Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Sosyal Güvenlik

Ahmet Metin AYSOY
Ahmet Metin AYSOY
1417OKUNMA

Çağrı Usulüyle Çalıştırmada SGK Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır. (4857 sayılı Yasa Madde 14)

Çağrı üzerine çalıştırmanın SGK açısından geçerli kabul edilmesi için:

1-Sözleşmenin kesinlikle yazılı olması gerekmektedir.

2-Sözleşmede, sözleşmenin çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli iş sözleşmesi olduğu belirtilmelidir.

3-Sözleşmede, çalışma süresi belirtilmemiş ise, haftada 20 saat çalışıldığı kabul edilir. Bu durumda, haftada yani 7 günde 20 saat çalışıldığı kabul edilerek, ayın gün sayısı,( 28, 29, 30 veya 31 gibi ) üzerinden orantı yoluyla aylık çalışma saati bulunur. Aylık çalışma saati toplamı 7,5 saate bölünüp ilgili aydaki çalışma gün sayısı elde edilir. Küsurat tama iblağ edilir.

7 günde                       20 saat olursa
30 günde                     kaç saat olur?
30 x 20= 600
600/7=86 saat
86/7,5 =11,46 gün yani 12 gün.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor