Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Osman ARIOĞLU
Osman ARIOĞLU
1256OKUNMA

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanımına İlişkin Olumlu Adım

Gelir İdaresi Başkanlığı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanımına ilişkin uygulamada sağlıklı esnetme yaptı. Konuya ilişkin hazırlanan 465 No’lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği bu yazının hazırlandığı sırda Başbakanlığa gönderilmişti. Tebliğ ile daha önce ÖKC kullanma mecburiyeti bulunan tüm mükelleflerin mevcut ÖKC’lerini 1 Ocak 2016 tarihine kadar yeni nesil ÖKC’leri ile değiştirmeleri gerekiyordu. Yeni tebliğ ile bu düzenlemede mükellef cirolarına göre kademeli geçişi öngören bir değişiklik yapılıyor.

Tebliğe göre 1 Ocak 2017 tarihi ÖKC kullanma mecburiyetinde bulunan tüm mükellefler için yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyetinin başladığı son tarih olacaktır.

Buna göre;

  • 1 milyon TL’yi aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden,
  • 1 milyon TL’den 500 bin TL’ye kadar olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden,
  • 500 bin TL ile 150 bin TL arasında olan mükellefler için, 1 Ekim 2016 tarihinden,
  • 150 bin TL’den az olan mükellefler için 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyeti başlayacaktır. Böylece 1 Ocak 2007 tarihi ÖKC kullanma mecburiyetinde bulunan tüm mükellefler için yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyetinin başladığı son tarih olacak.

Mevcut ÖKC’lerinin mali hafızaları biten mükelleflerin bu cihazlarının mali hafızalarını yenilemeksizin yerlerine yeni nesil ÖKC almaları gerekmektedir.

Bu tebliğ ile yapılan düzenleme ile hem kademeli geçiş hem de esas itibarıyla mali hafızası biten mevcut ÖKC’lerin yerlerine yenilerinin alımı esası ile doğabilecek kargaşanın ve kaynak israfının önüne geçilmiştir.

7 bin TL’nin üzerindeki işlemler bankacılık sisteminden geçirilecek

Maliye Bakanlığınca ayrıca 24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 459 No’lu VUK Genel Tebliği ile halen 8 bin TL olarak uygulanan tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin had 7 bin TL’ye indirilmiş, bu konuya ilişkin düzenlemeler bir bütün olarak ele alınarak bu tebliğde yeniden düzenlenmiştir. Yeni had 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılacaktır. Bu tebliğe göre bilinmesi gereken en önemli durum, aynı gün içerisinde yapılan birden fazla işlemin toplam tutarı 7 bin TL’yi geçiyorsa geçen tutarın yer aldığı işlemden itibaren tutarına bakılmaksızın gün içi diğer işlemlerin de tevsik zorunluluğuna uygun olarak yapılması gerekmektedir. Öteden beri gelen uygulamada da olan bu düzenleme ile işlemlerin bölünerek tevsik zorunluluğundan kaçılmaya çalışılmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Konuya ilişkin olarak bilinmesi gereken önemli bir diğer husus yıllık veya dönemsel anlaşma şeklinde yapılan işlemlerde her bir kısmın tutarına bakılmaksızın toplam tutar 7 bin TL’yi geçiyorsa tümünün tevsik zorunluluğuna uygun olarak finansal sistem aracılığı ile yapılması gerekmektedir.

Kamu idareleri, belediyeler döner sermayeler, aracı kurumlar, döviz büfeleri ile tapu ve noterde yapılan işlemler kapsam dışında olmaya devam edecektir.

İhracat ve yolcu beraberi eşya için e-fatura uygulaması 1 Ocak 2017 tarihinde başlayacak

Konuya ilişkin düzenleme 461 No’lu VUK Genel Tebliği’nde yer almaktadır. Bakanlıkça hazırlanan;

458 No’lu VUK Tebliği ile bazı amortisman sürelerinin değiştirilmesi,

462 seri No’lu VUK Tebliği ile havayolu ile yurt içi ve yurt dışı yolcu taşımacılığı ile uğraşanların elektronik bilet uygulamasına ilişkin esaslar,

463 No’lu VUK Tebliği ile sinema, tiyatro, konser, spor müsabakası ve benzeri etkinlikler için bilet düzenleyenlerin elektronik ortamda bilet düzenlemelerine ilişkin esaslar,

464 No’lu VUK Tebliği ile elektronik ticaret faaliyetlerinin izlenmesi kapsamındaki belli mükellef gruplarına sürekli bilgi verme ve internetten satış yapanlar için e-arşiv fatura uygulaması geçiş zorunluluğuna ilişkin esaslar açıklanmıştır.

(Kaynak: www.itohaber.com. Bu yazı, Sn. Arıoğlu’nun özel izni ile yayınlanmaktadır.)

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor