Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Ekonomi, Maliye

Enes CEBEUmut SELVİ
Enes CEBE/ Umut SELVİ
1737OKUNMA

Asgari Ücret Görüşmeleri Devam Ederken Doç. Dr. Murat Batıdan Bir Öneri

Milyonlarca işçinin merak ettiği asgari ücret tutarı için görüşmeler devam ediyor. 1 Aralık’tan bu yana devam eden görüşmeler neticesinde henüz fikir birliğine varılmasa da son toplantıda ilk teklifler verildi.

Toplantı Özeti

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücret için görüşmeler sürüyor. İlk toplantı 1 Aralık Çarşamba, ikinci toplantı 7 Aralık Salı ve son toplantı 9 Aralık Perşembe günü gerçekleşmişti. Bu görüşmelerde bir karara varılmasa da işçi ve işveren cephesinden ilk teklifler geldi.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, işveren kesimi TİSK’in asgari ücretin 3100 TL olmasını istediğini, işçi kesimi TÜRK-İŞ'in ise 3900 liradan aşağı olamayacağını söylediğini belirtti. Öte yandan Önder, bu değerlendirmelerin sadece bir parametreden ele alındığını, komisyonun dikkat ettiği daha onlarca parametre olduğuna dikkat çekti.

Toplantı sonrası eleştiriler üzerine TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, rakamın 3.500 TL'den fazla olacağını belirterek, "Üstüne ne yapılabilir diye çalışıyoruz. 3500 TL'yi geçtik ve daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir" şeklinde açıklama yaptı.

Doç. Dr. Murat Batı’dan Asgari Ücret Önerisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Batı, asgari ücrete ilişkin önerisini VergiAlgı.net’e anlattı.

“İşçi ve İşveren SGK payının bir kısmı Hazine tarafından karşılansın”

Hazine tarafından atılacak birtakım önlemlerin asgari ücreti belirlemede önemli bir katkıya sahip olacağını belirten Batı, açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

İşçi SGK payının en azından yarısı (%14’tür bu %7’si) Hazinece karşılansın. Bu tutar 4 bin TL net ücrette 783 TL’nin yarısı 391,5 TL, yıllık 4698 TL yapar.  Diğer taraftan İşveren SGK payının (%15,5) bir kısmı mesela %5,5, Hazinece karşılansın. Bu durumda işverenin ödeyeceği 867 TL’lik tutar yerine 560 TL ödenecek ve 207 TL hazinece karşılanacak. İşverene maliyeti ise yıllık 6720 TL’dir. Hazineye külfeti ise yıllık 2484 TL olur.

AGİ Sorunu

Yapılan bu hesaplamalara AGİ’nin dahil olmadığını belirten Batı, AGİ’nin hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilerek ödendiği için vergi istisnası durumunda 3 çocuklu birine katkısının sıfır olacağını söyledi. AGİ sorununa değinen Batı, sözlerine şu şekilde devam etti:

4 bin TL net ücret durumunda bekar ve çocuksuz bir asgari ücretli için brüt ücret 5595 TL olacak. Bu durumda 420 TL AGİ, 713 TL gelir vergisi hesaplanacak. AGİ bu hesaplanan gelir vergisinden mahsup edileceğinden ödenen gelir vergisi 293 TL olacak. Bu yüzden hesaplanan AGİ kadar dilimin ilk oranı düşürülürse sorun çözülür. Yani GVK m.103 ilk dilim oranı asgari ücret için %9 olursa bu sorunu çözebiliriz. Bu durumda her asgari ücretli hem AGİ alacak hem de gelir vergisi vermeyecek. 

Önerinin Hazineye Maliyeti

Asgari Ücret Görüşmeleri Devam Ederken Doç. Dr. Murat Batıdan Bir Öneri

Murat Batı’nın hesaplamalarında işçinin maliyetinde yer alan giderler yukarıdaki tabloda yer alıyor. AGİ’yi de ele alarak değerlendiren Batı, bu hesaplamalar sonucunda bir işçinin maliyeti 10 bin 698, 7 milyon asgari ücretli varsayımı altında ise devlete toplam külfetinin 77 milyar TL olacağını belirtti. Son olarak Batı, asgari ücretin bu şekilde hesaplanması durumunda asgari ücretlinin eline 4 bin 812 TL geçeceğini ifade etti.

VergiAlgı.net

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor