Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Emre BEYAZ
Emre BEYAZ
1639OKUNMA

Yasadışı Sigara Ticareti Yapanın Hiç mi Suçu Yok?

Komik hikâyeleri ve fıkralarıyla hatırlanan ve aynı zamanda popülist bir filozof olan bilge insan (1) Nasreddin Hoca’mızın fıkralarını hepimiz çok severiz. Nasreddin Hoca’nın en çok sevdiğim fıkralarından biri ile bugün yazıma başlamak istiyorum;

Bir gün Nasreddin Hoca’nın eşeği çalınmış. Can sıkıntısı içinde durumu komşularına anlatınca her kafadan bir ses çıkmaya başlamış. Birisi:

  • Hocam demiş niye ahırın kapısına iyi bir kilit takmadın sanki? Evine hırsız giriyor da senin nasıl haberin olmuyor? diye konuşmuş.

Bir diğeri de:

  • Hocam demiş kusura bakma ama eşeğin çalınmasında en büyük sebep yine sensin. Çünkü doğru dürüst bir ahırın bile yok. Nerden baksan dökülüyor.

Hoca kızmış:

  • Yahu demiş, iyi, güzel de kabahatin hepsi benim mi? Hırsızın hiç mi suçu yok?

Şimdi bu fıkranın konumuzla ne alakası var demeyin. Anlatayım…

Farzedin ki siz Türkiye’de tam mükellef bir sigara üreticisiniz ve ürettiğiniz tütün ürünlerini dünyada çeşitli ülkelere ihraç ediyorsunuz. Örneğin Gürcistan’da bir müşterinize ihracatı gerçekleştirdiniz ve ürünlerinizin bir kısmı müşterinizden sizin de bilmediğiniz veyahut kontrol edemediğiniz kötü niyetli kişilerin eline geçti ve bu kişiler yasa dışı yollarla ürünleri tekrar Türkiye’ye soktu ve bir yol denetimi sırasında söz konusu yasadışı ticareti yapan kişi ile birlikte ürünler Türkiye sınırları içerisinde tespit edildi.

Şimdi ne olacak?

1 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği’ne (2) göre; Türkiye sınırları içerisinde özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV’ye tabi malların tespiti halinde, bu malları bulunduranlar ile imal edenlere müteselsil sorumluluk getirilmiş bulunuyor. Farklı bir anlatımla mali idare, yasadışı mamulle birlikte fiilen suç üstü yakaladığı kişi ile o malın üreticisini aynı kefeye koyuyor. Bu durumda da, vergiyi üreticiden daha kolay tahsil edeceği için, ceza tarhiyatını suçüstü yakaladığı kişiye değil, müteselsilen sorumlu tutulan malın üreticisine yapıyor.

Düşünün ki Türkiye’ye yüz milyonlarca lira yatırım yapmış, yüzlerce kişiye istihdam sağlamış, ihracat geliri elde ederek hem ülkeye döviz kazandırmış hem de cari dengenin sağlanmasına olumlu katkısı olan yabancı sermayeli bir şirket, tamamen kontrol etmesi mümkün olmayan bir konuda vergi cezası ile karşı karşıya kalıyor.
Bu sebeple; Devletin yasadışı ticaret le ilgili kendi sınırlarını koruma noktasında zaafiyetlerinin bedelinin Türkiye’ye yatırım yapanlara ödetilmemesi gerektiğini, bu sebeple ÖTV’deki söz konusu düzenlemede “müteselsil sorumluluk” bölümünün yeni bir düzenleme ile kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.

Kaynakça:

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Nasreddin_Hoca
  • 1 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği

 

Günün Vergi Sözü:

“Ateş edilmesine rağmen vurulmamış olma durumundaki mutluluğa en yakın duygu, gelir vergisi iadesi yapılmasıdır.” F. J. Raymond

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor