Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Aysu ŞİRİN
Aysu ŞİRİN
1166OKUNMA

Çiftçi Ektiğini Biçebiliyor mu?

Ülkemizde korona virüsün yarattığı tahribatlar ile pek çok cephede mücadele ederken artık devam edemeyecek durumda olan, nefesi tıkanma noktasına gelmiş birileri var aramızda.. Yıllardan beri yaşadıkları zorluklara ve haykırışlarına aşina olduğumuz, ürettikleriyle kendilerini döndürmeye çalışan ama aslında koca bir ülkenin bel kemiği olan çiftçilerimiz. Artık sahip oldukları borç yüklerinin altında eziliyorlar, yalnız kalmaktan ve gerekli desteği görememekten bir kez daha şikayetçiler.

Pandemi ile mücadele kapsamında alınan kapanma önlemleriyle semt pazarlarının kurulmayışı, hali hazırda dertli olan çiftçiyi daha da zora soktu. Gübre, mazot ve elektrik fiyatlarının yükselmesiyle borç-harç üretim yapan çiftçi, maliyetinin çok altında olan bir fiyatta bile alıcı bulamadı. Emekler ziyan, mahsuller çöp oldu.

En çok kullanılan 5 gübre çeşidinin fiyatı, son bir yılda yüzde 53 ile yüzde 90 arasında zamlandı.

"Bu bir tefecilik düzenidir."

Geçtiğimiz şubat ayında farklı illerden kilometrelerce yol kat ederek, Ankara'da bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği önünde dertlerine derman aramak için toplandılar. Hepsinin dileği de aynıydı. Girdi fiyatlarının yüksekliğiyle hasadını maliyetinin altında satan ve azami kazancını sağlayamayan çiftçiler, TBMM'de görüşülen torba yasada kredi yapılandırmalarında öngörülen yüzde 12 ile 18 faiz uygulanmasına tepkililer. Zaten hali hazırda araç ve tarlalarının hacizli olduğunu, geçim sıkıntısının giderek arttığını ve faizle yapılandırma sonucunda borçlarını ödeyemeyeceklerini dile getirdiler. Aslında doğrusu, karşılarında kendilerini dinleyen bir muhatap bulamamalarından oldukça öfkeliydiler. Ziraat Odası Başkanı'nın yalnızca 5 kişiye randevu verip onları dinlemesi, oda önünde toplanan kalabalıkta isyana sebep oldu. Olayla ilgili YURTTAŞ TV- Youtube kanalında yayınlanan haberden sizin için derlediğim önemli satır başlıkları ise şöyle:

" Bizi sahipsiz bıraktılar. Eve gittiğimde çocuğum bir şey isteyecek diye korkuyorum."

" Mecliste temsilcimiz olarak oy verip seçtiklerimiz, bize destek vermiyor."

" Borcumuz borç, ama yapılandırma için bu faiz oranı yazıktır."

" Çiftçi çalışıyor, fakirleşiyor. Bizim ürettiklerimizden başkaları zengin oluyor."

" Bu bir tefecilik düzenidir. Pandemiden değil açlıktan korkuyoruz." 

Yazdığım tüm bu yazılar ışığında attığım başlığı tekrar hatırlatarak soruyorum: 

Sizce çiftçi ektiğini biçebiliyor mu?

Ne Yapılmalı?

Konuyla ilgili farklı tarihlerde ve farklı uzman kişilerden alınan önerilerin ortak noktalarını ise şöyle sıralayabilirim:

  • Üretken olmayan bir toplumun ilerlemesi mümkün değildir. Bu sebeple çiftçiler her daim desteklenmelidir. İhtiyaçlarını giderecek kuruluşlar içerisinde gelişmeleri ülke refahını artıracağından bu hususa öncelik verilmelidir.
  • Doğru ve güçlü bir tarımsal planlama yapılmalıdır. Yem, gübre, mazot gibi ithal girdilerin çiftçi maliyetleri üzerinde oluşturduğu yük hafifletilmelidir. Bu hususa yönelik ticaret politikaları düzenlenmelidir.
  • 2020 yılı sonunda bir kez verilen yem desteği sürekli hale gelmeli, yem fiyatlarının istikrarlı yükselişi sorununa çare bulunmalıdır.
  • Doğal afetlere sıklıkla maruz kalan çiftçilere mağdur olmamaları için TARSİM sigortasının prim oranları uygun hale getirilmeli, sigorta sistemi tabana yayılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
  • Üretici ile tüketici arasındaki pazarlama kanallarının kısaltılması sağlanmalıdır.
  • Tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, gerekli önlemlerin alınması ve yasal bir zemine dayandırılması gereklidir.
  • Gıda zincirlerinde kırılganlıkların önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. 

Arkadaşım Berkay Karakaya'nın Antalya merkezli kaleme aldığı, benzer çiftçi sorunlarına ve güncel fiyatlara ışık tuttuğu "Üretmek Serbest Satmak Yasak" adlı haber yazısını okumanızı da tavsiye ederim.

Yazımda bahsettiğim YURTTAŞ TV- Youtube kanalında yayınlanan haber videosuna ise buradan erişim sağlayabilirsiniz.- 

Doç. Dr. Ehlinaz Torun Kayabaşlı / Covid-19'un Tarımsal Üretime Etkisi /  (ASEAD)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor