Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
5235OKUNMA

Dünyada ve Ülkemizde İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı

Son on yıllık süreçte internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmiş bulunmaktadır. Sosyal medya üzerinden yapılan iletişimin gücü ve önemi bireyler, hatta devletler açısından her geçen gün daha da iyi anlaşılmaktadır.

We Are Social ve Hootsuite tarafından 238 ülkeden toplanan verilerle hazırlanan ve son olarak Ocak/2017’de yayınlanan “Digital in 2017 Global Overview” Raporunda; internet, mobil ve sosyal medya kullanıcı istatistikleri yer almaktadır.

(https://wearesocial.com/blog/2017/01/digital-in-2017-global-overview).

Şimdi, internet ve sosyal medya kullanımı konusunda önce Dünya geneline, sonra da Ülkemizdeki durumuna bir bakalım.

Raporda yer alan istatistiklere baktığımızda, 2015 yılına kıyasla 2016 yılında sosyal medya göstergelerinde çok büyük sıçrama olduğu görülmektedir. İnternet kullanıcıları 2015 yılına kıyasla %10 büyüyerek 354 milyon; aktif sosyal medya kullanıcıları %21 büyüme ile 482 milyon artmıştır. Tekil mobil kullanıcılar 2016 yılında %5 büyürken, mobil sosyal medya kullanıcılarında tam %30 artış gerçekleşmiştir.

We Are Social’ın araştırmada tespit ettiği bazı bilgiler şöyledir;

  • Dünya nüfusunun %54’ü kentlerde (Urbanisation) yaşamaktadır,
  • Dünyanın yarısından fazlası artık en az 1 adet akıllı telefon kullanıyor,
  • Dünya nüfusunun neredeyse 2/3’ü en az bir cep telefonu sahibi,
  • Dünya nüfusunun %50’si olan 3.773 milyar kişi internet kullanıyor,
  • Dünya genelinde internet kullanımının %50’sinden fazlası cep telefonundan yapılıyor,
  • İnternet kullanan nüfusun 2.80 milyarı aktif olarak (Penetration) sosyal medya kullanıyor,
  • Dünya genelinde mobil kullanıcı sayısı 4.92 milyar,
  • Kullanıcıların 2.56 milyarı sosyal medyaya mobilden bağlanıyor,
  • Dünyanın dört bir yanındaki mobil bağlantıların yarısından çoğu artık “genişbant” (İnternet erişimi yüksek hızda veri aktarımı sağlayan teknoloji),
  • Dünya genelinde 1.61 milyar kişi e-ticaret kullanıcısı durumundadır.

İnternet kullanımına cihazlar bazında bakıldığında 2016 yılında masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan internete giriş oranının %20 azalarak, %45’e düştüğü görülüyor. Mobil internet kullanımının ise %30’luk artışla %50’ye ulaştığı görülmektedir.


Dünya genelinde sosyal medya platformları arasında Facebook bu yıl da açık ara önde bulunmaktadır. Sosyal medya sıralamasında ikinci sırada Messenger, üçüncü sırada Whatsapp yer almakta, dördüncü sırada ise Youtube yer alıyor.



Türkiye’de ise 2016 Ocak ayından Ocak/2017 tarihine kadar internet kullanıcı sayısının %4 ile 2 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısının ise %14 ile 6 milyon arttığı görülmektedir. Ülkemizde sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısı ise son bir yıl içerisinde %17 oranında artmış durumdadır. Söz konusu Rapora göre;

  • Türkiye’de nüfusun %60’lık kısmını oluşturan 48 milyon kişi internete bağlanıyor,
  • Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısı 71 milyon,
  • Sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı 42 milyon,
  • Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının %95′i cep telefonu sahibi,
  • Türkiye’de mobil cep telefonu kullananların %75′i akıllı telefon kullanıyor,
  • Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı %51 oranında bulunuyor,
  • Kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini de sosyal medya platformlarında geçiriyor,
  • Ülkemizde televizyonun hayatımızdaki yeri %98 olup TV karşısında geçirilen vakit ise günde ortalama 2 saat civarında bulunmaktadır.

Türkiye’nin 2016 yılı internet kullanımına baktığımızda; bilgisayar üzerinden ziyaretlerin %29 oranında gerileyerek %36′ya düştüğünü, mobil internet kullanımının ise %33 oranında artarak %61′e çıktığını görüyoruz. Bu durum Türkiye’de internet kullanımı konusunda mobilin son derece önemli olduğunu göstermektedir.

Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya kanalı Facebook ilk sırada iken, Ülkemizde Youtube ilk sırada Facebook ikinci sırada yer almaktadır.  Dünya genelinde İnstagram ve Twitter 9 ve 10. sıralarda yer alırken, Ülkemizde resim ve 140 karakterle de olsa düşüncelerin paylaşım kanalları olan İnstagram ve Twitter 3 ve 4. sırada yer almaktadır. Kanımca anlık iletişimin çok sevildiği Ülkemizde bu hızla giderse, Twitter çok yakında Facebook ve Youtube’da geçecek gibi görünmektedir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor