Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
7352OKUNMA

Gençlerin Umudu Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Elvan’da

Geçen hafta DÜNYA Gazetesinde yayınlanan açıklamalarımızda VERGİALGI’da yayınlanan yazımızda ve VERGİALGI YouTube kanalında gündeme getirdiğimiz “YouTuberlara Vergi Cezası” konusu oldukça ses getirdi.

Bu konuda e-posta ile bana ulaşan pek çok YouTuber oldu.

Gelin onların seslerine doğrudan kulak verelim: 

Elektrik ve elektronik yüksek mühendisi bir okurumun e-postası:

“Nazmi Bey merhaba, Youtube ile ilgili yazınızı okudum, elinize sağlık. Ben de geçen yılsonunda bir defalığına 300 TL ödeme almıştım. Bu ödemenin vergisini şahıs şirketi kurmadan yatıramayacak mıyım?

Gerçekten bir vergi ödemesi için şahıs şirketi kurma zorunluluğu olabilir mi?

Yazınızı okuduğumdan beri stres içindeyim!” 

Bir başka okuyucumun e-postası ise şöyle;

“Merhaba Nazmi bey.

Yayımlanmış olan vergi videonuza denk geldim ve sesimi duyurmak için sizleri araştırıp buldum.

Burada yazılı olanlar tamamen gerçek bilgiler olup şahsıma aittir.

13.01.2016 tarihinden itibaren YouTube platformuna içerik üreten bir kullanıcıyım. Kanal kurulma tarihinden itibaren bugüne kadar 7 bin gibi cüzi bir miktar kazanç elde ettim. Toplam 5 yıllık bir kazançtır bu.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir habere veya bilgiye göre YouTuber olan kişiler geriye dönük vergi vermek zorunda kaldı.

Bir belirsizlik içinden doğan konudan mustarip olduk. Benim kazandığım bu tutar ne bana yetiyor ne de ödediğim internet faturalarına.

Benim kazandığım bu tutar aylık kazanca döküldüğü zaman 97 TL’ye denk geliyor. İnternet faturam başlı başına 153 TL.

Ben sonuçta bir şirket, iş yeri, dükkân vb. işletmeleri ya da bunlar üzerinden gelir elde etmiyorum. Serbest meslek olarak kendimin eğlendiği içerikleri insanlara yansıtan bir kişi olmaktan başka birisi değilim.

Bu konuda sesimizi duyurup bu olayları daha anlaşılır ve daha düzgün bir hale sokmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz.

Sizlerin desteği ve milyonlarca içerik üreticisi ile bu konunun üstesinden gelmek istiyoruz.” 

Bir diğerinin mesajı ise şu şekilde:

“Merhabalar Nazmi beyi

Ben Youtube’da 6 bin 500 abonelik kanalın sahibiyim. Haberlerde ve bazı yerlerde araştırmalarım sonucu vergi sorunu olduğunu duydum.

Eskiye dönük ücretlerde olacağı söyleniyor. Zaten biz bu platformda fazla büyük paralar kazanmadık.

Sizin de videonuzu sonuna kadar izledim ve düşüncenizin arkasındayım.

Bizim gibi ayda 100 lira bile zor kazanan ve korkan arkadaşlarımız var.

Lütfen yardım edin...

Sesimizi duyurmamıza lütfen yardım edin.” 

Son olarak da bir feryadı sizinle paylaşayım:

“Nazmi amca merhaba, 18 yaşındayım ve Ankara Sincan'da yaşıyorum ve engelliyim.

Öncelikle umarım iyisindir ve sağlığın yerindedir. Beni soracak olursan ne yazık ki son günlerde çok korkuyorum ve gelecek kaygısı ile yaşıyorum.

3 gündür yemek yiyemiyor, uyuyamıyorum.

2020 yılının Mayıs ve Haziran ayında Youtube üzerinden 7 bin TL bir gelir elde ettim.

Son günlerde çıkan haberler yüzünden oldukça korkuyorum. Mükellef olmadan bu kadar gelir elde ettiğim için ileride yüksek cezalar yemekten çok korkuyorum.

Maddi durumum hiç iyi değil ve hatta engelli olduğum için iş bile bulamıyorum.

Youtube üzerinde videonuza denk geldim ve bana yaşama umudu verdiniz. Son günlerde intiharı bile düşünüyorum. Lütfen bizim için bir şeyler yapın, sesimizi kimse duymuyor.

Biz büyük paralar kazanmadık çalmadık çırpmadık.

Böyle bir vergiden haberimizde yoktu. Olsaydı vergimizi verirdik. Biz vergi vermekten kaçmıyoruz sadece bilgimiz yoktu. Çok zor durumdayız, anlatacak çok şey var Nazmi amca anlatacak. Lütfen bana ulaş ve konuşalım. Elimizden ne geliyorsa yapalım. Sadece biz değil yüz binlerce genç var ve çoğu kötü durumda.” 

Evet, sevgili okurlar sorun bu kadar derin ve can acıtıcı.

Hele ki ciddi bir salgın krizinin içinde geçtiğimiz bu dönemde, insanlar işlerini kaybetmekte, gelirleri azalmakta.

Toplumun çok önemli bir kesimi ekonomik anlamda adeta var olma mücadelesi veriyor. 

Vergiyle algıyla hiç de işi olmayan, salgın zamanında eve kapanmak zorunda kalıp da bu dönemi video içeriği üreterek geçiren gençlerimizin umudu Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Elvan’da.

Zira bir kısım gençlerimiz için geçmişe yönelik incelemeler yapılmış bir kısmında ise devam ediyor.

Bir kısım gençlerde de tutar o kadar küçük ki inceleme yapılmamış ancak onlar da yüksek tutarlı cezalar kesilmesinden korkuyorlar.

Kişisel gözlemim, gençlerimizin vergi vermemek gibi bir düşüncelerinin hiç olmadığıdır.

Gençler, konu geçmişte belirsiz olduğundan ve çok geç netleştirilip geriye yönelik vergi ve ceza çıkmasından mustaripler.

Yazılarımızda da belirttiğimiz üzere gençlerimiz haklıdırlar. 

Çözüm önerilerimiz

Salgın ve onu da aşan ekonomik sıkıntılar nedeniyle stres altına giren gençlerimizi rahatlatmak için önerilerimizi sıralamak istiyorum.

  • Mart ayından önce Gelir İdaresi Başkanlığınca bir Gelir Vergisi Genel Tebliği veya Sirküler yayınlanarak;
    • YouTuberların elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç olduğu şeklindeki (Ancak bizim katılmadığımız) görüşün ortadan kaldırılması ve yapılan faaliyetin serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi,
    • Serbest meslek faaliyeti çerçevesinde elde edilen bu gelirin GVK’nun 18. maddesi kapsamında “Telif kazançlarında istisna” hükümlerine tabi tutulması,
    • Bu kapsamda kazançları (masraflar düşüldükten sonraki kısım) 2020 yılı için 600 bin lirayı, 2021 yılı içinse 650 bin lirayı aşanların gelir vergisi beyannamesi vermesi (Defter tutmalarına, serbest meslek makbuzu düzenlemelerine, KDV beyannamesi vermelerine gerek olmaksızın),
  • Vergi müfettişlerince geriye yönelik olarak devam ettirilen ya da tamamlanmış olup da uzlaşma aşamasında olan incelemelerin yayınlanacak Genel Tebliğ veya Sirküler kapsamında yeniden değerlendirilmesi ve haddin altına kalanlara işlem yapılmaması,

içinden geçtiğimiz bu zor şartlar içinde, yaşanan ve yaşanacak olan sıkıntılara, hukuka ve hakkaniyete uygun bir çözüm getirecektir.

Öte yandan Google Ireland tarafından YouTuberların banka hesaplarına yapılan ödemelerin otomatik kesinti (stopaj, Tevkifat) yoluyla vergilendirilmesi yönünde GVK Md. 18’de bir düzenleme yapılarak, Türkiye’deki bankalara vergi sorumluluğu getirilebilir.

Böylece hem gençlerimiz vergilerini gönül rahatlığıyla ödemiş olurlar hem de rahat bir şekilde içerik üretmeye devam ederler.

Geçen haftaki yazımda da belirttim.

Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın toplumsal ve ekonomik duyarlılığı yüksek, teknolojik gelişmeleri destekleyen uygulamalarına Başbakan Yardımcılığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı dönemlerinde yakından şahit olduk.

İnanıyorum ki Sayın Elvan, gençlerin bize ilettiği, bizim de tercüman olduğumuz bu soruna Maliyemizin değerli bürokratlarıyla birlikte yapıcı ve kalıcı bir çözüm getirecektir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor