Vergi, Maliye, Ekonomi, Sosyal Güvenlik, Ticaret Hukuku Hakkındaki Herşey

Vergi

Mustafa Sefa KARA
Mustafa Sefa KARA
1166OKUNMA

Genç Girişimciye GVK’dan Destek

Altmış dördüncü Hükümet Programında yer alan hususları hayata geçirmek amacıyla hazırlanan 6663 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 10 Şubat 2016 tarih ve 29620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ile vergi kanunları ve çalışma hayatına ilişkin bazı Kanunlarda değişiklikler yapılmıştır.

Çalışmamızın konusu ise genç nüfustaki işsizlik oranını azaltmak ve yeni yatırımları teşvik etmek amacıyla ilk defa mükellefiyet tesis ettiren genç girişimcilere sağlanan gelir vergisi teşvikidir.

Üniversiteden mezun olan genç arkadaşlarımızın öncelikli amacı bir iş sahibi olmaktır. Bu noktada arkadaşlarımız kamuda veya özel sektörde istihdam edilmeyi seçmenin yanında kendi işletmelerini kurma imkânına da sahiptir. Yeni mezun bir genç için kendi işini kurmak fazla iddialı bir seçim gibi görünse de artık daha kolay. Aşağıda detaylarına yer vereceğimiz istisnaya ilişkin şartları taşıyan gençler, en azından 3 yıl boyunca vergilerinin belli bir kısmını ödemek durumunda kalmayacaklardır. Bu kapsamda 6663 sayılı kanunla Gelir Vergisi Kanununa Mükerrer 20. madde eklenmiştir. Madde metnine göre istisnadan faydalanacak olanlar 29 yaşını aşmamış ve adlarına ilk defa mükellefiyet tesis edilecek gençlerdir. Yani daha önce mükellefiyet tesis edilmiş daha sonra kapatılmışsa istisnadan faydalanmak mümkün değildir. İstisna ticari, zirai ve mesleki kazançlara uygulanacaktır. Ayrıca 3 yıl boyunca faydalanılabilecek olan bu istisna her yıl kazancın 75.000TL’lik kısmı için geçerli olacaktır. Unutulmaması gereken husus ise istisnanın faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren uygulanmaya başlayacağıdır. Burada herhangi bir ihtiyarilik söz konusu değildir. Örneğin genç girişimcimiz 29.12.2016 tarihinde mükellefiyet tesis ettirmişse 29.12.2016-31.12.2016, 01.01.2017-31.12.2017 ve 01.01.2018-31.12.2018 tarihleri için istisnadan faydalanabilecektir.

İstisnadan faydalanabilmek için öngörülen şartlar ise aşağıdaki gibidir.

1) İşe başlama bildirimi vergi dairesine süresinde yapılmalıdır.

2) Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekmektedir. (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmayacaktır.),

3) Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla mükerrer 20. maddede belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.

4) Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekmektedir. Burada amaç mevcut bir işletmenin sadece genç girişimci istisnasından yararlanmak için işletme sahibi olan yakınları tarafından genç girişimciye devredilip istisnanın amacı dışında uygulanmasının önüne geçmektedir. Bu durumda ancak mevcut bir işletmenin işletme sahibinin ölümü nedeniyle eş veya çocukları tarafından işletmenin devralınması durumunda istisnadan faydalanılabilecektir. Yani ölen babanın işini devralan 29 yaşını doldurmamış çocuğu ilk defa mükellefiyet tesis ettirirse istisnasından yararlanabilecektir.

5) Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması gerekmekte yani girişimci tarafından yeni bir işletme kurulması gerekmektedir.

Bu şartları taşımak koşuluyla istisnadan faydalanacak olan genç girişimci istisna kapsamındaki faaliyetlerinden zarar etmiş olsa dahi beyanname vermek zorundadır. Her ne kadar istisnadan faydalanılıyor olsa da GVK’nın 94. maddesi uyarınca yapılacak tevkifatlar uygulanmaya devam edilecektir. Zaman içinde konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından daha detaylı açıklamalara yer verileceğini düşünmekteyiz.

Umuyoruz ki genç girişimci desteği sayesinde birçok genç arkadaşımız tabiri caizse kendi işinin patronu olacak ve uluslararası platformlarda faaliyet gösterecek olan çok uluslu işletmelerin temellerini atmış olacaklardır.

Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin yolu büyük hayallerle döşenmektedir.

Söz konusu istisna maddesinin hayallerinizi büyütmesi ve beslemesi dileğiyle…

Yorumlarınızı Bize Yazınız

Soru Sor