Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Yusuf Yalçın GÖKTÜRK
Yusuf Yalçın GÖKTÜRK
3262OKUNMA

Futbol – Loca Giderleri –Düzeltme Beyannamesi- Matrah Artırımı

Yeni bir futbol sezonu daha açıldı ve altıncı haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta  derbi maç ve Avrupa kupası maçları derken  yine seyir zevki yüksek maçlar izledik.

Sponsorluk anlaşmaları, reklam anlaşmaları, transfer ücretleri maç bileti hasılat gelirleri vs derken çok büyük paraların konuşulduğu bir spor dalı olarak futbol, büyük bir endüstri olma özelliğini hâlâ koruyor. Bu endüstri içindeki en önemli gruplardan biri de tabiki taraftarlar. Taraftarlar bir defalık biletler alabildikleri gibi kombine biletler alarak ya da localar kiralayarak bu şölene kendilerini dahil ediyorlar.

Bu maç seyretme biçimleri ve yerleri içerisinde diğerlerinden farklı bedel ve özelliklere sahip olan yerler var ki bunlar localar. Futbol kulüplerinin özellikle büyük kulüplerin gelirleri arasında loca gelirleri de önemli yer tutmaktadır. Şöyle ki;  “ev fiyatına loca”, “loca için bir milyon lira verdi”, “x kulübü localardan büyük gelir bekliyor” şeklindeki gazete haberlerini hepimiz görmüşüzdür.

Loca kiralayanlar için bu loca giderlerinin gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusuna gelirsek;

Gelir ve Kurumlar Vergisi Açısından:
 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde ise 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir. Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesi için indirilecek giderlerin neler olduğu sayılmış olup, (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığının Görüşü:
Gelir İdaresi Başkanlığı 20.08.2013 tarih ve 64597866-125[8-2013]-130 sayılı “Yabancı müşterilerin talepleri doğrultusunda spor kulüplerinden kiralanacak localar için yapılan ödemelerin ilgili dönemde temsil ve ağırlama gideri olarak dikkate alınıp alınamayacağı” konusunda verdiği bir görüş yazısında “Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında tadadi şekilde belirlenen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilebilmesi için yapılan genel giderlerin matrahtan indirilebilmesi için giderle kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi arasında illiyet bağının bulunması, giderin keyfi olmaması, yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması gerekir. Yukarıda belirtilen stat locası kiralamaları şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir.

Yurt dışından gelen müşterilerinizin bazı takımların maçlarını stattan izleyebilmeleri için loca kiralanması nedeniyle ödenecek kira bedelleri, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi esnasında yapılan bir harcama ve gider unsuru gibi görünmekle beraber geliri doğuran olayla açık ve güçlü bir illiyet bağı mevcut değildir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin yurt dışı müşterilerinin talepleri doğrultusunda stat locaları kiralanması nedeniyle ödenecek kira bedelleri, kurum kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel gider olarak kabul edilemeyeceğinden, söz konusu ödemeler safi kurum kazancının tespitinde gider olarak değerlendirilemeyecektir” diyerek bu tür giderlerin kanunen kabul edilemeyen giderler olduğunu, dolayısıyla vergi matrahına eklenmek suretiyle vergilendirilmesi gerektiğini ortaya koymuş bulunmaktadır.  

Katma Değer Vergisi açısından:
Gelir İdaresi Başkanlığının bu görüşü ışığında Katma Değer Vergisi açısından yapılabilecek tek değerlendirme;  ilgili kanunun indirilemeyecek katma değer vergisi bölümünün düzenlendiği 30 uncu maddesinin d bendi uyarınca Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin de indirilemeyeceğidir. Dolayısıyla kiralama neticesinde ödenen KDV’nin de indirimi mümkün değildir.

Sonuç ve Mükelleflere Bir Öneri:
Sonuç olarak bu tür loca kiralama giderlerini vergi matrahını azaltacak şekilde giderleştiren ve bu giderler nedeniyle yüklendiği KDV yi Katma Değer Vergisi matrahını azaltacak şekilde indirim konusu yapan kişi ve kurumlar, Vergi Usul Kanunu’nun 371 inci maddesi kapsamında düzeltme beyannameleri vererek ya da 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’un pişmanlıkla beyanname verme veya matrah artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanarak vergisel açıdan bu durumdan kurtulma imkanına sahiptirler.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor