Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Yusuf Yalçın GÖKTÜRK
Yusuf Yalçın GÖKTÜRK
3483OKUNMA

Bir Deli Dumrul Hikâyesi; Bireysel Emeklilik Sistemi Giriş Aidatı Kesintisi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
Bireysel emeklilik sistemi özetle, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamak ve daha önemlisi sistemde biriken primleri uzun vadeli düşük maliyetli bir fonlama aracı olarak kullanarak ekonomiye katkı sağlamaktır.

Neden ‘Bir Deli Dumrul Hikâyesi’ Dedik?
Neden bir Deli Dumrul hikâyesi olduğu, en doğru soruyu soran ve en doğru yaklaşımda bulunan Öztürk ailesinin bazı internet sitelerinden derlediğim gerçek şikâyetlerinde gizlidir.

  • Y bankası üzerinden sadece 100 TL aylık ödeme ile bireysel emeklilik yaptırdım. 1 yıl sonra ayrılmak istediğimde 530 TL giriş aidatı keseceklerini söylediler. Nedir yani zaten 1000 lira yatırdım yarısını ödemiyorlar. Benim için ne yaptılar ne yapacaklar ben istemeden bilgi verilmeden ne hakla 530 TL kesilir?
  • Z emeklilik şirketinden aylık belli bir tutarla bireysel emeklilik yaptırdım. Sistemden 10 yıldan önce çıkarsam belirli kesintilerin olacağını biliyordum sisteme 1750 TL para yatırdım devlet 345 TL civarı katkı payı verdi şimdi sistemden ayrılmak istediğimde bana hem devlet katkı payını ödemiyorlar hem de benim param olan 1750 TL'den yönetim gideri ve giriş aidatı adı altında 750-800 arası para kesiyorlar.

Bu şikâyetleri çoğaltmak mümkün özetle yatırım ve tasarruf yapayım derken elindekinden de olanların durumu bu şekilde.

Nedir bu giriş aidatı kesintisi?

Giriş aidatı: Katılımcının, işveren grup emeklilik sözleşmesi hariç bir şirkette kurduğu ilk sözleşmesi için giriş aidatı alınabilir. Giriş aidatı peşin ya da ertelenmiş olarak alınır.

Sözleşmenin ilk beş yılına ilişkin kesinti sınırlamaları;

Sözleşmenin ilk 5 yılında, giriş aidatı ve yönetim gider kesintilerinin toplam tutarı, her sözleşme yılı için ilgili takvim yılının ilk altı ayında uygulanan aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamaz. Emeklilik veya zorunlu ayrılma durumları haricinde, 5 yıllık sözleşme süresi dolmadan şirketten ayrılma durumunda, bu maktu tutarın ilgili sözleşmenin beşinci yılı sonuna kadar olan süreye karşılık gelen ve ayrılma tarihine kadar şirketçe tahsil edilmemiş olan kısmı, şirketçe katılımcının bireysel emeklilik hesabındaki birikiminden ertelenmiş giriş aidatı şeklinde indirilebilir.

Sisteme giriş tarihinden itibaren iki ay içerisinde cayma hakkınızı kullanarak sistemden ayrıldığınızda ya da altı yıl ve sonrasında giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi ödememeniz mümkün. Ayrıca Başka şirketten aktarım ile kurulan sözleşmeler için giriş aidatı ödenmez. Giriş aidatı peşin, taksitli veya ertelenmiş olarak tahsil edilebilir

Değerlendirme ve Sonuç
Sisteme zaten ön yargıyla bakan caiz mi değil mi diye tartışan, bugün buldum bugün yerim, Hak kerimdir yarına diyen bir toplumda mevcut katılımcıları da bazı olumsuzluklarla karşı karşıya getirmek çok arzu edilen bir durum olmasa gerek.

Katılımcıları sistemde tutmak sistemden ayrılmalarını önlemek amacıyla caydırıcı bazı önlemler almak tabiki haklı karşılanabilir. Ancak bizim gibi tasarruflarını yastık altı kıymetlere yatıran toplumlarda yastık altı kıymetleri ekonomiye yönlendirmek için caydırıcı önlemler yerine teşvik edici yöntemlerin kullanılması daha doğru olacaktır. İhtiyacı olduğu anda biriktirdiği parayı bile eksiksiz alamayan vatandaş sisteme girme niyeti olan kişileri de negatif etkileyerek sistemden uzak tutacak kazanan her zamanki gibi “çeyrek altın” olacaktır.

Bu sistemin uzun vadeli bir sistem olduğu getirisinin ve devlet katkısının da uzun vadede elde edileceği savunulabilir. Ancak ünlü iktisatçı John Maynard Keynes’in de dediği gibiuzun vadede hepimiz ölmüş olacağız.”

www.egm.org.tr
www.sikayetvar.com

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor