Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1358OKUNMA

Doğum Sonrası Kadın Memurun Esnek Çalışma İmkanı

10/2/2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6663 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanun’un 104 ve 108’inci maddelerinde önemli değişiklikler yapılarak, kadın memura doğum sonrası uzun bir dönemi kapsayacak farklı esnek çalışma modelleri ile çalışma imkanı sağlandı.

Söz konusu düzenlemeye göre;

1- Doğum sonrası 8 haftalık analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır.

2- Yukarıda belirtilen iznin sonunda kadın memur, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilir.

3- Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir.

4- Yarı zamanlı çalışmadan yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma süreleri ilgili kurum tarafından belirlenir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor