Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Bülent TAŞ
Bülent TAŞ
1617OKUNMA

Hazine’nin Altın Tahvil İhracında Elde Edilen Sonuçlar

Hazine Müsteşarlığı yastık altındaki altın miktarının en muhafazakâr tahminlere göre yaklaşık 2200 ton (100 milyar ABD Doları) olduğunu tahmin etmektedir.

Bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amacıyla Ekim ayı başından itibaren talep toplanmaya başlanmış ve bu ay içinde 4 etapta yapılan toplanan talepler karşılığında Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları gerçekleştirilmiştir.

Talep toplama ve ihraca ilişkin bilgiler Hazine Müsteşarlığınca aşağıdaki gibi ilan edilmiş ve ilk etap talep toplamalar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak’ta gerçekleştirilmiş sonraki aşamalarda tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılmıştır.


Hazine Müsteşarlığı bu dört etap ile ilgili Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraç sonuçlarını da açıklamış bulunuyor. Buna göre Altın tahvili ihracına ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir.


Altına dayalı kira sertifikası ihraç bilgileri ise aşağıdaki gibidir.

Bu bilgiler ışığında bir aylık bir sürede dört ayrı etapta yaklaşık 2,5 ton altın toplandığı anlaşılmaktadır. Toplanan altın miktarı etaplar itibarıyla artarak devam etmiş olmakla beraber yastık altında olduğu tahmin edilen miktara baktığımızda halkımızın altınlarını gün ışığına çıkarma konusunda çok da fazla heyecan duymadığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan bankaların 2004 yılından buyana yastık altındaki altınlara ulaşma çabalarının sonucu Eylül 2017 tarihi itibariyle kıymetli maden hesaplarında toplayabildikleri altın miktarı 142 tona değer olarak ise 21 milyar TL ye ulaşabilmiştir.

Hazinenin altın tahvil ihracını yaptığı Ekim ayı sonu itibariyle bankalardaki kıymetli maden hesaplarındaki altın miktarı 130 tona değeri ise 20 Milyar TL ye gerilemiştir. Acaba bankalardaki 12 tonluk azalmanın bir kısmı Hazinenin tahviline mi kaydı? Bakalım vergi istisnası desteğini de arkasına alan Hazinenin gelecek etaplardaki performansı nasıl olacak?

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor