Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Enes CEBE
Enes CEBE
1027OKUNMA

Ekonomideki Belirsizlikler İthalatçıyı Zor Durumda Bırakıyor

Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar uluslararası ticareti olumsuz etkiliyor. Özellikle navlun ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyona sebep olurken bir yandan da tedarik zincirlerinde sorunlara yol açıyor. Son dönemde çoğu ülke piyasadaki para bolluğunu azaltıp sıkı para politikasına yönelik adımlar atıyor. Ancak ekonomistlere göre, küresel enflasyon bir süre daha aramızda olacak.

IMF geçtiğimiz günlerde tedarik zincirindeki kırılmanın teslimat sürelerini arttırdığına dair bir haber paylaştı.  Teslimat sürelerinin uzaması, arzın talebi karşılayamaması anlamına geliyor. Bu durum da fiyatların yükselmesine yol açıyor. Öte yandan Türkiye’de yaşanan kur şokları da fiyatların artmasında önemli etkenlerden biri oldu. TL’deki hızlı değer kaybı ithalatçı firmaları zor durumda bırakıyor.

Vergialgı.net olarak sektörü temsilen orta büyüklükte ithalatçı bir firma yetkilisi ile görüştük.  Dekoratif aydınlatma sektöründe olan firma, ithal ettiği ürünlerin satışını yurtiçine yaparak gelir elde ediyor.

Firma yetkilisi, son dönemlerde yaşanan gelişmelerle ilgili şu sözlere değindi:

“Ürünlerimizi Çin’den alıyoruz. Son 1 yıldan beri sürekli artan Çin navlun fiyatları bizi çok zorluyor. Neredeyse günlük olarak konteynerlerde 1000-1500 dolarlık fiyat artışları görmeye başladık. Öte yandan ödemeyi dolar bazında yaptığımız için ürün maliyetlerimiz de çok arttı.”

Satış Fiyatını Belirlemekte Zorlanıyoruz

Artan navlun fiyatları ve döviz kurundan kaynaklanan girdi maliyetlerindeki artışın ithalatçıyı çok zorladığını söyleyen firma yetkilisi, kur oynaklığı yüzünden fiyatları belirlemekte zorlandıklarını belirti.

“Doların oynaklığı yüzünden satış yapacağımız fiyatı belirlemekte zorlanıyoruz. Bu sebeple ürün satmak istemiyoruz. Belirlediğimiz bir fiyatta ürünü satmak istediğimizde kurda yaşanan hızlı yükseliş bizi zarara uğratacak. Eğer kurun üstünde bir fiyat belirlersek, bu sefer de pahalı bir ürün satmış olacağız ve müşteri kaybına uğrayacağız. Yaşadığımız bu sorundan dolayı yaklaşık 2 haftadır doğru düzgün satış yapamıyoruz.”

Pazarlama Maliyetlerimiz Sürekli Artıyor

Yaşanan kur şokları nedeniyle sadece girdi maliyetlerinin değil ayrıca pazarlama maliyetlerinin de arttığını belirten firma yetkilisi, “Ürün tanıtımı için gittiğimiz yerlerde konaklamanın eskiye göre daha pahalı olduğunu görüyoruz. Ayrıca akaryakıt fiyatlarının artmasıyla ulaşım maliyetlerimiz de arttı. Bu sebeple bu tür iş seyahatlerine bir süre ara vermek zorunda kalacağız. Hal böyle olunca daha fazla müşteriye ulaşmamız da zor gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

Küresel ekonomideki belirsizlik devam ettiği sürece hem ihracatçı hem de ithalatçı zor durumda kalacak gibi gözüküyor. Diğer yandan küresel sorunların neden olduğu tahribatı bir nebze azaltmak için iç piyasada, firmalarımıza ön görülebilir bir ekonomi sağlamamız gerekiyor. Bu konuda fiyat istikrarının sağlanması birçok sorunun düzelmesine vesile olacaktır.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor