Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Bülent TAŞ
Bülent TAŞ
1401OKUNMA

İnternetin Vergisi Artırılıyor, Fiyatı Ne Olacak?

Mevcut Gider Vergileri Kanununun 39. maddesi uyarınca

  • Cep telefonu ile görüşme hizmetleri %25,
  • Sabit telefon ile görüşme hizmetleri %15
  • Cep telefonundan internet hizmetleri %5
  • Sabit internet hizmetleri %5
  • Radyo ve Televizyon yayın hizmetleri %15,
  • Kiralık devre vb. alt yapı hizmetleri %15

Özel İletişim Vergisine tabi tutulmaktadır.

Meclise sunulan Torba Kanun Tasarısının 11. maddesi yukarıda belirtilen oranları teke indirmekte ve %7,5 olarak belirlemektedir. Bu değişiklik sonrasında cep telefonu ve sabit telefon ses hizmetlerinin ve kiralık devre vb. alt yapı hizmetlerinin vergisi azalmakta, hem cep hem de sabit internet hizmetlerinin vergisi artmakta, radyo ve televizyon yayın hizmetlerinin vergisi azalmaktadır.

Bu vergi ayarlamasının cep telefonundan verilen mobil ses ve internet hizmetlerinin fiyatlandırması bakımından önemli bir farklılık yaratması beklenmemektedir. Zira bu iki hizmet üç operatör tarafından da daha çok birlikte ve paket olarak sunulmaktadır. Paketteki ses ve internetin ağırlığına göre vergi değişikliğinin etkisi paketten pakete farklılık yaratsa da veya paketlerdeki ses ve internet ağırlıkları yani efektif vergi yükleri operatörden operatöre farklılık taşısa da operatörlerin bu vergi değişikliği nedeniyle paket fiyatlarında önemli bir değişikliğe gitmeleri beklenmemektedir.

Buna karşılık sabitten ses ve internet hizmeti paket olarak sunulmamakta Türk Telekom, İnternet Servis Sağlayıcılara (ISS) toptan internet hizmeti vermekte, servis sağlayıcılar da tüketiciye perakende internet servis sağlayıcılığı hizmeti sunmaktadır. Bu ikili yapı nedeniyle sabit internetteki vergi artışının kimin cebinden çıkacağı belli değildir. Vergi artışı, ya tamamen Türk Telekom tarafından, ya ISS tarafından ya da tüketici tarafından karşılanacak ya da fiyatlandırma mekanizması ile yük paylaştırılacaktır.

Bunun tamamının Türk Telekom tarafından karşılanabilmesi için Türk Telekom’un İSS’lere uyguladığı vergisiz fiyatlarda %2,56 civarında bir indirim buna paralel olarak da İSS’lerin vergisiz fiyatlarında %2,33 indirim yapması gerekecektir. Türk Telekom’un mevcut internet toptan satış referans teklifi aslında vergi artışlarını olduğu gibi İSS’lere yansıtma imkanını sağlamaktadır. Buna rağmen Türk Telekom’un internetin fiyatı artmasın diye vergi artışını üstlenebilmesi için ses ve alt yapı hizmetlerindeki vergi indirimini tüketiciye yansıtmaksızın uhdesinde tutması gerekecektir. Aksi takdirde vergi düzenlemesi Türk Telekom gelirlerinde kayba yol açacaktır.

Ayrıca Türk Telekom şebekesi üzerinden telefon hizmeti veren Sabit Telefon Hizmet (STH) sağlayıcıların da tüketiciye uyguladıkları fiyatları nasıl belirleyecekleri önem taşımaktadır. Vergisiz fiyatlarını vergi indirimi kadar artırarak indirim avantajının tamamen kendilerinde kalmasını isterlerse Türk Telekom’un STH’lara uyguladığı kiralık devre ve ara bağlantı hizmetlerinin vergisiz fiyatlarını artırma yoluna gitmesi beklenebilir. Bunun için Türk Telekom’un Referans Ara Bağlantı Teklifinin ve Referans Kiralık Devre Teklifinin değiştirilmesi ve bunun Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunca uygun görülmesi gerekmektedir.

Türk Telekom İSS’lere uyguladığı toptan internet fiyatında bir değişiklik yapmayıp vergi artışını tamamen İSS’ler karşılarsa İSS’lerin tüketiciye uyguladıkları vergisiz fiyatı % 2,33 oranında indirmesi gerekecektir. İSS’lerin perakende kâr marjının sınırlı olması dikkate alındığında böyle bir maliyetin İSS’ler tarafından karşılanabilmesi pek mümkün görünmemektedir.

Ne Türk Telekom ne de İSS’ler vergisiz fiyatlarında bir değişikliğe gitmezse vergi artışı internet kullanıcısının cebinden çıkacaktır. Bu durumda vergisiz tüketici fiyat değişmezken vergili fiyat %%2,38 oranında artacaktır.

Buna karşılık gerek kablo, gerek IPTV gerekse uydu platformu üzerinden TV ve radyo yayın hizmetlerinde vergideki düşüşün tüketiciye yansıtılmasının önünde bir engel görünmemektedir. Dolayısıyla uydu veya kablolu yayın hizmeti veren kurumların fiyatlarını aşağı çekmesi beklenmelidir.

Tasarının Mecliste nasıl şekilleneceğini ve vergi oranı harmonizasyonunun piyasa dinamikleri ile fiyatlara nasıl yansıyacağını zaman içinde göreceğiz.

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor