Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
10831OKUNMA

Limited Şirket Ortağı Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Limited şirket ortağı aynı zamanda bu şirkette hizmet akdiyle çalışırsa, işçilik çalışmalarından dolayı kıdem tazminatı alabilir mi?

Cevap hem evet hem hayır. Nasıl mı?

Bir limited şirket ortağı kural olarak kendi adına bağımsız çalışan kişi kabul edilir ve işçi statüsünde sayılamaz. Zira, bir kişinin hem kazanç sağlayan bir şirketin ortağı hem de bu şirketin işçi statüsünde çalışanı olarak kabul mümkün değildir. Başka bir anlatım ile; işverenlik ve işçi statüsünün aynı kişide birleşmesi yasalarca mümkün bulunmamaktır.

Ne var ki, kural belirtilen biçimde olmakla birlikte, iş hayatında ayrık durumların ortaya çıkması mümkündür. Bir kimsenin biçimsel anlamda limited şirket ortağı gözükmesine karşın, bağımlı çalışma koşulları ve aldığı ücret, bağımsız çalışma ve kazanç sağlama durumundan baskınsa bu takdirde salt, ortaklık statüsünden hareketle sonuca gidilemez. Hukuksal statüsü belirlenmek istenilen kişinin şirket içindeki pozisyonu, gördüğü iş, çalışma koşulları, aldığı ücret birlikte değerlendirilerek ekonomik yaşamının ne biçimde sürdürüldüğü ortaya konularak sorun çözümlenir. Sembolik sayılabilecek bir oranda limited şirket ortağı gözükmesine karşın kişinin, yasaların öngördüğü anlamda ve yukarıda unsurları ortaya konduğu şekilde hizmet akdine göre çalıştığı belirlendiği takdirde, kanuni karinenin aksi kanıtlanmış kabul edilerek kişi, 1475 sayılı Kanunun öngördüğü anlamda işçi sigortalı sayılır.

Kişinin çalışma biçimi ve bunun karşılığı aldığı ücret ile şirket ortağı olarak sağladığı kazanç ve kâr durumu, sahip olduğu hisse oranı, şirketteki konumu karşılaştırılmalı ve sonuçta limited şirket ortaklığı ekonomik yaşamında baskın çıktığı takdirde, kişinin işçi statüsünde bulunmayıp, tamamen ticari amaçla kazanç sağlayan ve bağımsız çalışan bir kişi olduğu kabul edilmeli ve aksine, hizmet akdi altında bağımlı ve ücrete göre çalışmasının egemen olduğu sonucuna ulaşıldığında işçi sayılarak, buna bağlı hakları kıdem tazminatı dahil ödenmelidir.

YHGK 16.04.2003 E.2003/9-308 - K.2003/303

Yorumlar

  • S
    Selim TULGAR
    Şirket ortağı, (şirkette fiilen müdür veya bir başka mesleki marifet sebebiyle çalışma, hissedar olmadan önceden beri çalışıyor olma gibi.. ) işçi statüsünde sigortalı olarak (iş kanununa tabi) çalışıyor, aylık alıyor ve tüm sigorta kollarına tabi primi de ödeniyorsa, kıdem tazminatı almak dahil yasaların işçiye tanıdığı tüm işçi haklarından yararlanır. İşçilik ve işverenliğin aynı kişide toplanması söz konusu değildir çünkü, kişi burada tüzel kişiliği olan şirketin işçisidir. Bir başka deyişle, İşveren, şirket ortağı değil, şirketin kendisidir. Diğer taraftan, işçi başka türlü daha çok geliri var diye İş Kanunu’nun kendisine tanıdığı haklardan mahrum edilemez. Kanunun açıkça tanıdığı haklardan kişi yorum veya kıyas yoluyla mahrum edilemez. Tüm bu yönleriyle YHGK’nun bu kararı İş Kanunu’nun lafzına da ruhuna da aykırıdır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor