Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Haberler

6017OKUNMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kurum içi memur alımları

Geçtiğimiz ay, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 1500 kişilik kurum içi personel alımına bu ay 1500 kişilik defterdarlık uzmanlığı alımı eklendi. Alımlar, KPSS-A kadrolarından atanmaya çalışan binlerce adayın tepkisini çekti. İş sahiplerini yeniden istihdam eden bu uygulama neden gençlerin istihdamını zorlaştırıyor?

Alan öğrencileri yarışa 3-0 geriden başlıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açtığı kurum içi özel uzmanlık sınavının şartları şunlar: Öncelikle o kurumda 3 yıllık çalışmış olmalıdır. 3 yıldır çalışan kişiler memur, şoför, hizmetli veya güvenlik görevlisi dahildir. İkinci olarak herhangi bir lisans mezuniyeti yeterliyken, sınav sürecinden geçmiş bir öğrenci için P48 puan türünden en az 70 puan türüne sahip olmanın yanında, kurumun yaptığı yazılı sınavda başarılı olmak gerekmektedir. Daha sonraki sözlü mülakat sürecinde başarılı olan adaylar, gelir uzman yardımcısı olarak atanmaktadır.

Mevzuata aykırı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Uzmanlığı Yönetmeliği’nin 35. maddesi şu şekildedir; “Uzman yardımcılığı safhası geçirilmeden uzman kadrosuna meslek dışından atama yapılamaz. Uzmanlığa, giriş sınavıyla uzman yardımcısı olarak girilir.”

Kurum içi sınav uygulamasıyla bu yönetmeliğin açık bir şekilde ihlal edildiği görülmektedir.

Kurum içi atamaların yapıldığı yıllar, alan öğrencilerinin atanmasının zorlaştığı yıllardır.

DönemAçıktan Gelir Uzman Yardımcılığı Alım Sayısı
20132670 kişi
20141500 kişi
20153070 kişi
20172000 kişi

2013-2017 yılları arasında gelir uzman yardımcılığı alımları 1500 ile 3070 kişi aralığında seyretmiştir. Bu yıllarda kurum içi özel uzmanlık sınavı yapılmamıştır. Bu sınavın yapıldığı yıllar, KPSS alan adayları için daha zorlu olmuştur.

DönemKurum İçi Özel Uzmanlık Sınavı Alım SayısıAçıktan Gelir Uzman Yardımcılığı Alım Sayısı
20105900 kişi928 kişi
20123000 kişi1000 kişi
20201500 kişi1000 kişi

Görüldüğü üzere bu dönemlerde en fazla 1000 kişi istihdam edilmektedir. İş sahibinin yeniden istihdam edilmesine karşın, işsizlerin yerinde saymasına yol açan bu uygulama bir süre daha tartışılacak gibi görünüyor.

Yorumlar

  • E
    Erdinç Öztürk
    Bizler senelerdir Maliye bakanlığında memur olarak uzman kadrolara verilebilecek işlerde çalıştık yeni gelen yardımcı bile biz kadar deneyim sahibi değil.Bence memur olarak A Kariyer kadrodan alım yapılsın kpssde düz memur olarak işe başlansın uzman olunmak için liyakatlo bir şekilde kurum içinde 3 sene arayla sınavlara girerek önce yardımcı sonra uzman olunsun.Tıpkı öğretmenlere getirelen düzene benzer bir düzen getirilsin öğretmen alımları direk uzmandan veya yardımcı uzmanlıktan nasıl başlamıyorsa aynısı memurlar içinde geçerli olsun ama memur olarak başlayacaklar Kpss A dan girsin sınava puanını alan ona göre tercih yapsın

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor