Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
5650OKUNMA

Çağrı Üzerine Çalışmada SGK’ya Bildirim Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda, çağrı üzerine çalışma sözleşmesinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağının belirtilmemesi halinde, SGK’ya bildirilecek prim gün sayısının nasıl belirleneceği sorusunu cevaplayacağız.

Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. (İş Kanunu Madde 14)

Çağrı üzerine çalışmaya dayalı sözleşmede işçinin ne kadar süreyle çalışacağının belirtilmemiş olması halinde, çalışılan ayın kaç çektiği dikkate alınarak, haftada 20 saat çalışmış olduğu kabul edilip orantı kurulması gerekir.

Örneğin 2017 yılının Eylül ayında çağrı üzerine çalışmış kişinin sözleşmede çalışma süresi belirtilmemiş ise SGK ya bildirilmesi gereken gün sayısı şöyle hesaplanır.

Eylül ayı 30 gün çekmektedir.

İş Kanunu’nun 14. maddesine göre haftada çalışılmış kabul edilen süre 20 saat.

7 günde 20 saat çalışma

30 günde kaç saat olur?

30x20/7 = 85, 71 saat yani 86 saat.

4857 sayılı Kanunda günlük çalışma süresi= 7,5 saat.

86/7,5 = 11,46 gün yani 12 gün.

SGK’ ya bildirilecek gün sayısı 12 gün.

28 gün, 29 gün ve 31 gün çeken aylar için, yukardaki verdiğimiz örnekteki yöntemle, çalışılan ayın çektiği gün sayısı dikkate alınarak hesaplama yapılır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor