Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1222OKUNMA

Özel Sağlık Kurumlarında İlave Ücret Ödeyen Vatandaşlar İçin Bilgi

VERGİALGI’yı takip edenler hatırlayacaklardır. 10 Mayıs’ta sitede yayınlanan “Özel Sağlık Harcamalarına İlişkin Faturalar Ayrıntılı Düzenlenmelidir” başlıklı yazıda SGK ile sözleşmeli özel sağlık kurumlarına giden vatandaşların kafasının karışık olduğundan ve bir takım şikayetlerinden bahsedilmişti.

Yazıda da belirtildiği üzere özel sağlık kurumlarına giden vatandaşlar ödedikleri ilave ücret ve aldıkları hizmetin ayrıntısı konusunda yeteri derecede bilgi sahibi değiller.

Çevremizdeki kişilerle konuyu paylaştığımızda gördük ki vatandaşlar bu konuda özel sağlık kurumlarının uymak zorunda oldukları kurallar nelerdir diye merak ediyorlar.

Basit bir anlatımla;
SGK ile özel sağlık kurumları arasında yapılmış olan sözleşmeye göre, ilave ücret konusunda uyulması zorunlu kurallar basit bir anlatımla şunlardır:

1- İlave ücret alınacağı tedavi öncesinde hastaya veya yakınına bildirilip, hasta ve yakınının yazılı onayı alınmalıdır.

Tedavi öncesi bu onay alınmamış ise tedavi sonrasında ilave ücret talep edilemez.

2- Hastaya sunulmuş olan hizmetleri ve alınan ilave ücreti gösteren belgenin verilmesi zorunludur.

Bu belge SGK’nın karşıladığı sağlık hizmet bedelinin 100 lirayı aşması halinde düzenlenir.

Söz konusu belgeyi vermemenin cezası 3000 TL’dir (2015).

3- Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen tedavi ücretlerinin iki katından fazla ilave ücret talep edilemez.

Söz konusu kurala uymayan sağlık kurumlarına fazla aldığı bedelin 10 katı ceza uygulanır. Bu ceza, fazla alınan bedelin hastaya iade edilmesi durumunda 5 kat olarak tatbik edilir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor