Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
18928OKUNMA

Lüks Oto Bayilerinde Vergi İsyanı

Dün akşam VERGİALGI internet sitemizin e-postasına başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere pek çok ilimizdeki lüks oto yetkili bayilerinden (Audi, BMW, Ferrari, Jaguar, Jeep, Lamborghini, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, Mustang, Porsche vb.) ilginç bir haber ulaştı.

“Lüks oto sınıfında yer alan ve 2000 cm3 ve üzeri motora sahip olan ve halen mağazalarda sergilenmekte olan araçların hiç birinin kapı kilidi açılmıyor.” Verilen bilgiye göre bütün araçlar kendi kendilerini kilitlemişler hiçbir şekilde uzaktan kumanda cihazları çalışmamaktadır.

Pil değiştirme, cihaz değiştirme gibi akla gelen tüm yöntemler uygulanmasına rağmen 30 Ağustos sabahından beri tüm Türkiye genelinde yaşanan sıkıntı halen giderilebilmiş değil.

Ben de bize iletilen bu sorunu araştırarak çözüm bulmak adına yola koyuldum.

“Lüks Oto Piyasası Kilitlendi” başlığı artık mecazi anlamda değil, gerçek olmuştu. Çünkü bütün bayilerdeki sıfır kilometre araçlar kilitlenmiş durumda.

Bundan 5, 6 yıl önce ABD’de yayın yapan MIT Technology Review dergisinde okuduğum bir araştırmayı hatırladım. Araştırmada; günümüzde üretilen lüks arabalarda yüklü olan yazılımların satır sayısının, bir uçağın yazılımının satır sayısından fazla olduğu belirtiliyordu.

Araç kilitlenmesi yazılımsal bir nedene dayanabiliyor olabilirdi. Ama tüm markalarda aynı gün aynı sorunun olması bunun çok daha farklı bir nedenden kaynaklanmış olabileceğini akla getiriyordu.

Pek çoğu Alman menşeli olan araçların üretim merkezleriyle temasa geçtiğimizde hepsinden aldığımız yanıt; ilk kez böylesi bir durumla karşılaştıklarıydı. Ayrıca o ana kadar dünyanın hiçbir yerinden bu yönde bir arıza bilgisi kendilerine gelmemişti.

Acaba 30 Ağustos tarihinin bir önemi olabilir miydi? Bir siber atak, ay tutulması, bir meteor yağmuru, 5G frekans denemeleri vb. gibi… Maalesef o tarihte bu tür teknolojik ya da doğal bir olay da söz konusu değildi.

Son bir haftada lüks otomobillerle ilgili ne oldu diye düşünürken aklıma 30 Ağustos Zafer Bayramı günü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile lüks otomobillerin satışlarında uygulanan Özel Tüketim Vergisinin artırıldığını hatırladım.

Karar uyarınca motor silindir hacmi 2000 cm3 ü aşan otomobillerin;

  • Vergisiz fiyatı 170.000 TL’yi aşmayanların vergisi %100’den %130’a
  • Vergisiz fiyatı 170.000 TL’yi aşanlarda %110’dan %150’ye
  • Diğerlerinde ise %160’dan %220’ye

artırılıyordu.

Değerli meslektaşım Garip Ayaz’ın sosyal medya paylaşımı önümdeki Twitter ekranında belirdi. “2001 cm3 ve üzeri motor silindir hacminde otomobil ÖTV oranı %220, KDV oranı %18; ÖTV ve KDV dahil vergi yükü %277,6”

Buna göre örneğin vergiler hariç liste fiyatı 1.147.718 TL olan Mercedes-Maybach S-Serisi bir lüks oto, vergiler dahil anahtar teslim fiyatıyla 4.348.585 TL’ye satılacaktı. Ancak önce şu sorunu çözmemiz gerekli: Anahtarlar çalışmıyor, kapılar kilitli durumda.

Derken yazımın sonuna yaklaşırken Ankara’daki yetkili bir bayiden aradılar. Sorunu gidermek için sergideki bir aracı bilgisayarlı kontrole bağlamışlar. Bana ekranda çıkan mesajı gönderdiler. Mesaj hem İngilizce hem de otomobillerin ana dilinde yani Almanca idi:

“No taxation without representation” “Keine Besteuerung ohne Vertretung”

Amerikan tarihinde İngiltere’ye karşı önemli bir vergi isyanı olan, 17 Aralık 1773’te tarihe Boston Tea Party olarak geçen bu olayın temel sloganı “No taxation without representation” idi. Türkçesiyle “Temsil edilmeden vergilendirme olmaz”

Anlaşılan o ki akıllı araç özelliğine sahip lüks otomobiller Türkiye’de topluca bir vergi isyanı başlatmışlar ve kendilerine temsil hakkı istiyorlardı.

Sorunun nasıl çözüleceği henüz belli değil. Ancak bize gelen bilgilere göre otomobil ithalatçıları ve Otomotiv Distribütörleri Derneği Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Daire Başkanlığından randevu talep etmiş durumdalar.

Görüşmenin sonucunu merakla bekliyoruz.

(Yazarın notu: Tıpkı bilim kurgu ‘science fiction’ gibi, buyazıbir vergi kurgu ‘tax fiction’dur.)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor