Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Araştırmalar

Serhat AKTAŞ
Serhat AKTAŞ
902OKUNMA

Omicron varyantı Türkiye’de de görüldü. Dünyada son durum nasıl?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Türkiye’de 6 hastada tespit edildiğini açıkladı. Koca “Vakaların 5’i İzmir’de 1’i ise İstanbul’da görüldü. Hastaların belirtileri hafif ve hastaneye yatış ihtiyacı duyulmadı.” dedi. Uluslararası kuruluşların yeni varyanta dair çalışmaları sürüyor. Omicron ile ilgili soruların kesin yanıtlarını öğrenmek için birkaç hafta daha beklememiz gerekecek.  

Avrupa Birliği Hastalığı Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) 10 Aralık tarihinde yayınladığı rapora göre 62 ülkede 2.382 teyit edilmiş vaka bulunuyor. Avrupa’daki 21 ülkede şimdiye kadar 582 vaka tespit edildi. Şimdiye kadar en çok vakanın tespit edildiği ülkeler listesi şöyle;

Omicron varyantı tespit edilen ülkelerVaka sayısı
1.İngiltere817
2.Güney Afrika499
3.Danimarka154
4.Norveç109
5.Kanada80
6.Amerika Birleşik Devletleri72
7.Fransa59

Pek çok ülkede baskın varyant haline geleceği öngörülüyor

Omicron varyantı (B.1.1.539) ilk kez Afrika kıtasında tespit edildi. Kesin çıkış noktası bilinmemekle birlikte ilk vakanın 9 Kasım’da Botswana’da görüldüğü açıklandı. Hastanın Batı Afrika’dan gelen bir yolcu olduğu ifade edilmişti.

Varyantın ortaya çıkmasından önce Güney Afrika’da Kasım itibariyle günlük vaka sayısı 300’e kadar düşmüştü. Aralık ayında günlük vakalar 22.000’i aştı. Bugün Güney Afrika’da 4. dalga baskın varyant haline gelen Omicron ile tetiklenmiş durumda. Afrika ülkelerinden Zimbabve’de ise yeni varyantın yayılmasıyla günlük vaka oranı yüzde 35 arttı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Omicron varyantıyla ilgili kesin verilere ulaşmamız için biraz daha sabırlı olmamız gerekecek. Şimdilik Omicron varyantının, delta varyantından üç kat fazla mutasyona sahip olduğunu ve daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Deltadan daha tehlikeli olup olmadığını söylemek için henüz erken. Ancak en az delta varyantı kadar bulaşıcı olacağı öngörülüyor.

Güney Afrika ve İngiltere’den sonra pek çok ülkede baskın varyantın Omicron olması bekleniyor. Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu (LSHTM) Omicron varyantına ilişkin ilk çalışmaları da Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı yayıldığı yönünde.

Aşılar Omicron varyantına karşı etkili mi?

Pfizer ve BioNTech yetkililerinin açıklamalarına göre 2 doz aşı önemli ölçüde etkili ancak 3. doz aşı gerekli olabilir. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı tarafından yapılan açıklamalar da benzer noktalara işaret ediyor. Ajansın yayınladığı verilere göre 3. doz aşının uygulanması Omicron varyantına karşı koruma oranını yüzde 75 artırıyor.

Sağlık yetkilileri yeni veriler elde edilene kadar en etkili korunma yönteminin maske ve sosyal mesafeye özen gösterilmesi, hatırlatma dozunun hızla yaygınlaşması olduğunu söylüyor.

Fauci’den ülkelere şeffaflık duyurusu

Omicron varyantıyla ilgili ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Direktörü Anthony Fauci: “Ülkelerin elde ettiği verilerin şeffaf bir şekilde paylaşıma açması büyük önem taşıyor.” diye konuştu.  

Güney Afrika yeni varyanta ilişkin elde ettiği ilk verileri Dünya Sağlık Örgütü’yle vakit kaybetmeden paylaşarak önemli bir sorumluluğu yerine getirmişti. Pandeminin ilk aylarındaki gecikmenin küresel ölçekte ne kadar zarar verdiğini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Güney Afrika, diğer ülkelere yeni varyant ile ilgili önlemleri masaya yatırmak için zaman kazandırdı. Ancak DSÖ’yle hızlı bilgi paylaşımı özellikle ABD ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkenin Afrika’dan uçuşlara kısıtlama getirmesine yol açtı. Bölge ülkeleriyle ticari faaliyetler askıya alındı. Fauci’ye göre bu durum hükümetlerin doğru verileri paylaşmasını engelleyebilecek bir hale gelebilir. Fauci “Bilgi paylaşan ülkelere ekonomik sonuçlar doğuracak yasaklamalar getirmek bir tür cezalandırma anlamını taşıyor. Tek taraflı alınan önlemler zarara uğramak istemeyen ülkelerin verileri gizlemesine yol açabilir” diye konuştu.  

 

 

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor