Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Bülent TAŞ
Bülent TAŞ
2314OKUNMA

Yurtdışına Çıkma Parası (Harcı)

Türkiye’ye gelen yabancı ülke vatandaşları vize almakta ve bunun için cüzi bir vize harcı ödemektedirler. Türkiye’den diğer ülkelere giden Türk vatandaşları da gittikleri ülkeden bin bir güçlükle vize almaya çalışmakta ve bunun için bu ülkelere oldukça yüklü tutarlarda vize harcı ödemektedirler. Yurtdışına seyahat eden Türk vatandaşları aynı zamanda Türk Devletine de 15 TL tutarında yurtdışına çıkış harcı ödemektedirler.

Yurtdışına çıkan vatandaşlarımız, diğer ülkelerden vize alabilmek için adeta ağzıyla kuş tutmaya zorlanmaktadır. Vatandaşlarımız ilgili ilgisiz onlarca soruyu cevaplandırmakta, kendileri, mal varlıkları ile ilgili özel bilgileri vermekte, konsolosluklarda mülakatlara tabi tutulmakta, parmak izleri ve resimleri alınarak fişlenmektedirler.

Vize almayı başaran vatandaşımızın yurt dışına çıkmadan önce ya bankaya gidip yurtdışı harcını ödeyerek dekont alması ve bu dekontu çıkışta polise ibraz etmesi, ya da hava limanında Maliye veznelerinden yurt dışına çıkış pulu alıp bunu çıkışta polise ibraz etmesi gerekmektedir. Bundan habersiz olan birçok vatandaşımız uzun kuyrukta bekleyerek önüne geldiği çıkış bankosundaki polis tarafından geri çevrilmekte ve çıkış pulunu alması için yönlendirilmektedir. Bu harcı internetten veya kredi kartıyla ödeme imkanı bulunmamakta ya bankaya ya da Maliye veznesine gitmesi gerekmektedir. Tabi çıkış yapan vatandaşlarımızın çilesi bununla da sınırlı değil. Gittikleri ülkede giriş yaparken tabi tutuldukları muameleler, vatandaşımızı yurtdışına çıktığına da çıkacağına da pişman etmektedir.

Buna karşılık Türkiye’ye gelen yabancı ülke vatandaşlarına vize alırken büyük kolaylıklar gösterilmekte, internet üzerinden çok basit birkaç bilgiyi girerek vize başvurusunda bulunulabilmekte, yurtdışındaki Türk konsolosluklarına gitmelerine, tapu, banka hesap bilgilerini vermelerine, mülakata girmelerine, parmak izi ve resim çektirmelerine hiç gerek olmamaktadır. Hatta vize harcını da yine internet üzerinden kredi kartı numarasını girmek suretiyle ödeyebilmektedirler. Bu şekilde internet üzerinden aldıkları vize ile de Türkiye’ye sınır kapılarından rahatça girebilmektedirler. Bu uygulama yurt dışında bulunan temsilciliklerimizi veya girişte vize veren birimlerimizi de iş yükü bakımından oldukça rahatlatmış olsa gerek.

Tabi bizim yabancı ülke vatandaşlarına gösterdiğimiz bu konuk severliğin, mütekabiliyet çerçevesinde bu ülkelerce bizim vatandaşlarımıza da gösterilmesini beklemek gerçekçi olmayabilir. Turizm gelirleri konusundaki hassasiyetimiz nedeniyle, dış ilişkilerdeki mütekabiliyet esasının gereğini biz de yerine getiremiyor olabiliriz. Bu durumda vatandaşlarımız öngöremediğimiz bir süre daha bu çileyi çekmeye, bu şekilde aşağılanmaya devam edebilirler.

Ancak en azından yabancılara vize harcını ödeme konusunda sağladığımız internet üzerinden kredi kartıyla ödeme imkanını kendi vatandaşlarımıza da getiremez miyiz? Bu mümkün olamıyorsa çok sınırlı sayıda ülke tarafından uygulanan bu çağdışı vergi kaldırılamaz mı? Vatandaşa verdiği eziyet, bütçeye yaptığı katkının çok çok ötesinde…

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor