Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1199OKUNMA

Yurt Dışı Borçlanması Yaparak Emekli Olanlara Hatırlatma

Yurt dışı borçlanması yaparak bağlandıktan sonraki süreçte altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmanız halinde, yurtdışında çalışıp çalışmadığınızı ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadığınızı gösterir belgeleri, SGK’nın www.sgk.gov.tr internet sitesinde “Emeklilik> Form ve Dilekçeler” başlığı altında yer alan “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi” ile birlikte altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde SGK’ya göndermeniz gerekmektedir. Altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunduğunuz halde, yurtdışında çalışıp çalışmadığınızı ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadığınızı gösterir belgeleri, 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile birlikte süresi içinde Kuruma vermediğiniz tespit edildiğinde aylığınız size bildirimde bulunmaksızın durdurulur.

Aylıklarınız, belgeleri gönderinceye kadar ödenmez.

(Kaynak SGK mevzuat yayınları)

Yurt dışı borçlanmasında 18 ülke önemli
6552 sayılı Kanun ile Kanunun 5. maddesinin beşinci fıkrasına “Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.” cümlesi eklenmiştir.

Ülkemizin imzalamış olduğu sosyal güvenlik sözleşmelerinden; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksemburg, Makedonya ve Slovakya ile yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerinde “akit Taraflardan birinin mevzuatına göre yardım hakkının kazanılması şartlarının tespitinde, diğer Taraf ülkedeki ilk işe başlama tarihi de dikkate alınır” hükmü veya bu anlamda benzer hükümler bulunmaktadır.

Dolayısıyla sadece bu ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, bu ülkelerdeki ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi kabul edilir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor