Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Onur GÖK
Onur GÖK
2577OKUNMA

Sporcu Olmanın Vergisel Hafifliği

Sporcuların özellikle de futbolcuların elde ettiği gelirler kamuoyunun gündemini sık sık meşgul etmektedir. Dudak uçuklatan bonservis bedelleri, transfer ücretleri, primler vb. gelirleri ile sporcular hep göz önündedir. Peki, sporcular elde ettikleri gelirleri ile orantılı vergi veriyor mu? Yoksa bir memur, aşçı, doktor daha mı fazla vergi ödüyor?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesinde ücretin tanımı yapılmış ve sporculara transfer ücreti ve sair adlar altında yapılan ödemelerin ve sağlanan menfaatlerin ücret sayıldığı belirtilmiştir.

Ancak sporcuların elde ettiği ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde özel bir düzenleme yapılmıştır. Şöyle ki Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 72’nci maddesinde sporcuların vergilendirilmesinde tevkifat usulü kabul edilmiş ve tevkifat oranı da oynadıkları lige göre belirlenmiştir.
Bu oranlar ise;

a) Lig usulüne tabi spor dallarında;
1) en üst ligdekiler için %15,
2) en üst altı ligdekiler için %10,
3) diğer ligdekiler için %5
b) Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden %5 olarak belirlenmiştir.

Bir karşılaştırma
Şimdi olayı somutlaştırmak için bir örnek ile durumu izah edelim. 2014 takvim yılı için Süper Ligde forma giyen bir futbolcu ile özel muayenehanesinde faaliyet gösteren bir doktorun vergiye tabi gelirinin 2.000.000 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda hangisi ne kadar vergi ödeyecektir?


Yıl: 2014
FutbolcuDoktor
Vergiye tabi gelir toplamı
(Matrah)(TL)
2.000.0002.000.000
Hesaplanan Gelir Vergisi(TL)300.000692.760


İşte yukarıdaki tablo her şeyi özetliyor. Aynı geliri elde eden bir doktor ve futbolcu arasındaki vergi farkı 392.760 TL. Çünkü doktor Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde düzenlenen tarifeye göre yüzde 35’i bulan oranlarda vergilendirilirken, süper ligde forma giyen bir futbolcu vergiye tabi geliri ne olursa olsun yüzde 15 oranında vergi veriyor. Hâl böyle olunca sadece doktor değil ücretli çalışanlar, memurlar, avukat, eczacı ve pek çok meslek grubu hatta popçular, sporculardan fazla vergi veriyor.

90’lı yıllarda popüler bir söylem vardı.“Bu devirde ya popçu olacaksın ya topçu.”
Popçuluk için bir şey söyleyemeyeceğim ancak sporcu olmanın vergisel hafifliği ortada…

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor