Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
1587OKUNMA

Yapılandırmadan Yararlanmak İçin Gerekli Olan Şartlar

6736 sayılı Kanun kapsamında birikmiş vergi ve ceza borçları için yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin başvurularını, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden, bağlı bulunulan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla yapmaları mümkün bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 25.10.2016 tarih ve 2016/9385 sayılı BKK ile birikmiş vergi ve ceza borçları için yapılandırmadan yararlanmak için başvuruların en geç 25 Kasım 2016 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin 1 Seri Nolu Genel Tebliğ ekinde yer alan dilekçelerle;

  • 30.06.2016 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları,
  • 30.06.2016 tarihinden önce verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ile RTÜK idari para cezaları,
  • Vadesi Kanunun yayımlandığı 19.8.2016 tarihinden önce olan vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları (ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi alacakları gibi), için başvuru yapabileceklerdir.

Mükellefler başvuru dilekçesini vermekle, vergi daireleri tarafından takip edilen ve kesinleşmiş bulunan tüm borçlarını veya tercih ettikleri borçlarını 6736 sayılı Kanunun 2. maddesi kapsamında yapılandırılmasını istemiş olmaktadırlar. Başvuru dilekçesinde, yapılandırılan borçların peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir. Birden fazla vergi dairesine borcu olan mükelleflerin, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuru yapmaları gerekmektedir.

6736 sayılı Kanunla kesinleşmiş asıl alacakların tutarlarında herhangi bir indirim yapılmamakta, asıl alacağın enflasyon oranında (Yİ-ÜFE) güncellenerek arttırılmış değeri korunmak suretiyle borçlar yeniden hesaplanmakta ve yapılandırılan borçların ödenmesi şartıyla, bu borçlara ilişkin fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilmektedir. Söz konusu borçların ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenebilmesi mümkün olmakla birlikte, yapılandırılan borcun ilk taksit ödeme süresi içinde (30.11.2016) tamamen ödenmesi halinde, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca %50 indirim daha yapılmaktadır.

Yapılandırmanın devam edebilmesi için birinci şart, öncelikle ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekmektedir. Yani ilk iki taksitin ödeme süresi olan 30.11.2016 ve 31.01.2017 tarihlerinde ödenmesi şarttır. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanunun ihlal nedeni sayılmayacaktır. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecektir. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.

Yapılandırmadan yararlanmak için gerekli olan diğer şartlar ise şöyledir. Birincisi, taksitlendirilen borçlar içinde; yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi, gelir vergisi veya kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi borcu bulunuyor ise bu vergiler ile ilgili olarak taksit ödeme süresi boyunca beyan edilip tahakkuk edecek tutarların da süresinde ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, yukarıda belirtilen vergiler ile ilgili beyan edilip tahakkuk edecek tutarların bir takvim yılında iki defadan fazla süresinde ödenmemesi durumunda Kanun hükümleri ihlal edilmiş olacaktır. İkinci şart ise, mükelleflerin yapılandırılan borçlarına ilişkin dava açmamaları ve açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekmektedir. Mükellefler başvuruları sırasında dava açmayacaklarını, açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini ve diğer kanun yollarına başvurmayacaklarını yazılı olarak beyan edeceklerdir.

Peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde, yapılandırma kapsamındaki tüm borçların ilk taksit ödeme süresi olan 30 Kasım 2016 tarihinde tamamenödenmesi gerekmektedir.

Taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ise kaç taksitle ödeme yapılacağı dilekçede belirtilecektir. Hesaplanacak alacak tutarının 2’şer aylık dönemler şeklinde taksitle ödenmek istenmesi halinde, başvuru sırasında bu seçeneklerden biri tercih edilecek ve tercih edilen taksit sayısı belirtilecektir. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır. Ancak, belirlenen taksit süresinden daha erken dönemlerde ödeme yapılması mümkün olacaktır. Taksitle ödeme seçeneğinin istenmesi halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ikişer aylık dönemler halinde yapılandırılan borçlar ödenebilecektir. Örneğin yapılandırılan borçların 6 taksitte ödenmek istenmesi halinde; ilk taksit 30 Kasım 2016, diğer taksitler ise Ocak/2017, Mart/2017, Mayıs/2017, Temmuz/2017 ve Eylül/2017 aylarında eşit miktarlarda ödenecektir.

Sonuç olarak, birikmiş vergi/ceza borçları için yapılandırmadan yararlanmak amacıyla başvuru yapıldıktan sonra aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir;

  • Yapılandırılan borçların içerisinde; yıllık gelir/kurumlar vergisi, gelir (stp)/kurumlar (stp) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinden birinin bulunması halinde taksit ödeme süresince bu vergi türleri için verilecek beyannameler üzerine tahakkuk edecek vergilerin vadesinde ödenmesi gerekmektedir.
  • 6736 sayılı Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk iki taksitin süresinde ödenmesi şarttır. Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin vadesinde ödenmemesi ya da eksik ödeme yapılması halinde madde hükümlerine göre yapılandırma ihlal edilmiş olacaktır.
  • Yapılandırılan borçlar için dava açılmaması, kanun yollarına başvurulmaması ve açılmış olunan tüm davalardan vazgeçilmesi gerekmektedir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor