Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
1536OKUNMA

G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumunun Değerlendirilmesi

1. G-20 Ülkeleri ve Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı
Bilindiği üzere, Ülkemiz 2015 yılında G-20 (Group of Twenty- Yirmiler Grubu) Dönem Başkanlığı görevini yürütmektedir. Dünyaya yön veren ve Yirmiler Grubu olarak da adlandırılan G-20 grubu, G-8 maliye bakanlarının Washington’da 25 Eylül 1999 tarihindeki toplantısında kurulmuş olan dünyadaki önemli bir küresel ekonomik işbirliği platformudur. G-20 Grubunda yer alan ülkeler, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği’nden oluşmaktadır. G-20 Grubunun üyesi olan ülkeler ve kuruluşlar şunlardır:


1. ABD
8. Kanada15. Güney Afrika
2. Çin9. Rusya16. Suudi Arabistan
3. Japonya10. Hindistan17. Güney Kore
4. Almanya11. Arjantin18. Avustralya
5. Fransa12. Türkiye19. Endonezya
6. İngiltere13. Brezilya20. Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve
Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı
7. İtalya14. Meksika


Yukarıda yer alan G-20’ye üye ülkeler, dünyada küresel toplam gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 90’ını, uluslararası küresel ticaretin yüzde 80’ini ve toplam Dünya nüfusunun ise yaklaşık üçte ikisini temsil etmektedir. Dünyanın 20 büyük ekonomisinin bir araya geldiği G-20 Yirmiler Gurubunda; 19 büyük ülkenin ekonomiden sorumlu bakanları ya da maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanları ve Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa merkez bankası başkanı bulunmaktadır.  G-20 toplantılarında alınan kararlar küresel sitemin onda dokuzunu oluşturan ülkelerce alınmış sayıldığı için sisteme yön verici nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla, bu kararlar ülkelerin izleyeceği ekonomi politikası açısından yön gösterici olmaktadır. G-20 ile küresel ekonomik istikrarın ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasına yönelik olarak üye ülke politikaları arasında eşgüdümün sağlanması, gelecekteki finansal krizlerin önlenmesine yönelik finansal düzenlemelerin teşvik edilmesi ve uluslararası finansal mimarının ele alınması amaçlanmaktadır. IMF ve Dünya Bankası da toplantılara üst düzeyde katılım sağlamaktadır.

Dünyaya yön veren 20 ülkenin bulunduğu organizasyonun dönem başkanlığını 2015 yılında Ülkemiz yapmaktadır. G-20 dönem başkanlığı yıllık olarak yürütülmekte ve üye ülkeler arasında sırayla belirlenmektedir. G-20’nin iş dünyası kolu olan B-20 (The Business 20) oluşumu; büyümenin, istihdamın, teknolojiye dayalı kalkınmanın lokomotifi olan üye ülkelerin küresel ekonomi içindeki en önemli aktörlerini temsil etmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı, G-20'nin iş dünyası kolu olan B-20'de Dönem Başkanlığı görevini yürütmektedir. B-20 Türkiye'de tüm yıla yayılacak ve yaklaşık 5 bin iş dünyası liderini Türkiye'ye getirecek etkinlikler yapılacaktır. G-20 dönem başkanlığını; 2012'de Meksika, 2013'de Rusya ve 2014'de Avustralya yapmış, 2015 yılında ise Türkiye G-20'ye Dönem Başkanlığı yapmaktadır. Türkiye'den sonra 2016 yılında ise G-20 Dönem Başkanlığını Çin üstlenecektir.

Ülkemizin 2015 yılı G-20 Dönem Başkanlığına ilişkin olarak ilgili kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak için 2013/4 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kurulan “G-20 Dönem Başkanlığı Yönlendirme Komitesi” gerekli çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca, 10.09.2014 tarihli ve 6552 Sayılı, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 12. maddesi ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa eklenen geçici 16. maddenin birinci fıkrasına eklenen hükme göre; Türkiye’nin 2015 yılında üstleneceği Yirmiler Grubu (G-20) Dönem Başkanlığı kapsamında, 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, ceza ve yasaklama hükümleri hariç Kamu İhale Kanununa ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi değildir.

Türkiye'nin G-20 dönem Başkanlığında "kapsayıcılık, uygulama ve yatırım" konuları esas alınmaktadır. G-20'nin daimi bir sekretaryası yoktur ve her yıl bir ülke ev sahipliği yapmaktadır. G-20'de ev sahibi olan ülke, o yılın gündemini de belirlemektedir. Türkiye, iki yıllık bir yoğun lobi çalışmaları sonrasında 2015 dönem başkanlığını almıştır. G-20 küresel ekonomik zorlukları ele almak üzere dünyanın en büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin liderlerini bir araya getirmektedir. G-20 ekonomilerinin liderleri her yıl, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları ise yıl içinde birçok kez toplanmaktadır. 2008 yılındaki küresel mali krize verdiği tepkinin de gösterdiği üzere, G-20 insanların yaşam şartlarını geliştirecek belirleyici faaliyetlerde de bulunabilmektedir.

2. Maliye Bakanlığının Ev Sahipliğinde Yapılan G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu
Ülkemizin G-20 dönem başkanlığı döneminin ilk altı ayında birçok organizasyon yapılmış bulunmaktadır. Bu etkinliklerden biri de birincisi 2012 yılında Tokyo’da yapılan G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumunun 6-8 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenmesidir.

Bu başarılı organizasyon, çoğu uluslararası olmak üzere yaklaşık 60 ülkeden vergi konusunda uzman üst düzey yetkili, danışman ve yöneticilerden oluşan 300’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşmiştir. 2008 yılındaki küresel finansal kriz, küresel sorunlara çözümlerin de küresel olabileceğini ve buna yönelik eylem geliştirmenin önemini ortaya koymuştur.  G-20, karşılaşılan küresel sorunlara karşı daha bütüncül, daha uyumlu ve daha etkin bir yaklaşım geliştirmiştir. Nitekim, G-20, 2009 yılından itibaren, küresel gelişmelerin de etkisiyle vergi gündemini;

  • Matrah Aşınması ve Kar Kaydırma (Base Erosion and Profit Shifting-BEPS),
  • Otomatik Bilgi Değişimi ve
  • Vergi ve Kalkınma, olmak üzere 3 temel başlık üzerine inşa etmiştir.

BEPS Projesi, G20 ülkelerinin çağrısı üzerine OECD tarafından hazırlanmış, amacını da, farklı uluslararası vergi mevzuatları arasında var olan boşluklardan kaynaklanan çifte vergilendirmeme durumunu ortadan kaldırmak, işlemlerin özü ile vergilendirme arasındaki ilişkiyi dengelemek ve vergilendirmede şeffaflığı arttırmak olarak belirlemiştir. Ülkemizce BEPS Projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmekte ve bu alandaki eylemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına ilişkin takibine devam edilmekte; otomatik bilgi değişimine ilişkin gerekli çağrılar yapılmakta ve uluslararası vergi gündemine, düşük gelirli ülkelerin de dahil edilerek gündemden faydalanabilmeleri için büyük çaba gösterilmeye devam edilmektedir. Sempozyumun ana temaları, sekiz oturumda şu konu başlıkları altında detaylı bir şekilde tartışılmıştır. G-2O’nin Vergi Gündemi şöyle olmuştur;

  • Dijital Ekonomi (Dijital ekonomi nedeniyle ortaya çıkan vergi kayıpları),
  • Finansal İstikrara Katkı, (Faiz giderlerinin indirilmesine ilişkin getirilecek sınırlandırmalar,)
  • Vergi Kurallarının Gerçek Küresel Değer ile Uyumlaştırılması,
  • Matrah Aşındırması ve Kar Kaydırması (BEPS) Konusunda Ekonomik Perspektif, (Matrahın aşındırılması ve karın aktarılmasına ilişkin verilerin toplanması, bunların ekonomik olarak analizi ve dışsal etkilerinin (spill-over eff ects) tespiti,)
  • BEPS Konusunda Uluslararası Konsensüsün Uygulanması,
  • Banka Gizliliğinden Otomatik Bilgi Değişimine (AEOI),
  • Gelişmekte Olan Ülkeler ve Otomatik Bilgi Değişimi (Banka hesaplarına ilişkin bilgiler dahil vergi idareleri arasında otomatik bilgi değişimi ve gelişmekte olan ülkelere etkisi.).

Sempozyum, G-20 ve OECD ülkeleri ile diğer ilgili hükümet yetkilileri, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, uluslararası kuruluş temsilcileri ve akademisyenleri bir araya getirmeyi amaçlamış ve 60’a yakın ülkeden, çok sayıda sivil toplum kuruluşundan ve akademiden 300’den fazla temsilcinin katılımı sağlanmıştır. Gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkelerin de G-20’nin vergi ile ilgili çalışmalarından faydalanmasının sağlanması Sempozyumun önceliği olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, Sempozyum, vergi konularında daha ileri uluslararası işbirliği ve koordinasyona ulaşmak amacıyla gerçekleşecek tartışmalar için de bir platform oluşturmuştur.

Maliye Bakanlığı 6-8 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul'da, hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluş temsilcileri, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve akademisyenleri bir araya getiren "G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu"na ev sahipliği yapmıştır. Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Bakanlık Müsteşarı İsa ÇOŞKUN, Gelir İdaresi Başkanı Adnan ERTÜRK ve ilgili Maliye Bakanlığı bürokratları ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının katılımı Maliye Bakanlığının konuya verdiği önemi ortaya koymuştur. Dünya genelinde 60'dan fazla ülkeden 300'e yakın temsilcinin katıldığı Sempozyum, vergi konularında uluslararası işbirliği ve uyum için eşsiz bir platform oluşturarak, G-20'nin vergi ile ilgili çalışmalarından gelişmekte olan ülkelerin ve düşük gelirli ülkelerin faydalanmasını sağlamıştır. Sempozyumun resmi açılışı, Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK ve OECD Mali İşler Komitesi Başkanı Sayın Masatsugu ASAKAWA tarafından yapılmıştır.

Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Sempozyumun açılış konuşmasında G-20 Dönem Başkanlığı süresinde Türkiye’nin önceliklerinin “tüm tarafları kapsama”, “uygulama” ve “yatırım” konuları olduğunu ifade etmiştir. Maliye Bakanı, Sempozyumun ana konusu olan “OECD/G-20 Matrahın Aşındırılması ve Karın Aktarımına İlişkin Eylem Planı” ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunmuştur. Maliye Bakanı, Matrah Aşındırması ve Kâr Kaydırması (BEPS) önlemlerinin uygulamasının önemine ve G-20 reform gündeminin kapsayıcılığı kadar uluslararası vergi ortamının şeffaflığına vurgu yapmıştır. Maliye Bakanı OECD/G-20 Eylem Planı’nı tamamen desteklediklerini, OECD tarafından şu anda sürdürülen çalışmaları değerlendirdiklerini ve 2015 yılı sonunda çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini, ardından uygulamaya ilişkin bazı adımlar atacaklarını ifade etmiştir. Yine bu kapsamda, elektronik ticaret sürdüren şirketlerin vergi ödemeleri gerektiği ve bu konuda da çalışmaların sürdürüldüğünü belirtmiştir.

Matrahın Aşındırılması ve Kâr Kaydırma (Base Erosion and Profit Shifting-BEPS) Eylem Planı: Küreselleşmenin etkilerinin iyice arttığı günümüzde, çokuluslu şirketler için vergi yüklerini önemli oranda azaltabilmeleri için yeni fırsatlar doğmaktadır. Çokuluslu şirketler, ulusal mevzuat ve çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarındaki farlılıklardan yararlanmak suretiyle, dünya ölçeğinde yapmış oldukları vergi planlamaları ve kurdukları şirket yapıları ile karlarını düşük vergilerin söz konusu olduğu veya hiç vergi alınmayan ülke veya bölgelere kaydırmaktadırlar. Çokuluslu şirketler lehine gelişen bu türden uygulamaların vergi uygulamaları açısından son yıllarda sıkça gündeme gelmeleri dünya kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuştur. Ayrıca, ekonomik krizlerle ülkelerin yaşadığı gelir kayıpları ve yeni vergi kaynakları arayışları uluslararası vergi konularında yeni ve kapsamlı küresel bir projenin gerekliliğini ortaya koymuş ve G-20 Liderleri Eylül 2013’teki Saint-Petersburg’daki Zirve’de OECD’nin geliştirdiği “Matrahın Aşındırılması ve Kar Kaydırma (Base Erosion and Profit Shifting-BEPS) Eylem Planı kabul edilmiştir.

Maliye Bakanı, uygulamada yeni büyüme modellerinin ortaya çıktığını belirtip, G-20 ülkeleri arasında bu süreçte binin üzerinde yapısal reformun gerçekleştiğini belirtmiştir. Ayrıca Akran izlemesi konusunu dile getirip, her akran işlemin kendi arasında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıp, günümüzde işsizliğin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekmiştir. Ayrıca, Küresel Vergi Sistemlerinin de iyi etüt edilmesine vurgu yaparak, 2030 yılına kadar G-20 ülkelerinde 70 trilyon Dolar yatırım yapılacağına dikkat çekip, alt yapı yatırımlarının da kilit nitelikte olduğunu belirtmiştir. Sayın Bakan, ülkemizde bugün itibari ile 4.200 çok uluslu firmanın olduğunu belirtip, konunun önemine bir kez daha dikkat çekmiştir. Sempozyumda çok uluslu şirketlerin bulunduğu ülkeler için Vergi Cenneti olma riski üzerinde de durulmuştur. Türkiye’de bu konular ile ilgili olarak 15 maddeden oluşan Eylem Planına imza atmış ve bunların 7 tanesini de tamamlayıp uygulamaya koymuş olup, diğer 8 tanesinin de 2015 yılında tamamlanması beklenmektedir. Eylem Planında yer alan eylemler şöyledir;

  • Dijital ekonominin yarattığı vergisel komplikasyonların (işyeri oluşması, gelirin elde edildiği yer, gelirin türü vb.) değerlendirilip zararlı vergi uygulamalarının önlenmesi,
  • «Hibrid Enstrümanlar/Kurumlar» kullanımı ile ortaya çıkan olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi, 
  • Kontrol Edilen Yabancı Kurum («CFC») Kazançlarının Vergilendirilmesi kurallarının gözden geçirilerek iyileştirilmesi,
  • Faiz vb. mali enstrümanlar kullanımı sonucu yapılan gider indirimleri ile oluşan matrah aşınmalarının sınırlandırılması, 
  • «Şeffaflık» ve «özün önceliği» ilkeleri dikkate alınarak zararlı vergi uygulamalarının önlenmesi için tedbirler alınması,
  • ÇVÖA hükümlerinin kötüye kullanımını önleyici tedbirler,
  • «İşyeri Teşkili» yaratan durumlardan kaçınma hallerine karşı gerekli önleyici tedbirlerin alınması,
  • Gayrimaddi hak transferlerinde değerin yaratıldığı yerin dikkate alınması (Transfer fiyatlandırması),
  • Risk ve sermaye transferlerinde değerin yaratıldığı yerin dikkate alınması (Transfer fiyatlandırması),
  • Yüksek riskli işlemlerde değerin yaratıldığı yerin dikkate alınması (yönetim hizmetleri, ana merkez giderlerinin indiriminin kabulü açısından önemli) (Transfer fiyatlandırması),
  • Matrah aşındırılması ve kâr aktarımı uygulamaları ile ilgili verilerin toplanması ve analiz edilmesi, ilgili metodolojinin oluşturulması,
  • İddialı vergi planlama uygulamaları için beyan (disclosure) zorunluluğu getirilmesi,     
  • Transfer Fiyatlandırması dökümantasyon (belgelendirme) kurallarının yeniden gözden geçirilmesi (Transfer fiyatlandırması),
  • Vergi uyuşmazlık çözüm mekanizmalarının (karşılıklı anlaşma usulleri, tahkim-artbitration vb.) daha etkin çalıştırılması,
  • Uluslararası Hukuk Kuralları çerçevesinde «Çok taraflı çözüm üretme mekanizması» nın yaratılması.

Sempozyumda Maliye Bakanı’nın en çarpıcı açıklamalarından birisi ise “kayıtdışı ekonomi ile mücadele terör ile mücadele etmek kadar önemli” şeklindeki açıklaması olmuş ve kayıtdışı ekonomi mücadele konusunda uzun yıllardır ortaya koyduğu hassasiyeti bir kez daha vurgulamıştır. İstanbul’daki Sempozyumun konuşmacıları Maliye Bakanlığından, OECD’den ve çeşitli vergi idarelerinden üst düzey yetkililer, özel sektör temsilcileri, çok uluslu şirketlerin mali yöneticileri ve akademisyenlerden oluşmuştur. Sempozyumda şu anda tüm ülkelerin en önemli vergi gündemini oluşturan “OECD/G-20 Eylem Planı” kapsamında sürdürülen çalışmalar üzerinde detaylı olarak durulmuştur.

Sempozyumdaki tartışmalar, G-2O/OECD vergi gündemi için geniş çapta desteğin olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, Sempozyum boyunca paydaşlar tarafından BEPS Eylem Planına yöneltilen eleştiriler, küresel vergi gündemine ilişkin daha geniş bir bakış açısı sağlamıştır. Bu anlamda, Sempozyum BEPS (Baz, Erozyon ve Kâr) önlemlerine yönelik kapsamlı küresel çözümler için bir fırsat sunmuştur. BEPS projesi çifte olmayan vergilendirme, çeşitli uluslararası vergi mevzuatı arasındaki yasal boşluklar kaynaklanan vergilendirme ve ekonomik faaliyetlerin özünde ve vergilendirme artan şeffaflık arasındaki ilişkiyi dengeleme ve önlemeyi amaçlamaktadır.

Küresel vergi gündeminin bir sonuca varması için kayda değer çalışmalar ve etkin bir işbirliği ortamı gerekmektedir. Bunun sağlanması, bütün ülkelerin kapsayıcı sürecin bir parçası olmasını ve politika geliştirmeye katkı sağlamasını gerektirmektedir. Aynı zamanda, reform süreci için politik konsensüs sağlanması da hayati önemdedir. Küresel vergi sisteminde mevcut zorluklara tamamıyla küresel çözümler üretebilmek için, düşük gelirli ve gelişmekte olan ülkelerin perspektifinin dahil edilmesi zorunludur. Bu nedenle,  BEPS önlemlerinin ve Otomatik Bilgi Değişimi Mekanizmasının uygulanmasına yönelik kapasite geliştirme çabaları ve teknik destek sağlanması önemlidir. Organizasyon, küresel vergi konularının öneminin daha iyi anlaşılması ve kalkınma için kritik hususların tespit edilmesini sağlayarak, tecrübe ve görüşlerin paylaşılması için eşsiz bir ortam sunmuştur.

G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu, uluslararası vergilendirme kurallarının ciddi şekilde yeniden ele alındığı ve şekillendiği bir dönemde gerçekleştirilen önemli bir uluslararası organizasyonu ifade etmektedir. Asıl önemli yanı ise önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye dahil bir çok ülkede yapılması öngörülen vergi konularındaki yasal değişikliklerin içeriğine dair çok sayıda ipucuna ulaşmamıza yardımcı olmasıdır. Tüm bu çalışmalar Türkiye için neyi ifade ediyor diye sorulduğunda ise yanıtım Türkiye’nin dünya ülkeleri ile eşgüdümlü hareket ettiği ve yakın zamanda tüm bu çalışmaları yasal düzenlemelere yansıtma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu şeklinde olabilir. O nedenle, Türkiye’de yakın zamanda vergi konularında bazı yasal değişikliklerin olacağını beklemek mümkündür. Bu anlamda sanal işyeri, otomatik bilgi değişimi ve transfer fiyatlandırması konuları ön plana çıkmaktadır.

Sempozyumda panelistlerin öne çıkardığı konular başlıklar itibari ile şöyle olmuştur;

  • Günümüzde Afrika gelecek yüzyılın kıtası olarak öne çıkmaktadır. Bunun için  eğitim ve alt yapının tamamlanması gerekmektedir.
  • Ülkeler arasında 2014 yılında otomatik Vergi Paylaşımı için (Vergi Şeffaflığı) 93 ülkeden 52 ülke imza atmıştır.
  • Vergiden kaçınma ile vergi kaçırmanın önüne geçmek gerekliliği vurgulanmıştır.
  • 25 OECD ülkesinde 37 milyar Euro vergi geliri elde edilmiştir.
  • Vergi, Ülkenin egemenliği ile ilgilidir.
  • Dünyada var olan mali kriz nedeni ile vergi ödenmeleri eşit olmalıdır. Demokrasi bağlamında vergilendirme olmalıdır.
  • Dünyada iş modelleri değişti, dijital uygulamaya geçilerek, toprakla ilgi kesildi.
  • BEPS meselesini çözecek tek bir kural yoktur, kurallar zinciri vardır.
  • Nihai tüketiciye ulaşılan ülkede vergilendirme olmalıdır.
  • 2014 yılında e-ticaret cirosu 26 milyar Dolar, online reklam geliri 2012’de 100 milyar Dolar, 2017 yılında ise 185 milyar Dolar olması beklenmektedir.
  • BEPS (Matrah Aşındırması ve Kar Kaydırması) sonrası vergi bütün olarak ele alınacaktır. Teşviklerin yanlış kullanımı önlenmelidir.
  • Ülkeler açısından geleceğe yönelik uluslararası kurallar benimsenmezse tehlike arz eder.
  •  Vergi Kuralları nelerdir? Belirlenmez ise şirketler kırmızı bayrak açarlar.
  • BEPS’i vergi sistemi ile adapte etmek gerekiyor.
  • BEPS’nin değerlemesinde İslami sermaye, Murabaha ve Sukuk hakkında görüş soruldu.
  • Uluslararası alanda Transfer Fiyatlamasına Kâr Dağıtımı ve Aktarımı boyutunda bakılıyor.
  • 160 Ülkede (Afrika dahil) BEPS kapsamında bilgileri paylaşmaya çalışıyor. Sonra bilgi değişimi önemlidir. Latin Amerika ve Asya Vergi İdarelerinin gelişimi önemli.
  • Önce vergi toplanıp, sonra rekabet ortamı oluşturmak ve adilliği sağlamak gerekir. Vergi sistemi güvenilir ve uygulanabilir olmalıdır.
  • Hukukun üstünlüğü için yatırım önemli bir kalemdir.
  • Gelişmekte olan ülkelerde BEPS ne kadar faydalı olacak? Gelir idareleri gelir konusunda ne kadar başarılı olur. Belirsizlik devam ediyor ve iş dünyaları da bu konuda endişelidir.
  • Dijital ekonomide e-ticarette örtülü KDV tahsilatı önem arz etmektedir. Daimi işyeri ve transfer fiyatlamasının tanımının çok iyi yapılması lazım. Hesap verilebilirlik bununla gerçekleşebilir. Dijital yayıncılıkta veri tabanı İsveç ve Danimarka’da oluşturuluyor. Editör ise Belçika’da yaşıyor ve editör veri tabanını oluşturanları tanımıyor. Bunlar firmadan bağımsız kişiler. Filipinler’de veri üretimi yapılıyor, ama saklama ABD’de yapılıyor. Bu kadar dağınık bir oluşumda BEPS önem arz etmektedir.
  • Vergi Kanunları ile vergiye fazla odaklanmamak gerekiyor. Marjinal yatırımlar önemlilik arz etmektedir. Kurumlar Vergisi değeri en yüksek olan vergi değildir.
  • Ülkeler BEPS için Vergi Mantığı ile Ekonomi Mantığı arasında gerçekçi seçimlerini yapmalıdır.
  • Faiz İndirimi yolu ile kar aktarımı önem arz etmektedir.

3. Sonuç
Dünyanın 20 büyük ekonomisinin bir araya geldiği guruba Yirmiler Gurubu G-20 (Group of Twenty) adı veriliyor. Yirmiler Gurubu G-20’nin 2015 yılı dönem başkanlığını Ülkemiz üstlenmiş bulunmaktadır. Bu grupta 19 büyük ülkenin ekonomiden sorumlu bakanları ya da maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanları ve Avrupa Birliği Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı bulunuyor.  G-20 Üye ülkeleri, küresel toplam gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık %90’ını, uluslararası küresel ticaretin  %80’ini ve toplam Dünya nüfusunun yaklaşık 2/3’ünü temsil etmektedir. Ülkemizin dönem başkanlığında "kapsayıcılık", "uygulama" ve "yatırım" temaları öncelikli olarak işlenmekte olup, farklı ülkelerden yüzlerce işadamın katılacağı etkinliklerle özel sektörümüzün ufku daha da gelişecek ve dünya ile entegrasyonu artacaktır. Dönem başkanlığı süresince, Ülkemizin uluslararası arenada son yıllarda artan imajı da muhtemelen daha da artacak ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.

Ülkemizin yapmakta olduğu G-20 Dönem Başkanlığı, son yıllarda ekonomik, siyasi ve ülke imajı açısından gerçekleştirilen çok önemli bir organizasyon olarak algılanmalıdır. Ülkemizin 2015 yılında yapmakta olduğu bu büyük organizasyon, 10. Kalkınma Planında benimsenen 2023 vizyonu hedeflerine ulaşmak için ne derece kararlı olduğunun bir göstergesidir. Ülkemizin G-20 dönem başkanlığı organizasyonuna katkı sağlayan/sağlayacak özel sektör ve kamu sektöründeki tüm paydaşlara başarılar dilerim. Ayrıca, Ülkemizin dönem başkanlığı kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilen G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumunun ev sahipliğini yapan Maliye Bakanlığı, bu denli üst düzey bir organizasyonu başarıyla organize etmiş bulunmaktadır.  

G-20, vergisel yönden çerçevesini BEPS projesi, vergide şeffaflık ve bilgi değişimi ve gerçek yararlanıcıların tespit edilmesi ana başlıkları olarak belirlemiş, vergi sorunlarına çözüm ve öneri getiren bazı rapor ve diğer çıktıları onaylamıştır. Bir taraftan da yapılan çalışmaların daha yaygın ve kapsayıcı olmasını sağlamak amacıyla G-20 dışında kalan özellikle gelişmekte olan ülkelerin de sisteme dahil edilmeye çalışılmaktadır. BEPS Projesinin başarıya ulaşabilmesinde, mümkün olduğunca çok ülkenin destek vermesi önemli olduğundan çalışmalara eşit şartlarda katılım sağlaması gerekli görülmüştür. Böylelikle sorunların geniş çapta yankı bulması ve ona göre ortak çözümlerin bulunması hedeflenmiştir.

BEPS projesi kapsamında ortaya koyulan eylem adımlarının taahhüt edilen takvim dahilinde sonuçlandırılması ve otomatik bilgi değişimi çalışmalarının istenildiği gibi devam etmesiyle uluslararası vergi alanındaki pek çok problemin ortadan kalkması, en azından ıslah edilmesi beklenmektedir. Vergide şeffaflık, bilgi değişimi ve karın elde edildiği yerde vergilendirilmesi gerektiği hususlarının öne çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. 2015 Yılında ülkemizin G-20 dönem başkanlığı münasebetiyle proje ve çalışmaların takibi, sevk ve idaresi açısından ülkemize önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda yapılan Sempozyuma, 60'dan fazla ülkeden 300'e yakın temsilcinin katılımı sağlanmış, vergi konularında uluslararası işbirliği ve uyum için eşsiz bir platform oluşturulmuş, ayrıca G-20'nin vergi ile ilgili çalışmalarından gelişmekte olan ülkelerin ve düşük gelirli ülkelerin faydalanması sağlanmıştır. Ülkemizin gelişmekte olan ülkeler arasında ön sıralarda yer alması nedeniyle, uluslararası vergi gündemi çalışmalarına gelişmekte olan ülkelerin bakış açısını daha kolay yansıtabilmek ve böylece problemlerin çözümü sürecine dünya çapında önemli katkılar sağlayacak fırsatı ve imkanı vardır.

(Bu yazıda yapılan açıklamalar, tamamıyla yazarına ait olup, hiçbir şekilde yazarın çalıştığı kurumunu bağlamaz; kurumunun görüşü olarak kullanılamaz ve değerlendirilemez.)

(TİSK İşveren Dergisinde Eylül-Ekim Sayısında yayınlanmıştır.)

http://www.mahfiegilmez.com/p/ekonomi-sozlugu.html
https://g20.org/
G-20 Liderleri tarafından Eylül 2013’teki Saint-Petersburg’daki Zirve’de OECD’nin geliştirdiği “Matrahın Aşındırılması ve Kar Kaydırma (Base Erosion and Profit Shifting-BEPS) Eylem Planı kabul edilmiş ve ülkelerden BEPS’in önüne geçmek amacıyla ulusal kanunlarını gözden geçirmeleri istenmiştir.
G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu, 6-8 Mayıs 2015
G20 Uluslararası Vergi Sempozyumu Kapanış Basın Bildirisi, Maliye Bakanlığı, 8 Mayıs 2015
Ramazan BİÇER, Vergi Portalı, 22.05.2015, dunya@dunyagazetesi.com.tr
Arif AYTULUN, G-20 Uluslararası Vergi Sempozyumu/International Tax Symposium, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği,

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor