Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1816OKUNMA

Fazla Çalışmanın Tanık Beyanları İle Yazılı Kanıta Dayanması Arasında Ne Fark Vardır?

İşçinin fazla çalışma ücretinin ödenmediği iddiasını nasıl kanıtlayacağı konusundaki yazımızı hatırlarsak:

Fazla çalışmanın mahkeme nezdinde yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkân dâhilindedir.

İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.

Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, iş yeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.

Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.

Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir.

İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.

(Kaynak: Yargıtay 9.HD 27.1.2011 tarih ve E.2009/1652, K.2011/1044 sayılı Karar. Yargıtay 9.HD 12.7.2011 tarih ve E.2011/1025, K.2011/23562 sayılı)

Fazla çalışmanın kanıtlanması ve uzun süreye dayanması yani miktarının yüksek çıkması halinde hakkaniyet indirimi yapılmaktadır.

Hakkaniyet indirimi, aşağıdaki Yargıtay Kararında belirtildiği üzere, fazla çalışma ücreti sadece tanık beyanlarına dayanılarak kanıtlanıyorsa yapılmaktadır.

“Davacı iş akdinin haksız olarak feshedilmesi sebebiyle işçilik alacakları talebinde bulunmuştur. Uyuşmazlık, fazla çalışma ücretinde takdiri indirim yapılmasının gerekip gerekmediği noktasında toplanmaktadır. Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtay'ca son yıllarda hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Ancak fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Fazla çalışma ücreti takdiri delil niteliğindeki tanık beyanlarına göre hesaplandığından, fazla çalışma ücretine hükmedilirken makul oranda takdiri indirim uygulanması gerekir.”

(Kaynak: Çimento İşveren Dergisi 2015-01-22, Y.7.H.D., 857 sayılı İş Kanunu Md. 4, 2014/12887, 2015/400, EYLÜL 2015, 29-5 47)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor