Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
1455OKUNMA

2014 Gelir Vergisi Beyan Dönemi %55,6 Tahsilat Artışıyla Kapandı

Halk arasında Mart ayı dert ayı diye anılır. Kışın sonuna gelip, odun kömür bitmeye başlayıp, sürpriz soğuklarınsa bu bitişe aldırmamasından mıdır nedir bilinmez, Mart ayı hep dert ayı olmuştur.

Mart ayının dert ayı olarak algılandığı bir kesim de beyanname ile gelir vergisi beyan eden gerçek kişilerdir; esnaf, berber, bakkal, kasap, avukat, serbest çalışan doktor, eczacı, mimar, diş hekimi, sanatçı, yap satçı müteahhit, serbest muhasebeci mali müşavir, nakliyeci, çiftçi, kira gelir elde edenler, birden fazla işverenden ücret elde edenler, oto galericileri, tamirciler, faiz geliri elde edenler, kâr payı alanlar vb…

Modern vergiciliğimizin başlangıç kanunlarından olan 3.6.1949 tarih ve 5421 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre de (1.1.1950’den 11.12.1960 tarihleri arasında uygulandı) gerçek kişiler, Mart ayında beyanda bulunup verginin ilk taksitini ödemekteydiler.

Mart ayı vergi ayı

Geride bıraktığımız Mart ayında bireyler gelir vergisi beyannamelerini verdiler ve kâr beyan eden vergi ödeyicileri (mükellefler) gelir vergilerinin ilk taksitini ödediler.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’nca yayınlanan bütçe gerçekleşmeleri, beyanname döneminin verimli geçtiğini gösteriyor.

Buna göre; önceki beyanname döneminde (Mart 2013’te) 1 milyar 26 milyon lira beyana dayalı gelir vergisi tahsil edilmişken bu beyanname döneminde (2014 Mart ayında) 1 milyar 596 milyon lira tahsilat yapılmış.

Bu demektir ki, gelir vergisi ödeyicileri bir önceki beyan dönemine göre %55,6 oranında daha fazla vergi ödemiş durumdalar.

Kira geliri elde edenler gelir vergisine canlılık verdi

1 Kasım 2008’den itibaren aylık 500 lira ve üzeri konut kira gelirleri ile herhangi bir tutarla sınırlı olmaksızın bağlı olmaksızın işyeri kira gelirleri edenlere, kiralarını banka veya PTT aracılığıyla tahsil etme zorunluluğu getirildi (268 seri nolu GVKGT).

Daha sonra bankalar ve PTT, tahsilatına aracılık ettikleri kira gelirlerini düzenli bir şekilde ödeyen/tahsil eden kişi bazında Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirmeye başladılar.

Son aşamada ise GİB, bazı ülkelerde de uygulanmakta olan mükellef ve denetim odaklı bir uygulamayı “Önceden Hazırlanmış (Doldurulmuş) Kira Beyanname”(pre-filled returns) sistemini başarılı bir şekilde devreye aldı.

Artık kira geliri elde edenler e-beyanname ile beyanlarını doldurmak istediklerinde geçen yıl ne kadar kira geliri elde ettiklerini beyannamelerine doldurulmuş şekilde öğrenebilmektedirler.

Ayrıca kira geliri elde edenlere Gelir İdaresi tarafından gönderilen e-postalarda elde ettikleri kira geliri hatırlatılmakta ve kişiler beyanname vermeye yönlendirilmektedir.

Gelir vergisi ödeyicileri (mükellefleri) sayısı adeta aynı yerinde sayarken kira geliri elde eden vergi ödeyicisi sayısı son yıllarda oldukça önemli artış göstermiştir.

Henüz Gelir İdaresi Başkanlığı bu yıla ait kira gelirleri beyan eden vergi ödeyicilerinin sayısını ve beyan ettikleri tutarı açıklamadı.

Ancak Şubat 2014 itibariyle faal gelir vergisi ödeyicileri (mükellefleri) sayısı hemen hemen aynı düzeyde.

DönemFaal Mükellef Sayısı
2013 ŞUBAT1.763.154
2014 ŞUBAT1.766.734

www.gib.gov.tr
Deyim yerindeyse “kira geliri elde edenler” gelir vergisi istatistiklerini adeta sırtladılar.
Bize göre; Mart ayındaki %55,6’lık artış bu resmi açıkça ortaya koyuyor.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor