Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Nazmi KARYAĞDI
Nazmi KARYAĞDI
3853OKUNMA

Sağlık ve Vergi Açısından İşyerlerindeki Otomatik Satış Makineleri

Son yıllarda teknoloji geliştikçe sanki zaman daha hızlı akar hale geldi. İleri teknoloji ürünler bize daha fazla zaman kazandırıyor gibi olsa da sanki insanoğlunun kendisine ayırdığı zaman daha da azalmaya başladı. Azalan zaman içsel beslenme gibi temel gereksinimlerin daha çabuk ve kolay yöntemlere karşılanması sonucunu doğuruyor.

Geçmişte metroda, alışveriş merkezlerinde gördüğümüz otomatik satış makinaları da artık işyerlerimize kadar girmiş durumda. Sabah kahvaltı yapamayan ya da uzayan bir toplantı nedeniyle öğle yemeği öğününü atlayan kişilere “otomatik satış makinaları” adeta Hızır gibi yetişiyor.

Kolalı ve yüksek kalorili içecekler, bisküvi, çikolata….

Evet, bize zaman kazandıran, açlık ya da susuzluk hissimizi bastıran, yorgunluk hissimizi anlık bir tazelenme ile gideren otomatik satış makinaları sağlıklı beslenme için ne denli uygun ürün satmaktadırlar?

Şeker, karbonhidrat, yağ oranı fazla olan dolayısıyla da kalorisi yüksek olan bu ürünler elimizin altında hem de oldukça ucuz fiyatlarla.

Beslenme uzmanlarının uzak durulmasını tavsiye ettikleri ürünler hemen yanıbaşımızda, koridorda ya da dinlenme alanlarında. Günümüzde her ne kadar hızlı yaşasak da az kalori harcamaktayız. İşte bu ortamda otomatik satış makinaları bizi yüksek kalorili bir dünyaya adeta davet ediyor.

Ancak sağlıklı beslenmek arzusundaysak otomatik satış makinalarında satılan ürünlerden uzak durmak, duramıyorsak da abartmamak sanırım yapmamız gerekenlerin başında geliyor.

Otomatik satış makinaları ve vergi

Hayatın her alanında vergi varsa, ki bu sitenin amacı zaten bunu ortaya koymak, otomatik satış makinalarının da vergiyle bir ilgisi olabilir mi?

Kanun gereğince “Perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirler” ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetindedirler.

Peki bana aldığım kutu kolalı içeceğimi, çikolatayı ve hatta paramın üstünü veren otomatik satış makinası neden yazarkasa fişi vermiyor? Yoksa bu makinalar vergi mi kaçırıyor sorusu aklınıza gelebilir.

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) Vergi Usul Kanunu’nun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak, yaptığı düzenlemeye göre; tek tek alıcılara belge düzenlemek yerine gün sonunda “Muhtelif Müşteriler” adı altında tek fatura düzenlemesine imkan vermiştir.

385 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin “2-Otomatik Satış Makineleri ile Yapılan Satışlarda Belge Düzeni” başlıklı bölümüne göre;

a) Otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının, anılan makinelerin aşağıdaki özellikleri taşıması kaydıyla malın satışı veya hizmetin verilmesi anında fatura ya da perakende satış fişi, yazarkasa fişi düzenlenmeyecek, gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenecektir

Satış makinelerinde aranılan özellikler;

  • Mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinememeli ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilmeli.
  • Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmamalı.
  • Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilmeli.

b) Otomatik satış makinelerinin yukarıda sayılan şartları taşımaması ve herhangi bir düzeneğinin olmaması nedeniyle satışın para atılmak suretiyle yapılması halinde, malın sevk edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenmesi gerekmekte.

c) Sadece hizmet sunan makinelerde yukarıda bahsedildiği şekilde düzeneğin olmaması durumunda ise gün sonunda cihazda birikmiş paranın sayılarak toplam hasılat tutarı üzerinden “muhtelif müşteriler” ibareli bir fatura düzenlenebilmektedir.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor