taşımaktadır.

Lexington: Amerikan siyaseti hakkında bir sütundur ve adını Amerikan Bağımsızlık Savaşının ilk muharebesinin yapıldığı ve Massachusetts eyaletindeki bir kasabadan alır.

Charlemagne: Avrupa siyaseti üzerine bir sütundur ve Avrupa’nın Lexington’ı olarak yayına başlamıştır (Avrupa’nın kurucu babası sayılan Kral Charlemagne kastedilmektedir.)

Banyan: Asya siyaseti üzerine bir sütundur ve adını altında Gujarati tüccarlarının iş yaptığı “banyan” ağacından almaktadır.

Schumpeter: 2009 yılında yayına başlayan sütun adını, kapitalizmi "yaratıcı yıkımın sonsuz fırtınası" olarak nitelendiren Avusturyalı Ekonomistten almıştır.

Buttonwood: Finansal piyasalarla ilgili sütundur ve adını 1792 yılında altında New York Menkul Kıymetler Borsasını kuran anlaşmanın imzalandığı Wall Street’te bulunan ağaçtan almaktadır.

Babbage: Bilim ve Teknoloji üzerine bir blogdur ve adını bilgisayarın babalarından birisi sayılan 19. Yüzyıl bilgelerinden Charles Babbage’dan almaktadır.

Pomegranate: Ortadoğu üzerine bir blogdur ve adını bölgede bulunan parlak-kırmızı meyveden (nar) almaktadır.

Baobab: Africa hakkında bir blogdur ve adını kıtanın bir çok yerinde yetişen büyük ağaçtan almaktadır.

Not: Maalesef bu sütunlardan Baobab ve Pomegranate Ekim ayı itibariyle yayınına son vermiştir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor