Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

İmdat TÜRKAY
İmdat TÜRKAY
225633OKUNMA

Vergi İletişim Merkezini (444 0 189) Hiç Aradınız mı?


Çağrı Merkezlerine Genel Bakış


Son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan rehber, afiş ve broşürlerde vatandaşlara/mükelleflere duyurmaya çalıştığı bir mesaj var, “Vergi ile ilgili konularda danışma ve ihbarlarınız için lütfen 444 0 189 numaralı telefonu arayınız.”

Gelir İdaresi Başkanlığının mükelleflere kaliteli hizmet sunma noktasında çağın gereklerine uygun olarak Mart/2008 yılında faaliyete geçirdiği Vergi İletişim Merkezinin, kurulduğu tarihten bu yana yaklaşık 2 milyona yakın çağrıyı cevapladığını dikkate aldığımızda, mükelleflerin bu mesajı dikkate aldığı anlaşılmaktadır.

Dünya uygulamaları, hukuka saygılı ve anayasal vergilendirme ilkelerini hayata geçirmeyi hedefleyen, yargı kararlarına uyumlu, etkin, mükellef haklarına saygılı, ayrık uygulamalara yer vermeyen, hızlı çalışan vergi idareleri kurma yönündedir. Ülkemizde son yıllarda müşteri/vatandaş odaklı hizmet anlayışının gelişmesinin bir sonucu olarak özel/kamu sektörü çağrı merkezleri bir hizmet kanalı olarak dikkati çekmekte, sayıları ve hizmet kaliteleri her geçen gün artmaktadır.

2012 Türkiye Çağrı Merkezi Araştırma Raporu sonuçlarına göre; Türkiye’de özel ve kamu sektöründe toplam binin üzerinde çağrı merkezi faaliyette bulunmaktadır. Bugün ekonomik büyüklüğü 1 milyar doları aşan ve 60 binin üzerinde istihdam yaratan çağrı merkezlerinin büyümesi, bundan sonra kamunun çağrı merkezi yatırımlarına ağırlık vermesi ile daha da ivme kazanacaktır. Rapor sonuçlarına göre; önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörde her yıl ortalama %20 büyüme öngörülmektedir. Ayrıca, kamunun artan çağrı merkezi yatırımları sayesinde 2013 yılı sonunda çağrı merkezlerinin 80 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacağı öngörülmektedir.

Günümüzde çağrı merkezleri dış kaynak servis sağlayıcıları (outhouse) kullanılarak ya da kendi kaynaklarını (inhouse) kullanarak hizmet sunmaktadırlar. Hizmet sunumunda sürekli gelişim ilkesini benimseyen ve mükellef memnuniyetini sağlamak amacında olan Vergi İletişim Merkezi; kendi uzman personelini kullanarak hizmet sunan kamunun profesyonel anlamda ilk çağrı merkezlerindendir.

Vergi İletişim Merkezinde mükelleflerin sorularını cevaplayan Mükellef Temsilcileri, Gelir İdaresinin kendi personeli olan Gelir Uzmanları arasından seçilmekte ve bu kişiler gerek mevzuat, gerekse çağrı merkezi sistemleri ve etkili iletişim konularına yönelik eğitim programlarına tabi tutulmaktadırlar.

Vergi İletişim Merkezinde (444 0 189) Sunulan Hizmetler

Gelir İdaresi Başkanlığı toplumsal vergi bilincini artırmak, mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek, mükellef hizmetlerini etkin ve hızlı yürütmek, mükellef haklarını korumak, mükellef şikayetlerini dinlemek için gibi gerekçelerle 5345 sayılı Kanunla Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığını ana hizmet birimi olarak kurmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olarak faaliyette bulunan Vergi İletişim Merkezi (VİMER-444 0 189), mükelleflerin vergi ile ilgili konularda güncel, doğru ve hızlı bilgiye telefon aracılığıyla ulaşmalarını sağlamak amacıyla 1 Mart 2008 tarihinde kurulmuştur.

Tüm Türkiye genelinde çağrı merkezi olarak faaliyette bulunan Vergi İletişim Merkezi; vergi ile ilgili konularda bilgi danışma, ihbar yönetimi, geri arama, İngilizce elektronik posta yanıtlama ve Motorlu Taşıtlar Vergisi işlemlerine ilişkin hizmetleri vermektedir. Vergi İletişim Merkezinde hizmet saatleri hafta içi 09:00-19:00 arasında olup, resmi tatil günlerinde hizmet verilmemektedir. Vergi İletişim Merkezi ile telefonla yapılan görüşmeler şehir içi görüşme tarifesi üzerinden ücretlendirilmektedir.

Bilgi Danışma: Vergi İletişim Merkezi sunduğu bilgi danışma hizmeti kapsamında; Türk Vergi Mevzuatı ile ilgili konularda sorulan sorulara cevap verilmektedir. Mükelleflerin bazı özel durumlarına ilişkin soruları ise kayıt altına alınmakta ve ilgili soru kaydına yönelik gereken araştırmalar yapılarak oluşturulan bilgilendirme amaçlı cevabın iletilmesi için mükellefler Vergi İletişim Merkezi tarafından aranmaktadır. VİMER’de yıllar itibariyle cevaplanan çağrı sayıları şöyledir.

YıllarCevaplanan Çağrı Sayısı
2008175.582
2009198.427
2010254.132
2011480.439
2012446.460
2013252.392 (30.06.2013 tarihi itibariyle)

Vergi Kayıp ve Kaçağının İhbarı: Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için Vergi İletişim Merkezi (444 0 189) Eylül/2010 tarihinden itibaren ihbar bildirimlerini de almaktadır. Vatandaşlar; alış-veriş sonrasında fiş/fatura alamadıkları bir işyeri sahibini, kayıtdışı faaliyet gösteren bir mükellefi, kayıtdışı işçi çalıştıran bir işvereni, mesken/işyeri kira gelirini beyan etmeyen bir komşusunu bir telefonla Vergi İdaresine bildirmeleri halinde, en kısa sürede gerekli cezai işlemin yapılması mümkün bulunmaktadır. VİMER’e vatandaşlar tarafından yıllar itibariyle yapılan ihbar bildirimleri şöyledir (www.gib.gov.tr).

YıllarAlınan İhbar Bildirimi Sayısı
20091.135 (Ankara İlinde pilot uygulama)
20109.431 (Türkiye genelinde 01.09.2010)
201122.548
201223.396
201313.450 (30.06.2013 tarihi itibariyle)

Motorlu Taşıtlar Vergisi Plaka Tescil Tarihi Sorgulama: Vatandaşlar, VİMER’i arayarak sahip oldukları taşıtlarla ilgili Motorlu Taşıtlar Vergisi hakkında her türlü sorularına cevap alabildikleri gibi, motorlu taşıtların plaka tescil tarihlerini de öğrenebilmektedirler.

İngilizce Elektronik Posta Yanıt Sistemi: Vergi İletişim Merkezi, Türkiye dışından yabancı uyruklu kişi ve kurumların Türk Vergi Sistemine ve uygulamalarına yönelik olarak bilgi taleplerini karşılamak üzere Mayıs/2012 tarihinde “İngilizce elektronik posta hizmeti” sunmaya başlamıştır. Bu hizmet kapsamında, yabancı uyruklu kişi ve kurumların vergi ile ilgili sorularını İngilizce olarak http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1365 adresinde bulunan formu infoVIMER@gelirler.gov.tr adresine göndermeleri halinde sorulara en kısa sürede bilgilendirme amaçlı cevap verilmektedir.

[1] 16.05.2005 tarih ve 25817 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5345 sayılı Kanunun 10. maddesi.
[2] www.gib.gov.tr/ Hizmetleri/Vergi İletişim Merkezi.



Yorumlar

  • M
    Mami Mamiyev
    Merhabalar.. 21.09.2020 tarihinde Gittigidiyor.com dan online ürün satın aldım.. bugün 29.10.2020 hala tarafıma hiç bir şekilde ne matbu ne de e-fatura olarak fatura verilmedi.. Gittigidiyor.com biz fatura meselesine karışmıyoruz.. mağaza ile iletişime geçin diyor.. mağaza vergi numarası hukuki adı ve adresi de yok.. ne tavsiye edersiniz.. izlemem gereken hukuki yol nedir.. Hukuken Gittigidiyor.com dan fatura talep edemiyor muyum? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..
  • H
    Halis Açacak
    Vergi mükellefiyim. Bazı nedenlerle cezalı duruma düştüm. Şimdi yapılandırıp bundan sonra bir yanlış yapmayacağım
  • B
    Berrin Can
    Manisa, Ozel Sekiz Eylül hastanesine ortopedi klinigine muayeneye gittigimizde dizimden ufak bir kaza gecirmistim acele gitmistim. muayene katılım payi olan 85 tl.yi. Öderken sorun olmadi. banka karti gecti. . Fakat mr ve röntgen icin vezneye ödeyeceğim 235 tl fark parasi icin kredi ve banka karti gecmedigi, yanlizca nakit para alacaklarını söylediler. Topallaya topallaya bankamatige gidip para cektim. Ve vezneye nakit yatırdım . Satış fisimi yada odeme belgemi yani faturami istedim. Veremeyeceklerini söylediler. Israr ettim. Nafile. Tedavim kalmasın diye sesimi çıkaramadım. Belgemi de alamadim. Ama cok üzüldüm. Koskoca hastane en ufak bir bakkaldan bir sey aldığımızda satış fisini alıyoruz . Hatırı sayılır paralar ödediğimizde belge alamiyoruz. Cok ilginç. Bir ara fis almayanlara kesmehenlere de ceza kesiliyordu bu ülkede..Ne ara bu kadar sahipsiz kaldik. Gelir Idaresi Baskanliginin buna çözüm bulmasi gerekir... Bilgi mahiyetinde paylastim. Vatandas olarak yatirdigimiz paranın belgesi verilsin istiyoruz.
  • M
    MEHMET ÖRNEKAL
    7256 SAYILI YAPILANDIRMA ÖDEMELERİ ZİRAAT BANKASI ÜZERİNDEN YAPAMIYORUZ SİSTEM ÇOK YAVAŞ İŞLİYOR BU KONUDA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
  • A
    Aslı Sübaşı
    Verilen numarayı arıyorum 189 (4440189) fakat AGT Kargo diye bir yer çıkıyor. "Kargonuzla ilgili olarak sizi arayacağız" diyorlar ve hat düşüyor. Ulaşabilen var mı bu numaraya?
  • Y
    Yusuf Sevinc
    Vergi ile ilgili bir sorunumu cözmek icin yurtdışından +90 312 444 0 189 nolu telefon numarasını defalarca aramama ragmen, her defasinda karşıma "Hızlı Kurye Bilgilendirme" firmasi çıkıyor. 7256 Sayılı Yapılandırma ile ilgili bir sorunumu çözmek icin, yurtdışından arayabilecegim bir telefon numarası verebilir misiniz? Tesekkur ederim. Yusuf Sevinc
  • İ
    İSMAİL SOLAK
    ÇOK YAVAŞ ŞU AN 58 DAKIKA OLDU ARAYALI BEKLEDİGİM İÇİN TEŞEKÜR EDİYOR VE BEKLEME SIRAMIN 6 OLDUGUNU SÖYLÜYOR NE BÜYÜK MUTLULUK..... ve bir saat dolunca GSM operatoru hattı kapattı ben kime kızayım şimdi
  • S
    Susana Çiyniyeva
    Merhaba, Interaktif vergi ödemeden Göç idaresi için harç bedeli ödedim. Ödeme geçerli oldu, fakat dekont verilmedi. Yapılmış işlemin dekontunu nasıl ve nereden alabilirim?
  • M
    Mesut ögretici
    Vergi borçlarını taksite baglayacagim veya toplu ödemede faiz indirimi varmi diye soracağım ama arıyorum kimse cevap vermiyor bu telefona bakan kimse yok mu
  • M
    Mehmet YÜNLÜ
    Vergi mükellefiyeti tesisi için vergi dairesine müracaat eden gerçek kişi yoklama işlemi ardından vergi levhası tesis edilerek vergi mükellefi oluyor . Durumuna uyan nace kodu ile meslek odası yada ticaret odasına kayıt oluyor. Sonra ilgili belediyeye gidip işyeri açış ruhsatnamesi alıyor. Sonra kapasite raporu yerli malı belgesi sanayi sicil belgesi işlemlerini yaptırıyor. Tüm bu işlemlerin tek elden ilgili kurumlara süreli olarak tesisi ilk kaydın gerçekleştirildiği vergi dairesi aracılığı ile yapılması işlem yükünün hızını ve ilerde doğacak sıkıntıların ortadan kalkmasını temin edecektir. Vergi kaydı olup oda kaydı olmayan binlerce esnaf ve sanatkar var. Emeklilik hakkı geldiğinde oda kaydı olmayan dönemlerin iptali ile karşılaşan esnaf ve sanatkar olduğu gibi vergi kaydını terk etmiş ancak oda kaydı devam eden esnafla mevcut. Her işlemin tek elden sonuçlandırılması adına kayıtta ilgili meslek odası belediye ve ticaret bakanlığı sahifelerinin açılarak işlemin hızlandırılması online olarak gerçekleştirilebilir. Terk işlemlerinde de aynı şekilde bütün kurumların teriknin online olarak yapılması ve borç alacak kayıtlarının tek elden tahsil ide mümkün olabilir. Vergi kaydı terk esnaflar kayıtlı oldukları odalara terkin harcı ve geçmiş aidat borçlarından dolayı uğramıyor., Emlak vergisi ilan reklam vergisi yönünden belediyelere uğramıyor. Mükellefin terk işlemi yada işe başlama işlemlerinde tüm bu ekranların online olarak açılması halinde kayıtların disiplin altına alınması vergi ve harç gelirlerinin tahsil edilmesi ve mükelleflerin daha sonra karşılaşacakları sıkıntıların ortadan kalkmasını temin edecektir. Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dilerim

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sorabilirsiniz

  • A
    Ali kara
    Merhaba, çalıştığım bir firmada adıma bir şirket kuruldu, sadece benim değil üç kişi daha var. Bu şirketler komisyon karşılığı fatura alıp. Aldıkları firma adına çek keserek kapama yapıyorlar. Firma sahipleri bankaya gelip çeki tahsil edip tekrar geri veriyorlar. Bu işlem yıllarca sürdü ve hala devam etmektedir. Bu konuda ne yapabilirim? Şikayetçi olsam ismim açıklanır mı? Gizlilik derecesi nedir? Bu şirketlerden bir tanesinin de Sahibi benim başkasına devretmek için işlemlere başladım ama benim de başıma birşey gelir mi? Konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
    VERGİALGI

    Konuyla ilgili olarak Vergi İletişim Merkezine (189), Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'na veya Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

  • F
    Fatih GÜNEY
    Merhabalar; Web sitenizde 1 liralık ürünü 5 liraya satanları şikayet edebileceğimiz bir bölüm bulamadık. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz.?
    VERGİALGI

    189 nolu telefon hattından VİMER'i arayabilirsiniz.

Soru Sor