Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey » Page 16

Google Ads

Sosyal Güvenlik

İşyeri Devrinde İşyeri, İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi Vermek Gerekir Mi?

Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda, bu hususların ticaret siciline tesciline ilişkin ilân tarihini; adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, işyeri bildirgesi ile Kuruma (SGK) bildirilmek zorundadır.

Yeni İşe Girenler Az Primle Nasıl Emekli Olabilirler?

1.5.2008 tarihinden sonra işe giren 4/a kapsamında (eski deyimle SSK’lı)  olan sigortalıların  yaşlılık aylığından faydalanmaları kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmaları ve adlarına en az 7200 gün prim bildirimi koşullarına bağlıdır.  7200 gün prim şartını yerine getiremeyenlere de, daha az primle yaşlılık aylığı bağlanma imkanı sağlanmıştır. Kadın ve erkek sigortalılar için ayrı ayrı açıklayalım.

Performans Nedeniyle İşten Çıkarma Hakkında İşveren Ve Çalışanların Bilmesi Gerekenler

Çalışan ve işveren arasındaki önemli ihtilaf konularından biri de, performans nedeniyle işten çıkarmadır. Performans düşüklüğü işten çıkarmak için geçerli neden olabilir mi? Performans Yargıtay kararlarında nasıl tanımlanıyor? Performans nedeniyle işten çıkarmanın geçerli olması için dikkate alınması gereken kriterler nelerdir? İşte Yargıtay’ın aşağıda belirttiğimiz güncel içtihadı, bu ve benzer soruların cevabı için işveren ve çalışanlara adeta bir rehber niteliğinde: