Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Haberler

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1491OKUNMA

9 Eylül 1922: Düş Tohumları Ekmek

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarken 20 Mayıs 1919’da Sait Molla İstanbul’da İngiliz Muhipleri Cemiyetini (İngiliz Dostları Derneğini) kuruyordu.

Birileri “Ya İstiklal ya ölüm” diye yola koyulurken bir kısım menfaatperestler kendi küçük çıkarları için işbirlikçilik yapıyordu.

Dernek; dünyanın başka ülkelerindeki Müslümanlar gibi milletimizin de İngiliz yönetimi altında yaşamasının teminine çalışmak, Anadolu’da süren Kuvayı Milliye hareketine zarar vermek ve Anadolu’daki Kuvvacılara katılımı önlemek gibi amaçlar için faaliyette bulunuyordu.

Anadolu’da Mustafa Kemal önderliğinde vatansever kahramanlar istiklali kazanmak için hürriyet için canlarını vatana ve millete hediye ederken İstanbul’da yaşayan bazı insanlar ise İngiliz yönetiminde ya da Amerikan yönetiminde dinin ve milletin selamete erişeceğine inanıyor ve buna göre hareket ediyordu.

Tüm bu olan biten içerisinde 16 Mart 1920’de İstanbul düşman tarafından işgal ediliyordu. Anadolu’da şehir şehir, kasaba kasaba kurtuluş savaşı verilirken İstanbul 6 Ekim 1923’e kadar tam 4 yıl 10 ay ve 23 gün düşman işgali altında kalıyordu.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa yönetimindeki kahraman Türk Ordusu Büyük Zafer sonrasında 9 Eylül’de İzmir’i Yunanlılardan kurtardıktan sonra İstanbul’daki işgal ordusu, ATAMIZIN 17 Kasım 1918’de Haydarpaşa’da demirlemiş olan işgal ordusu donanması için söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözündeki gibi “geldikleri gibi gitmişlerdi”.

Bugünün değerini bilmek yarınlar için kaygılanmamak için Kurtuluş ve bağımsızlık savaşımızı çok iyi bilmek ve anlamak durumundayız.
Günümüzde de egemenliği ve bağımsızlığı kahraman Türk Milletinin sinesinde değil, bir başka devletin açık ya da gizli yönetiminde arayanlar olabilir.
Geçmişte de hepsi Osmanlı vatandaşı olan kişiler bugün de Türk vatandaşı kimliğiyle, İslam kimliğiyle İngiliz ya da Amerikan Dostları olarak aziz İstanbul’da, şehitler yatağı Anadolu’da faaliyette olabilirler.

Bu yıl, Milli Mücadelenin başlayışının 100. yılındayız.

4 yılda zaferle sonuçlandırdığımız Kurtuluş Savaşımızı ekonomide, bilimde, siyasette, dış politikada, kültürde, sanatta ve sporda hala devam ettiriyoruz.

Edebiyatçı Burhan Cahit Morkaya’nın ifadesiyle bağlayacak olursak; 1918’dan 1922’ye kadar geçen dört yılın tarihini unuttuğumuz gün tarih de bizi inkâr edecektir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor